Cultura

El conseller Mascarell durant la presentació

El Festival de Cinema Fantàstic Sitges 2012 ofereix una completa selecció del cinema fantàstic actual

query_builder   1 octubre 2012 17:43

event_note Nota de premsa

El Festival de Cinema Fantàstic Sitges 2012 ofereix una completa selecció del cinema fantàstic actual

  • La programació incorpora algunes de les produccions premiades en els recents festivals internacionals
  • El conseller Mascarell destaca que Catalunya “té la sort de tenir el festival de gènere més important que es fa arreu del món”
Festival de Sitges 2012
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, l’alcalde de Sitges, Miquel Forns, i el director del Festival de Cinema Fantàstic de Sitges, Àngel Sala, han presentat el 45è Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, que se celebrarà del 4 al 14 d’octubre.
 
Amb una programació de 256 pel·lícules, el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebra la seva 45a edició, que reuneix el cinema internacional i estatal més innovador. Grans noms com David Cronenberg, Takeshi Kitano, Dario Argento o J. A. Bayona es donaran cita en el certamen, que també descobrirà nous talents del gènere. La inauguració està protagonitzada per la première mundial de la producció catalana El cuerpo, del debutant Oriol Paulo, amb José Coronado, Belén Rueda i Hugo Silva.
 
En el transcurs de l’acte de presentació del festival, el conseller Mascarell ha destacat que Catalunya “té la sort de tenir el festival de gènere més important que es fa arreu del món. El Festival contribueix de manera notable al clúster de cinema català, és una peça fonamental. Sense tot el que representa, el cinema català seria difícil de sostenir”.
 
Pel conseller, el festival “es correspon amb un tipus de pensament que està d’absoluta actualitat: el fantàstic”. En aquest sentit, Mascarell ha apuntat: “El fantàstic no es queda quiet perquè darrere del fantàstic hi ha tot el que hi ha d’extraordinari, de més enllà del quotidià , de l’imaginari sense restriccions. La distinció entre el fantàstic i l’escenari actual fa que el festival tingui aquesta presència i vigència cultural tan notable, i aquest anhel d’assistència tan important”.
 
El director del festival, Angel Sala, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment: “El Festival de Sitges és el lloc on conflueixen els nous i diferents llenguatges del fantàstic”. Sala ha agraït la feina feta per tot el seu equip: “El meu més profund agraïment a tots els que fan possible Sitges 2012 i a tots els que hi anireu al festival”.
 
45è Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
 
La Secció Oficial presenta propostes com Antiviral, el debut de Brandon Cronenberg, recent guanyador del premi a la millor òpera prima canadenca al Festival de Toronto i que competeix amb el seu pare David –un amant de Sitges i estimat pel Festival– i la seva esperada Cosmopolis. Léos Carax, enfant terrible del cinema francès, presenta Holy Motors, un film de culte instantani plantejat com a joc de màscares; Sinister, d’Scott Derrickson i protagonitzada per Ethan Hawke, proposa una nova visió del cinema de presències demoníaques; The Tall Man (amb Jessical Biel en el paper principal), sorprenent conte d’horror del director de Martyrs Pascal Laugier, que remet a pors ancestrals; Seven Psycopaths, de Martin McDonagh, i amb un repartiment de luxe: Colin Farrell, Sam Rockwell, Christopher Walken, Woody Harrelson i Tom Waits, o Doomsday Book, de dos dels directors més ben considerats a Sitges: Yim Pil-Sung, Kim Jee-Wong. Aquestes pel·lícules són algunes de les cites més esperades del Festival, entre l’àmplia opció de suggeriments.
 
La Secció Oficial Gales presenta l’esperada proposta de Rob Zombie The Lords of Salem; The Cabin in the Woods, dirigida per Drew Goddard i produïda per Joss Whedon, els dos autors de la sèrie de culte Buffy the Vampire Slayer; Invasor, la nova i trepidant producció de Daniel Calparsoro, o la visió d’una de les històries més mítiques de la literatura i el cinema fantàstic de la mà d’un dels mestres del terror: Dario Argento, que presenta Dracula 3D.
 
La Secció Oficial Panorama reuneix una completa selecció de thrillers angoixants (Crawlspace, de Justin Dix), terror accentuat (Citadel, de Ciarán Foy), reminiscències del giallo (Tulpa, de Federico Zampaglione) o una nova visió de la ciència ficció (Branded, de Jamie Bradshaw i Alexander Doulerain).
 
Noves Visions reunirà 41 pel·lícules de directors consagrats i talents emergents repartides en les diferents subseccions: Ficció, No Ficció, Dark, Petit format i Discovery, que permeten programar a Sitges una llista heterogènia i completa de propostes suggerents. La nòmina de realitzadors de llarga i sòlida trajectòria està representada per Kim ki-duk (amb l’arriscada Pieta, guanyadora del Lleó d’Or), Takashi Miike (i el seu extraordinari musical For love’s sake), Guy Maddin (que evoca l’Odissea d’Homer a Keyhole), Im Sang-soo (amb el conte gòtic contemporani The taste of money) i Alain Resnais (que presenta la nostàlgica Vous n’avez encore rien vu). Noves Visions també és el territori de propostes trencadores de joves directors que ja constitueixen una realitat del cinema actual, com Lou Ye (Mystery), David Zellner (Kid-Thing), Oh Young-doo (Young Gun in the Time) o Alejandro Fadel (Los salvajes).
 
El cinema asiàtic forma part del cos de la programació de Sitges 2012. La seva presència es repartiex a totes les seccions oficials i adquireix un perfil propi a la secció Casa Àsia, que reuneix quinze films de firmes com Takashi Miike, Choi Dong-hoon Tsutomu Hanabusa, Wuershan o Anurag Kashyap. Midnight X-Treme reafirma el seu perfil esbojarrat i sanguinari amb títols com Dead Sushi o Gyo: Tokyo Fish Attack, Piranha 3DD o Stitches.
 
La Secció Anima’t té el Japó com a protagonista principal i ofereix el documental Animation Maestro Gisaburo, que repassa la trajectòria d’un dels pares fundadors de l'anime. Anima’t projectarà Night on The Galactic Railroad, una cinta de Gisaburo de 1985 recentment recuperada. The Life of Budori Gusuko, Le magasin des suicides o The Tale of Genji són altres tres cintes de la secció.
 
La versió restaurada del clàssic d’Steven Spielberg, E.T., és un altre dels punts de trobada atractius de Sitges 2012, que es projectarà en sessió Phenomena celebrant doblement els 100 anys d’Universal i els 30 de l’estrena de la popular odissea de l’alienígena perdut a la Terra. L’univers de Tim Burton desembarcarà al Festival dimecres 10 d’octubre amb la projecció del seu últim film, Frankenweenie, en una estrena pràcticament simultània a la première europea que tindrà lloc a Londres.
 
La secció Brigadoon tindrà com un dels eixos de la seva programació el documental i reuneix propostes com Un chico de portada (El arte de Macario Gómez), de David Muñoz; Contra el tiempo, de José Manuel Serrano Cueto; Indie Game, de James Swirsky i Lisanne Pajot; The Long Road Back from Hell: Reclaiming Cannibal Holocaust, de Xavier Mendik; More Brains! A Return to the Living Dead, de Bill Philputt, i L'últim refugi, de Marc Barceló i Josep Serra. Brigadoon premiarà Teresa Gimpera pel seu paper al cinema fantàstic espanyol dels setanta. La secció estrenarà també alguns títols internacionals de terror independent, com Torture Chamber, de Dante Tomaselli, i Thanatomorphose, d’Eric Falardeau.
 
La producció catalana i espanyola tindrà un protagonisme rellevant a Sitges 2012. Dotze pel·lícules, nou de les quals són catalanes, formen part de la programació oficial. A més d’El cuerpo, hi haurà altres estrenes com Insensibles (Juan Carlos Medina), El bosc (Òscar Aibar), Animals (Marçal Forés) o Invasor (Daniel Calparsoro), repartides en diferents seccions oficials.

2  

Fitxers adjunts

Acte de presentació del 45è Sitges. Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Acte de presentació del 45è Sitges. Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
JPG | 2164

Dossier de premsa: 45è Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Dossier de premsa: 45è Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya
PDF | 46