Servei Meteorològic de Catalunya

BALANÇ DE L'EPISODI DE PLUJA

query_builder   30 setembre 2012 14:05

event_note Nota de premsa

BALANÇ DE L'EPISODI DE PLUJA

 
La precipitació ha afectat tot Catalunya i s’han acumulat més de 50 mm a bona part del litoral, prelitoral i Catalunya Central
 
Al conjunt del país dissabte va ser el dia més plujós des del 12 de març de 2011
 
La depressió en alçada que ha afectat la Península Ibèrica des de dijous ha provocat un important episodi de pluja al seu pas per Catalunya, amb precipitacions generalitzades i abundants, especialment durant la jornada de dissabte. Si bé al sud-est de la península i en punts del País Valencià les precipitacions van ser localment molt intenses i van acumular quantitats de fins a més de 200 mm, al Principat la pluja ha estat en general moderada i sobretot persistent. Des de dijous al vespre i fins diumenge al matí s’han acumulat més de 20 mm a tot el país, llevat del Pirineu i Prepirineu més occidental, i més de 50 mm a bona part del litoral, prelitoral i comarques de la Catalunya Central, així com en alguns sectors del Segrià, de la Noguera i a l’extrem sud de l’Alt Urgell. Les quantitats de precipitació més abundants, superiors als 90 mm, s’han localitzat al Vallès Oriental.
 
La precipitació es va iniciar la nit de dijous a divendres a l’extrem sud del Principat. Al llarg de divendres, quan la baixa va afectar especialment el sud-est de la península, les precipitacions van ser minses a bona part del Principat, llevat de les Terres de l’Ebre. La progressió de la depressió en alçada cap al nord, juntament amb la formació d’una àrea de baixes pressions en superfície davant de la costa catalana, van fer que dissabte la precipitació fos generalitzada i abundant arreu del país, especialment durant les hores centrals del dia. A partir del vespre les precipitacions tendiren a minvar i a última hora del dia van quedar restringides a punts del litoral i prelitoral, així com en alguns sectors del Pirineu. Tot i que alguns dels xàfecs van anar acompanyats de tempesta, sobretot dissabte al matí, la precipitació no va ser especialment intensa, sinó que va caure amb intensitat moderada i durant moltes hores.
 
En general, feia més d’un any que la precipitació no era tan extensa i abundant a Catalunya en un sol dia com ho va ser al llarg de dissabte. Concretament, el 12 de març de 2011 es van acumular quantitats encara més importants a molts sectors del país, sobretot al litoral i prelitoral. De totes maneres, la pluja acumulada al llarg de dissabte va ser excepcional en alguns sectors de l’interior. A Pinós (el Solsonès) es van recollir 70,2 mm i no hi plovia tant en un sol dia des del 18 d’agost de 1995, quan una tempesta va deixar-hi un precipitació de 77,4 mm.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 70 mm entre el dijous 27 i el diumenge 30 de setembre de 2012 a les 9 del matí. Llevat de les estacions situades a l’extrem sud, pràcticament tota la precipitació es va acumular al llarg de dissabte:
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada 
27-30 de setembre de
2012 fins a les 09:00 hores
Parets del Vallès
Vallès Oriental
97,9
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
95,9
Martorelles (XOM)
Vallès Oriental
89,9
Roda de Ter (XOM)
Osona
89,5
Breda (XOM)
Selva
89,3
Sitges - Port d'Aiguadolç (XOM)
Garraf
88,8
Mont-roig del Camp (XOM)
Baix Camp
88,8
Gurb - la Cabra (XOM)
Osona
88,0
Arbúcies - Turó del Pi (XOM)
Selva
83,1
Sant Feliu de Buixalleu -
  Can Cadell (XOM)
Selva
81,9
Caldes de Montbui
Vallès Oriental
80,0
Vic
Osona
79,5
la Vall de Bianya (XOM)
Garrotxa
79,5
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
78,9
Begues - PN del Garraf
Baix Llobregat
78,8
Sant Llorenç Savall
Vallès Occidental
78,8
Puig Sesolles (1.668 m)
Vallès Oriental
72,8
Cunit (XOM)
Baix Penedès
72,7
Barcelona - Observatori Fabra
Barcelonès
72,5
Pinós
Solsonès
72,3
Vilanova de Meià
Noguera
72,2
Vilassar de Mar (XOM)
Maresme
72,0
Sabadell - Parc Agrari
Vallès Occidental
71,6
el Prat de Llobregat
Baix Llobregat
71,4
Santa Coloma de Farners (XOM)
Selva
71,4
La Serra d'Almos (XOM)
Ribera d'Ebre
71,0
Olesa de Bonesvalls (XOM)
Alt Penedès
70,6
PN dels Ports
Baix Ebre
70,1
 
El mapa següent mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dijous 27 i el diumenge 30 de setembre de 2012 a les 10 del matí. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA.
ppt
En general la precipitació va ser moderada i persistent, però locament es van produir algunes tempestes i xàfecs d’intensitat forta, especialment entre dissabte al matí i primeres hores de la tarda en alguns sectors del litoral i prelitoral, on localment es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Risc (SMR) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts), tal i com mostra la taula següent:
 
Estació
Comarca
Precipitació màxima en
30 minuts (mm)
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
29,6
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
21,2
Vilanova del Vallès
Vallès Oriental
21,1
 
Tot i que al llarg de l’episodi la cota de neu ha estat alta i només ha nevat als cims més alts del Pirineu, la baixada de la temperatura que es va produir a partir de dissabte al migdia va fer que la cota de neu se situés entre els 2.000 i els 2.500 metres. A l’estació de Certascan (2.400 m), a l’extrem nord del Pallars Sobirà, es van acumular fins a 6 cm de neu.
 
La predicció pels propers dies ve marcada per la influència de l'anticicló situat a l'oest de les illes Açores. Les altes pressions afavoriran una estabilització de l'atmosfera en general. Per tant, a Catalunya predominarà l’ambient assolellat, amb tan sols el pas d'algunes bandes de núvols alts i prims, i el creixement d'alguna nuvolada de tarda al Pirineu. Amb tot, no s'esperen precipitacions. Les temperatures aniran pujant progressivament.
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
Servei Meteorològic de Catalunya
Barcelona, 30 de setembre de 2012
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 193

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 453