Compareixença del president de la Generalitat
Compareixença del president de la Generalitat
  • El cap de l’Executiu es mostra confiat en què “l’Estat espanyol reaccioni com un estat madur i responsable”
  • Artur Mas adverteix que qui utilitza l’estratègia de la por s’està retratant, “a nivell intern i internacional”, perquè “el món també està mirant a Espanya
  • El president ha insistit en la necessitat d’aconseguir “majories sòlides”
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat, aquest migdia, després de signar el decret de dissolució del Parlament i de convocatòria d’eleccions per al proper 25 de novembre que “no es pot fer callar la veu d’un poble i d’una nació a base d’introduir la por”, perquè “qui ho faci s’està retratant a nivell intern i internacional.  
 
El  cap de l’Executiu ha advertit també que “la gent al món ens està mirant” per veure “quina reacció té un Estat democràtic, com és l’Estat espanyol, davant un fet democràtic com és que un poble com Catalunya vulgui decidir lliurement el seu futur”.
 
En aquest mateix sentit, el president Mas ha subratllat que “mai com ara, unes eleccions a Catalunya havien tingut tanta transcendència a nivell europeu i internacional” i s’ha mostrat esperançat que es puguin fer “amb pulcritud democràtica, amb àmplies majories, i, a més, de forma pacífica, convivencial i cívica”.
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap del Govern també s’ha referit a la necessitat d’aconseguir grans majories a Catalunya. “Aquí necessitem majories molt sòlides, que segurament cal construir una mica més de les que tenim en aquest moment”  -ha afirmat-, i s’ha mostrat confiat que “hi hagi el procés que hi hagi, si és democràtic i pacífic com serà, que també l’Estat espanyol reaccioni d’aquesta manera, com un Estat madur, i com un estat responsable”.
 
El president ha assegurat que cal que Catalunya es pronunciï sobre el seu futur com a país i com a nació, perquè “el no al Pacte fiscal i la mobilització a fons a Catalunya ha de tenir una traducció a les urnes”, i ha reflexionat sobre “què millor en democràcia que preguntar al poble perquè decideixi”?
 
 
El president ha insistit en la necessitat de “fer entendre la importància del moment en què estem i del procés que encarem”, perquè “mai Catalunya s’havia enfrontat a una decisió tan complexa i il·lusionant per a molta gent”.  En aquesta mateixa línia, ha reclamat una reflexió a fons “d’aquí al 25 de novembre” i actuar en conseqüència per veure quina força i legitimitat ha de tenir, en aquests moments, el país, el Govern i el Parlament per liderar un procés d’aquestes característiques.
 
Preguntat per una televisió suïssa sobre la reacció dels mercats a l’avançament electoral, el president Artur Mas ha explicat que, Catalunya “sense instruments d’estat i amb un dèficit fiscal, des de fa dècades, que no té pràcticament precedents a la pròpia UE”, s’ha convertit “en una de les economies europees més obertes a l’exterior” i ha posat com exemple el fet que Catalunya s’hagi esdevingut al sud d’Europa el pol més atractiu, no només des del punt de vista turístic, sinó també en recerca i ciència amb les seves universitats i escoles de negocis.
 

2  

Imatges

El president signant el decret

El president signant el decret 500

El president durant la compareixença posterior a la signatura del decret

El president durant la compareixença posterior a la signatura del decret 465

1  

Vídeos

El president durant la seva compareixença