Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital

L'ACTIC comença el seu procés d'internacionalització

query_builder   4 octubre 2012 10:11

event_note Nota de premsa

L'ACTIC comença el seu procés d'internacionalització

L'estand d'ACTIC a la fira San Luis Digital
· L’Acreditació de Competències  en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (ACTIC) es presenta a la fira San Luis Digital, una important mostra tecnològica que es du a terme a la província argentina de San Luis, capdavantera en polítiques TIC
· El govern de San Luis s’ha interessat per l’ACTIC i signarà un protocol de col·laboració amb la Generalitat que serveixi per emmarcar el futur desplegament de l’ACTIC a la província
· L’ACTIC ja havia suscitat l’interès d’altres comunitats autònomes com ara les Balears i d’altres països llatinoamericans com ara Xile, on s’hi han desenvolupat fins i tot proves pilot
 
L’Acreditació de Competències en tecnologies de la Informació i la Comunicació (ACTIC) ha estat present durant quatre dies a la fira tecnològica San Luis Digital que es va celebrar la setmana passada a Terrazas del Portezuelo, a la província argentina de San Luís. L’ACTIC, que ha estat convidada pel govern d’aquesta província (territori amb constitució i parlaments propis que equival a un estat nordamericà o un land alemany), ha disposat d’un estand propi en el qual ha pogut mostrar a les autoritats, les empreses i la ciutadania d’aquesta província el seu model d’avaluació i certificació de competències digitals.
 
La de San Luis és, juntament amb Buenos Aires, la província argentina capdavantera en penetració de les TIC (amb un 67% d’habitants usuaris d’Internet, el doble , i el seu govern té com a prioritat política, recollida fins i tot en la seva Constitució) la inclusió digital.
 
Així, al seu pas per aquesta important fira tecnològica, que reuneix més de 200.000 visitants i les principals empreses del sector i entitats relacionades amb les TIC, la delegació catalana de l’ACTIC, encapçalada pel cap del Servei de Societat de Coneixement de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Ricard Faura, ha dut a terme diferents reunions amb responsables del desplegament de les polítiques TIC del govern de San Luis i ha coordinat més de 300 proves ACTIC entre els ciutadans de la província assistents a la fira.
 
Davant l’èxit d’aquestes proves i un cop valorada la possibilitat i la idoneïtat d’adoptar l’ACTIC a la província, el govern de San Luis signarà en breu un protocol de col·laboració amb la Generalitat que serveixi per emmarcar el futur desplegament de l’ACTIC a San Luis.
 
Aquest no és, però, el primer cop que altres administracions s’interessen per l’ACTIC com a model exportable per avaluar les competències digitals de la ciutadania i certificar-ne l’aptitud davant una empresa o administració pública. El 24 de novembre de 2010, la Generalitat va signar un conveni de col·laboració amb el Govern Balear per al desenvolupament d’una prova pilot de desplegament de l’ACTIC a les Illes Balears, i a mitjans de desembre d’aquell mateix any, es van dur a terme les proves pilot a Mallorca i Eivissa, amb la perspectiva d’una possible assumpció de l’ACTIC pel Govern de les Illes. També s’hi han interessat els governs d’Andalusia i Extremadura així com la l’Associació Espanyola de Telecentres .
 
Així mateix, el 15 de novembre de 2011, l’Asociación de Telecentros Activos de Chile (ATACH), una associació sense ànim de lucre formada per dues universitats i tres entitats que tenen com a finalitat promoure la societat de la informació i la inclusió digital i que gestiona la xarxa de telecentres del país, va fer unes proves de demostració de l’ACTIC per tal de valorar-ne la utilitat i la possibilitat d’adaptar el sistema d’avaluació a Xile.
 
 
Sobre l’ACTIC
 
L’ACTIC és un certificat expedit per la Generalitat de Catalunya que permet demostrar el nivell de coneixement en tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) davant qualsevol empresa o administració pública.
 
L’ACTIC esdevé una avaluació de la competència digital, és a dir, de l’aplicació dels coneixements, habilitats i actituds que es posseeixen en l’àmbit de les TIC per assolir objectius determinats amb eficàcia i eficiència, per damunt del coneixement de programari concret. A més, incorpora continguts relacionats amb la cultura digital, les bones pràctiques i el civisme digital.
 
L’avaluació es fa mitjançant una prova de competència, que consisteix a respondre en un temps determinat diverses preguntes. Per fer aquesta avaluació, les competències estan dividides en diferents àmbits relacionats amb les tecnologies digitals, i depenent del nivell que s’assoleixi en cada àmbit, s’obté un certificat bàsic, mitjà o avançat.
Així, els tres nivells de l’ACTIC són:
  • Nivell 1 (bàsic): domini elemental de les TIC. Usuari bàsic d’aquestes tecnologies, amb capacitat per conèixer i aplicar-les, que es pot considerar inclòs en la societat digital.
  • Nivell 2 (mitjà): domini efectiu de les TIC en relació amb els àmbits generals d’aplicació. Usuari autònom i amb capacitat crítica sobre les TIC que actua amb efectivitat i adaptabilitat.
  • Nivell 3 (avançat): domini avançat de les TIC en àmbits específics d’aplicació. Usuari amb capacitat per aprofitar al màxim les prestacions de les TIC, construir-ne usos alternatius i donar suport a altres persones en aquest àmbit.
 
L’ACTIC s’inscriu dins de les polítiques d’impuls de la societat de la informació i el coneixement que du a terme la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació en el marc del Pla idigital, entre les quals les relacionades amb la formació hi tenen un paper fonamental. En un context econòmic com l’actual, iniciatives com l’ACTIC prenen un especial protagonisme, ja que la capacitació digital esdevé essencial per fomentar un nou model d’economia basat en el coneixement i per ajudar els sectors laborals en crisi a reorientar-se professionalment.
 
En aquest sentit, és important que existeixi un estàndard avalat per l’Administració i dissenyat seguint el criteri de foment i avaluació de la competència que marquen les directrius dels organismes internacionals. D’aquesta manera, l’ACTIC esdevé una eina útil i eficaç tant per al treballador, que pot acreditar la seva competència digital davant un possible ocupador, com per a les empreses, que compten amb un instrument que els pot ajudar en els processos de selecció i promoció del personal.
 
Més informació sobre l’ACTIC a www.actic.cat

1  

Imatges

L'estand de l'ACTIC a la fira San Luis Digital

L'estand de l'ACTIC a la fira San Luis Digital 128