Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM promou la millora de la fertilització i els tractaments de les dejeccions ramaderes

query_builder   28 setembre 2012 13:02

event_note Nota de premsa

El DAAM promou la millora de la fertilització i els tractaments de les dejeccions ramaderes

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) va organitza ahir, en el marc de la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida, una jornada tècnica sobre la millora de la fertilització i els tractaments de les dejeccions ramaderes sota una visió d’oportunitat necessària, i que va ser presentada pel director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins.
 
De tots és ben sabut que Catalunya és un país amb un pes de la ramaderia superior a l’agricultura que genera un gran volum de dejeccions ramaderes, la qual cosa fa necessari plantejar una millor organització de la seva gestió i un millor coneixement de les seves possibilitats de tractament. Tampoc no són desconeguts els problemes de contaminació dels sòls agrícoles si no fem un ús adequat dels fertilitzants orgànics i minerals i si no aprenem a optimitzar les dosificacions d’adob a les terres i evitar impactes negatius a les aigües.
 
Darrerament, el Departament d’Agricultura està duent a terme un seguit d’accions divulgatives per a donar a conèixer un nou model de gestió de la fertilització, amb la finalitat de millorar la utilització dels fertilitzants orgànics i minerals en l’agricultura i de fomentar actituds que millorin la seva gestió.
 
Amb aquesta finalitat, l’any 2006 neix la Xarxa de plans per a la millora de la fertilització agrària a Catalunya, que té com a objectiu generar i transferir les pautes de fertilització al servei del sector agrari. L’any 2012, i amb la intenció de continuar creixent al llarg del territori, comença com una nova etapa de la Xarxa de plans el Pla per a la millora de la fertilització agrària a les Terres de Ponent, que amplia l’àmbit territorial de la Xarxa a les comarques de les Garrigues, la Noguera, la Segarra, el Segrià, el Pallars Jussà, el Pla d’Urgell i l’Urgell.
 
Al mateix temps, el Departament continua impulsant la recerca i el desenvolupament tecnològic dins de l’àmbit agroalimentari. En aquest sentit i a través del GIRO, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), ha participat en un inventari europeu de les activitats de tractament de dejeccions ramaderes i s’han definit les tendències de futur sobre les que caldria treballar. En aquest treball s’ha estudiat les tècniques i formes de tractament utilitzades i els tipus de productes obtinguts. Pel que fa a les tecnologies, s’ha detallat les que més s’apliquen actualment, les que estan en desenvolupament, i aquelles que es poden considerar les millors disponibles.
 
Així, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM va organitzar l’esmentada jornada per a donar a conèixer el desenvolupament del nou Pla de fertilització a les Terres de ponent i les tendències de futur que des de fa temps està impulsant en l’àmbit de la millora de la fertilització. També hi va difondre les tècniques i formes de tractament de dejeccions ramaderes que permeten que el seu aprofitament sigui el més adequat. A més, hi va tenir lloc una taula rodona en què es van exposar diferents plantejaments de sistemes de tractament que funcionen des de fa temps.