Polítiques Digitals

Catalunya presidirà la Comissió Intermediterrània de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) durant els propers dos anys

L'Assemblea General de l'organisme ha escollit unànimement Catalunya per presidir aquesta Comissió

query_builder   3 octubre 2012 19:42

event_note Nota de premsa

Catalunya presidirà la Comissió Intermediterrània de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d'Europa (CRPM) durant els propers dos anys

L'Assemblea General de l'organisme ha escollit unànimement Catalunya per presidir aquesta Comissió

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha presentat aquesta tarda la candidatura del Govern a presidir la Comissió Intermediterrània durant la 40à Assemblea General de la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes d’Europa (CRPM). L'Assemblea General de l’organisme ha escollit unànimement Catalunya per presidir aquesta Comissió per als propers dos anys. Joana Ortega ha estat acompanyada del general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Francesc de Paula Gambús.
Durant la seva intervenció, la vicepresidenta del Govern ha destacat la vocació mediterrània de Barcelona i Catalunya i ha argumentat que aquesta candidatura “s’inscriu en la prioritat de Catalunya de continuar sent líders a la Mediterrània”. A més, Joana Ortega ha manifestat l'objectiu que “les regions mediterrànies tinguin més pes i visibilitat així com la consideració necessària en el marc dels debats i negociacions sobre el proper període pressupostari de la UE”. En aquest sentit, ha destacat la voluntat de dinamitzar els treballs i l'activitat d'aquesta Comissió sobretot en aspectes de comú interès de les regions mediterrànies per afavorir el seu desenvolupament com ara les infraestructures de transport i energia, innovació, polítiques d’ocupació i suport a les pimes, turisme o les polítiques vinculades a les qüestions marítimes.
 
Així mateix, la vicepresidenta del Govern ha confirmat la intenció de seguir el debat al si de la CIM sobre la futura governança a la Mediterrània i explorar “totes les possibilitats i el valor afegir que podria suposar per a aquest espai i les seves regions una eventual macroregió mediterrània”, qüestió d'actualitat en el si de l’àmbit europeu pel que fa a la coordinació a l'entorn de prioritats estratègiques comunes que decideixin determinats territoris i actors de l’àmbit públic i privat.
 
L'Assemblea ha comptat amb la participació, entre d'altres, del president de la regió de Sardenya, Ugo Cappelacci, que ha assumit una de les vicepresidències.
 
Contactes bilaterals
 
En el marc de l'Assemblea general de la CRPM, Joana Ortega, ha mantingut diversos contactes  bilaterals amb les autoritats participants com ara el president de la regió de Polaskie (Polònia), Mariscal Jaroslaw Dworzanski, qui l'ha rebuda a la seu del Govern regional aquest matí. Durant l'entrevista, de caire institucional, han pogut intercanviar punts de vista sobre la situació general política i econòmica així com a les regions respectives, centrant-se especialment en el sector de l'agricultura i l'agroindústria. El mariscal Dworzanski s'ha interessat per la situació política a Catalunya en el futur immediat. Així també, la vicepresidenta i el mariscal han tractat dels papers respectius al si de la CRPM. En aquest sentit, Joana Ortega ha destacat la voluntat de Catalunya de ser-ne un membre actiu.
 
De la mateixa manera, Joana Ortega s'ha entrevistat amb el president de la regió de Sardenya, Ugo Cappellacci, amb qui han tractat qüestions d’interès comú d'ambdues regions al si de la CRPM i han acordat treballar conjuntament en qüestions com les infraestructures de transport i energia. Cappellacci també s'ha interessat per la situació política a Catalunya que ha desembocat en la convocatòria d'eleccions anticipades i ha reiterat l'interès sard en arribar a acords amb Catalunya.
 
A més, la vicepresidenta del Govern també s'ha reunit amb la vicepresidenta de la regió de Provenca-Alps-Costa Blava, Mireia Peirano, amb qui també ha tractat de les qüestions de comú interès a treballar en el marc de la Comissió Intermediterrània, en especial en les polítiques de l'àmbit marítim, així com altres qüestions relacionades amb les autoritats de gestió dels programes MED i ENPI, sobre les que cal decidir el seu emplaçament pel proper període de programació durant els propers mesos.