·        Els diputats alemanys, representants de totes les forces polítiques, agraeixen la “possibilitat de tenir informació de primera mà” i coincideixen amb el president que “la solució passa per més Europa”
El president Mas i la delegació del Parlament alemany, durant la reunió
El president Mas i la delegació del Parlament alemany, durant la reunió
 
El president de la Generalitat, Artur Mas ha rebut aquest matí al Palau de la Generalitat els membres del grup parlamentari hispano-alemany del Parlament de la República Federal d'Alemanya (Bundestag). Els diputats han expressat que tenien molt d’interès en tractar amb el president l'actual clima polític i la seva visió sobre el futur immediat de Catalunya. El president ha fet una repassada per la situació que viu el país, tant en la vessant econòmica com en la de la construcció nacional, i ha coincidit amb els parlamentaris alemanys en que la situació passa per una Europa més forta.
 
Es tracta del primer contacte internacional del president Mas després que hagi expressat la seva voluntat de donar a conèixer als governs europeus la voluntat d’impulsar una consulta en la propera legislatura, per tal de saber si els catalans avalen la constitució d’un Estat propi per Catalunya dintre de la Unió Europea (UE).
 
A més del president, a la reunió hi ha participat el secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa. La delegació, acompanyada pel cònsol general d'Alemanya a Barcelona, Bernhard Brasack, i el cònsol Arnulf Braun, està formada pel diputats Alexander Ulrich, President del Grup Parlamentari Germano-Espanyol (Die Linke); Rita Pawelski, presidenta adjunta (CDU/CSU); Angelika Brunkhorst, presidenta adjunta (FDP); Hans-Werner Kammer, diputat (CDU/CSU); Cornelia Behm, diputada (Bündnis 90/Die Grünen) i Monika Hein, coordinadora del grup parlamentari.
 
El president Mas ha explicat que el Palau de la Generalitat on ha rebut els diputats “ha estat sempre la seu del govern de Catalunya, fundat el 1359, a excepció dels moments en que hi ha hagut repressió contra el nostre país”, i ha recordat que “Catalunya ha estat sempre una nació d’Europa, fundada com a part de l’imperi de Carlemany; no estem a Europa, som Europa”.
 
Els parlamentaris Ulrich i Pawelski han actuat com a portaveus de la comissió. En les seves intervencions han reconegut la potència de la realitat catalana, i han agraït la possibilitat de tenir informació de primera mà dels processos en que es troba Catalunya. “Estem d’acord en que la situació passa per més Europa”, ha conclòs el president del grup, Alexander Ulrich.
 
Artur Mas ha assenyalat que “com a catalans, entenem perfectament que les seves decisions depenen de la seva opinió pública, perquè la situació d’alemanya respecte a la Unió Europea és similar en alguns aspectes a la de Catalunya respecte l’Estat espanyol”, amb la diferència, ha afegit en to d’humor, que “a Europa Alemanya paga molt i mana bastant, i a Espanya Catalunya paga molt i no mana gens”. El president ha subratllat que “en un moment en que el que funciona millor a l’Estat és el sector exterior, Catalunya és el territori amb una orientació exterior més potent”, ja que representa entre el 25 i el 30% del sector exterior.
 
El president Mas ha posat de manifest als diputats alemanys que “les polítiques d’austeritat a Catalunya son dures, però l’efecte de la reducció de les despeses queda anul·lat per l’increment dels interessos i dels costos del finançament”. “És important poder-se finançar a costos raonables, perquè si no l’esforç d’austeritat cau en un sac foradat”, ha advertit.
 
Artur Mas ha explicat també que “Catalunya viu incòmoda la seva relació amb Espanya” perquè “hi ha una gran consciència que amb més capacitat de decisió política i fiscal sortiríem abans de les dificultats, viuríem millor i defensaríem molt millor la nostra identitat”. En aquest sentit, ha plantejat que “el nostre ideal serien uns Estats Units d’Europa, on Catalunya tingués uns poders equivalents als altres estats de la nostra dimensió”.
 
En aquesta línia, el president ha deixat clar que “estem cent per cent d’acord en que cal fer més Europa”. “Som una nació amb més de mil anys d’història i sense estat propi. Si Europa es configura com una gran federació amb menys poders pels estats tradicionals, no hi tenim res a perdre i molt a guanyar”, ha afegit. Artur Mas ha seguit dient que “volem una Europa més forta, responsable de les grans qüestions, i uns poders territorials més forts per fer més i millors polítiques de proximitat. Ara ens trobem amb una Europa dèbil i una Espanya massa forta, on com a catalans no podem resoldre bé ni les grans qüestions ni tampoc els problemes més propers”.
 
El president Mas ha insistit que des de Catalunya “mai hem discutit la solidaritat amb d’altres territoris, sinó el volum i la utilitat d’aquesta solidaritat, i si les enormes transferències de rendes serveixen per incrementar la capacitat productiva dels territoris que les reben”. “L’experiència dels darrers trenta anys és que, desgraciadament, aquests volums tan grans de transferències no han servit per fer això”, ha afegit.
 
Artur Mas ha emfatitzat que, a més de suportar unes transferències anuals de 15.000 milions d’euros anuals de mitjana, al voltant del 9% del PIB, “a Catalunya es paga per tot: tenim autopistes, i l’aigua, el transport públic i els medicaments hi son més cars, i tenim taxes que altres no tenen, com la turística”. En aquest sentit, ha continuat recordant als diputats alemanys que “no podem fer moltes reformes que calen, ni que ho vulguem, perquè la capacitat legislativa és del parlament espanyol, i a més no hi ha a Espanya una autèntica cambra de representació territorial, de manera que tenim poca capacitat per incidir en les polítiques del govern central”.
 
Alemanya, país prioritari per a l’acció exterior catalana
 
En la trobada també s’han tractat les relacions econòmiques entre Catalunya i Alemanya. Alemanya és un país prioritari i estratègic per l’acció exterior de Catalunya. És, juntament amb França, el principal soci comercial de Catalunya, com ho demostra el fet que hi ha nombroses empreses alemanyes de diversos sectors establertes a Catalunya i a l’inrevés.
 
En els primers tres mesos d’enguany, les exportacions de Catalunya a Alemanya van sumar 1.721, 8 milions d’euros, un 28,46% més que el mateix període de l’any anterior. El 2011 Catalunya va exportar a Alemanya per valor de 5.500,30 milions d'euros (el 25,20% del total estatal), xifra que representa un augment del 19,47% respecte el mateix període de l'any anterior. L'exportació de Catalunya a Alemanya suposa un 9,91% del total de l'exportació de Catalunya
 
De gener a març de 2012 Catalunya ha importat d'Alemanya per valor de 2.781,66 milions d'euros (38,96% el del total estatal), un 5,59% més respecte el mateix període de l'any anterior. El 2011 Catalunya va importar des d'Alemanya per un total de 11.826,97 milions d'euros (un 38,47% del total estatal) xifra que representa un augment del 21,58% respecte el mateix període de l'any anterior. La importació de Catalunya des d'Alemanya representa un 16,69 del total d'importacions de Catalunya.
 
La inversió bruta efectiva d’Alemanya a Catalunya, de gener a març de 2012, ha estat de 15.097,52 milers d’euros. En tot l’any 2011, aquesta xifra va ser de 166.561,88 milers d’euros. Pel que fa a la inversió bruta d’empreses catalanes a Alemanya, l’any 2011 va ser de 117.872,43 milers d’euros, que representa un creixement del 259,59% respecte a l’any anterior.

2  

Imatges

Reunió

Reunió 749

Artur Mas i Alesander Ulrich

Artur Mas i Alesander Ulrich 451