President Mas
President Mas
  
  • El president de la Generalitat critica les declaracions del ministre Wert sobre l’escola catalana i diu que “confirmen una vegada més que ni entenen ni volen entendre res”
 
  • Artur Mas confia que en la propera legislatura els catalans puguin decidir el seu futur i afirma que en aquest horitzó hi cap l’estat propi per a Catalunya
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha criticat aquest migdia el repartiment que s’està fent a Espanya dels dèficits públics i dels sacrificis, que ha titllat “d’injust i deslleial”. L’administració central de l’Estat ha decidit que l’esforç principal per reduir el dèficit s’ha d’aplicar sobre la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials i això és un error, una deslleialtat i posa en risc les línies bàsiques de la cohesió social”.
 
Artur Mas ha valorat així la Conferència de Presidents Autonòmics celebrada ahir a Madrid, organitzada pel Govern espanyol. El cap de l’Executiu ha explicat que ahir no va voler fer aquesta valoració “per no perjudicar una imatge que entenc que Espanya havia de donar de seriositat i responsabilitat davant la Unió Europea i els mercats, però- ha assegurat- això no vol dir que hi hagué opinions unànimes”. Així, el president ha revelat que el tema del repartiment del dèficit va ser “un dels debat més importants de la reunió i vaig entendre que l’havia d’assumir amb un lideratge fort i ho vaig intentar”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern s’ha queixat del “repartiment desequilibrat" que fa el Govern espanyol, que “d’un 4,5 % de dèficit, es queda el 3,8% i deixa un 0,7 per a les autonomies, quan aquestes representen un 37-38% de tota la despesa pública ja que són les responsables de la sanitat, l’ensenyament i els serveis socials”. Per això, el president de la Generalitat ha reclamat que “el percentatge de dèficit a càrrec de les comunitats autònomes sigui similar al percentatge de despesa pública que representen, és a dir, un terç del total”.
 
El president Mas ha detallat també que a la Conferència de Presidents es varen tractar d’altres temes, com la necessitat de complir amb les obligacions del dèficit i els deutes, que “va suscitar una posició unànime”, així com també hi va haver unitat a reclamar a la Unió Europea que es compleixin els acords i no s'en retardin l'aplicació. En canvi, Artur Mas ha explicat que va decidir quedar-se al marge del debat sobre la revisió del model de finançament autonòmic perquè “si hem de continuar en aquest pot comú del cafè per a tothom, que vol dir que amb independència de l’esforç fiscal que facis tothom vol els mateixos diners, doncs això no té una bona sortida per a nosaltres”.
 
Declaracions del ministre Wert
 
A preguntes dels periodistes sobre les declaracions del ministre Wert en referència a l’escola catalana, el president Mas s’ha mostrat contundent a l’afirmar que “confirmen una vegada més que ni entenen res ni volen entendre res”. El cap de l’Executiu s’ha sorprès que el ministre insisteixi en un error “molt fàcil de demostrar”, ha dit, ja que, segons dades del propi ministeri ,els alumnes de 14 i de 16 anys catalans “treuen una nota de castellà que està per sobre de la mitjana del conjunt de l’Estat espanyol”. Per això, ha assegurat “un ministre d’Educació ha de parlar de dades, amb coneixement de les coses i no amb ignorància, com crec que s’ha manifestat el senyor Wert”.
 
Dret a decidir
 
En un altre moment de la roda de premsa, el cap del Govern ha expressat el seu desig que en la propera legislatura “els catalans puguin decidir  lliurement,  pacíficament i democràticament, el seu futur”. “En l’horitzó d’aquest dret a decidir hi ha de caber l’estat propi per a Catalunya”, ha assegurat. I ha afegit “Catalunya no pot renunciar a formular el seu futur en termes de tenir un estat propi,  europeu, dins l’euro i amb ponts òbviament amb l’Estat espanyol i amb altres estats de la UE”. Artur Mas ha respost així a algunes de les preguntes formulades pels periodistes, entre ells de mitjans internacionals, sobre les aspiracions nacionals de Catalunya.
 
 
En aquesta mateixa línia, Mas ha volgut ressaltar que “Catalunya és perfectament viable des del punt de vista econòmic”, i ha posat com a exemple que el país té una capacitat de creació de riquesa anual de 200.000 milions d’euros, semblant a Portugal, que disposa de més habitants, 10 milions de persones.
 
Rescat “inevitable”
 
El president s’ha referit també a la possibilitat que Espanya demani ja el rescat a la UE. Artur Mas ha afirmat que “el rescat serà inevitable i, per tant, és millor plantejar-s’ho sense gaire demores”, tot i admetre que qui té més informació per poder valorar la situació és el Govern espanyol i és qui ha de prendre la decisió. No obstant, Mas ha assegurat que “Espanya té potencial per sortir de la situació però necessita ajut durant un temps”.
 
Preguntat sobre si es presentarà a les eleccions prometent que no hi haurà més ajustos, el president de la Generalitat ha respost no poder assegurar que no en caldran més, “perquè tot l’Estat espanyol està en la dinàmica d’haver de reduir els dèficits públics i ve imposat per la zona euro i no hi ha marge per saltar-se les normes”. Per això, ha subratllat “el candidat o candidata que es presenti prometent que no hi haurà més retallades enganya perquè no estarà a les seves mans”.

1  

Imatges

President a la roda de premsa

President a la roda de premsa 455

1  

Vídeos

Vídeo de la compareixença del president Mas davant els mitjans

1  

Fitxers adjunts

Roda de premsa

Roda de premsa
JPG | 468