Cultura

11 municipis catalans formaran la Xarxa de Recerca Etnològica

query_builder   3 octubre 2012 14:04

event_note Nota de premsa

11 municipis catalans formaran la Xarxa de Recerca Etnològica

Participants a la signatura
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha signat avui un conveni amb 13 entitats d’11 municipis que col·laboren en la recerca etnològica impulsada pel Departament de Cultura per al trienni 2012-2014.
 
La signatura del conveni implica que les 13 entitats i museus signants esdevindran punts de referència al conjunt del territori i donaran un nou impuls a l’Observatori per a la Recerca Etnològica de Catalunya, un programa de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura, que té per objectiu coordinar  la recerca i la difusió de l’etnologia a Catalunya.
 
El conseller Mascarell ha destacat que aquest conveni “vol promoure el treball, a tres anys vista d’estudi,  anàlisi i difusió de la nostra vida etnològica feta des del punt de vista de diferents municipis del territori”. 
 
El conseller de Cultura ha remarcat la tasca de coordinació de les entitats que suposa el conveni “és tracta d’entitats que tenen molts anys i que han tingut habitualment una relació amb el Departament però ens assemblava que era bo que es coneguessin entre si i hi pugues haver una tasca de coordinació i d’impuls conjunt”. 
 
A la signatura hi han participat el president del Consell Comarcal del Montsià, Joan Martín; l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordón; l’alcaldessa de Palamós, Maria Teresa Ferrés; l’alcalde de Manlleu, Pere Prat; l’alcalde d’Arbúcies, Pere Garriga; l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló; el regidor de Cultura de Cervera, Marc Holgado; el director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella; el director del Consorci de les Drassanes Reials i Museu Marítim de Barcelona, Roger Marcet; la presidenta de l’Institut Català d’Antropologia, Verena Stolcke; i la presidenta del Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria, Montserrat Solà.
 
El conveni té per objectiu la preservació de la memòria etnològica de Catalunya a partir de les d’actuacions de recerca, conservació i difusió, de les principals entitats especialitzades. En aquest sentit les entitats elaboraran un projecte anual amb les activitats i actuacions que duran a terme, també coordinaran les iniciatives d’interès etnològic del seu àmbit territorials i assessoraran altres entitats que pugin participar en projectes de recerca patrimonial.
 
En l’apartat de difusió, les entitats aportaran continguts al bloc etnologia.cat que coordina la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional i proporcionaran informació sobre el desenvolupament de la recerca a través de publicacions, jornades, exposicions,  i espais de reflexió. D’igual manera també es comprometen a fer difusió a través dels seus propis mitjans i de l’Inventari de Patrimoni Etnològic de Catalunya i aportaran els seus estudis a la biblioteca especialitzada de la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional
 
El conveni expressa el compromís de col·laboració del Departament de Cultura per tal de facilitar que cadascuna de les entitat porti a terme els seus projectes de recopilació de dades i materials i a la vegada actuïn com a canal de difusió dels estudis i informes que es facin. Amb aquestes aportacions el Departament elaborarà “l’estat de la qüestió” de la recerca etnològica per al conjunt de Catalunya, que recull informació sobre les recerques que s’han realitzat i sobre les persones i entitats temàtiques amb la finalitat de millorar l’eficàcia de les seves actuacions. Tot i que el conveni no marca cap compromís de caire econòmic, el departament de Cultura es compromet, en la mesura del possible, a col·laborar en el finançament de les activitats programades.
 
Aquest conveni té com antecedent un conveni de col·laboració signat el gener de 2008 per deu entitats col·laboradores. Els museus i entitats que formen part d’aquesta xarxa han estat treballant des de l’any 2000 en recerca, restitució i difusió dels elements culturals que formen el patrimoni etnològic català a partir de la seva proximitat amb el territori.
 
L’Observatori està format per les següents entitats:
 

2  

Imatges

Participants a la signatura

Participants a la signatura 2044

Moment de la signatura

Moment de la signatura 1741