Drets Socials

Cartell

Benestar Social i Família convoca una caminada intergeneracional per a promoure l'envelliment actiu

query_builder   30 setembre 2012 16:30

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família convoca una caminada intergeneracional per a promoure l'envelliment actiu

El conseller Josep Lluís Cleries assistirà aquest vespre a la gala solidària dels Amics de la Gent Gran. L’espectacle benèfic s’emmarca en la celebració del Dia Internacional de les Persones Grans
 
Per commemorar l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, el Departament ha dut a terme un programa d’actuacions que inclou, entre d’altres , un recull de bones pràctiques, la creació d’espais de trobada intergeneracionals o la subvenció d’una vintena de projectes d’entitats que treballen a favor del col·lectiu de persones grans 
Cartell
El Departament de Benestar Social i Família, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona han convocat la Caminada intergeneracional de la gent gran activa, que tindrà lloc el proper diumenge, 7 d’octubre, a Montjuïc. L’acte se celebrarà en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran, que es commemora demà dilluns, i s’emmarca també en el programa d’activitats de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional.
 
Els assistents podran escollir seguir un dels dos recorreguts de 6 i 3 km, segons el nivell de preparació. Les persones que desitgin participar-hi poden inscriure’s al web www.gentgranactiva.cat fins el dia 3 d’octubre.
 
El Dia Internacional de la Gent Gran i l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional
En el marc de la celebració de l’1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans, el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, assistirà aquest vespre a la gala solidària ‘No esteu sols!’, organitzada per l’entitat Amics de la Gent Gran. L’espectacle vol sensibilitzar la població sobre les persones grans que es troben soles o en situació d’aïllament social i encoratjar la societat a eradicar aquest fet.
 
Demà dilluns el conseller participarà també al 7è Ple de l’Experiència al Parlament de Catalunya, que té com a objectiu fer arribar les inquietuds i les reflexions de les persones grans del país als partits polítics amb representació parlamentària i al conjunt de la societat.
 
El Dia Internacional de les Persones Grans pren una rellevància especial enguany, ja que coincideix amb la celebració del l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional, declarat per la Comissió Europea.
 
El Govern de la Generalitat, a través de la Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família, ha participat al llarg de l’any en aquesta celebració juntament amb les entitats i els organismes que des de tot el territori català treballen per a la gent gran del nostre país.
 
Els objectius que s’ha fixat el Departament pel que fa a l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu són:
  • Sensibilitzar la societat sobre la importància del valor de l’envelliment actiu, destacant la contribució que la gent gran pot fer a la societat i a la seva economia.
  • Impulsar l’envelliment actiu dins de tots els àmbits de la societat, aprofitant tot el potencial que pot aportar la gent gran.
  • Estimular el debat i l’intercanvi d’experiències entre els estats membres i els sectors interessats, amb l’objectiu de consensuar les propostes sobre les polítiques d’envelliment actiu.
  • Identificar i difondre les bones pràctiques per fomentar la cooperació i les sinergies entre els diferents actors.
  • Ser el marc de referència per a l’assumpció de compromisos i la posada en marxa d’accions concretes.
 
Aquests objectius s’han traduït en un programa d’actuacions que el Departament, a través de l’Oficina de Gent Gran Activa de la Secretaria de Família, està duent a terme arreu del territori i amb la col·laboració dels agents implicats.
 
Donar a conèixer les bones pràctiques
El Departament de Benestar Social i Família ha volgut que la celebració de l'Any Europeu es converteixi en una oportunitat per a potenciar accions que permetin a la societat catalana envellir amb salut, participant plenament en la societat i sent actius com a ciutadans. És per això que, amb la voluntat de donar a conèixer experiències d’èxit, el Departament ha posat a disposició d'aquelles institucions i entitats que promouen programes d'envelliment actiu un sistema per a recollir experiències que s'estan duent a terme a Catalunya.
 
Actualment ja es pot consultar al web de Benestar Social i Família el recull de bones pràctiques agrupades per àmbits (ocupació laboral i/o significativa, foment d’apoderament de la persona gran, participació social i solidaritat entre generacions).
 
Una vintena de programes per a la gent gran
Benestar Social i Família ha obert també una línia de subvencions a entitats per a programes i actuacions en motiu de l'Any Europeu de l'Envelliment Actiu i de la Solidaritat Intergeneracional. 21 programes s’han beneficiat d’aquesta convocatòria, que ha tingut una dotació econòmica de 420.000 €.
 
La temàtica i el format de les actuacions escollides són diversos. Entre d’altres, han estat subvencionats un projecte de creació d’espais de trobada musicals entre gent gran i joves intèrprets de violí i piano; programes de promoció del voluntariat sènior; iniciatives per afavorir la participació de les persones grans a través de les TIC i les xarxes socials, així com diversos cicles de conferències, jornades i taules rodones.
 
Relleu de vivències, espais de trobada intergeneracionals
Relleu de Vivències és una altra de les iniciatives que s’han dissenyat des del Departament amb motiu de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu. Aquest projecte ha permès crear espais de trobada i de transmissió de coneixements i vivències entre persones de generacions diferents.
 
Més enllà de l’intercanvi d’experiències, Relleu de vivències ha permès treballar valors cohesionadors i trencar estereotips socials negatius associats a l’envelliment.
 
La Generalitat de Catalunya s’encarrega de recollir els testimonis i està treballant per ordenar-los en un fons documental que es podrà consultar a la xarxa.
 
Escoltant les persones grans
El primer trimestre de l’any, l’Oficina de la Gent Gran Activa de la Secretaria de Família i el Consell de la Gent Gran de Catalunya es va reunir amb els Consells Consultius de la Gent Gran de totes les comarques catalanes per conèixer de primera mà les opinions i inquietuds de les entitats del territori en relació a la celebració de l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu.
 
Aquestes trobades de treball han permès conèixer quines propostes s’han dissenyat i quins projectes s’han dut a terme en el marc d’aquesta celebració, així com quins són els criteris que les entitats i els agents socials del territori consideren que cal tenir en compte a l’hora de celebrar l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu.

1  

Fitxers adjunts

Butlleta informativa i d'inscripció a la caminada

Butlleta informativa i d'inscripció a la caminada
PDF | 439