Territori

La Generalitat estudia noves vies d'aprofitament dels residus com a combustible

query_builder   5 octubre 2012 15:40

event_note Nota de premsa

La Generalitat estudia noves vies d'aprofitament dels residus com a combustible

Imatge
  • En el marc del Congrés sobre reciclatge i energia RECUWATT, el director de l’Agència de Residus de Catalunya s’ha mostrat partidari de promoure alternatives als combustibles derivats de residus
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, creu que l’escenari de crisi ha de servir per optimitzar i racionalitzar la gestió dels residus. En el marc del Congrés RECUWATT Reciclatge i Energia, Tost ha dit avui a Mataró que, tot i que l’actual cojuntura econòmica i les polítiques de foment de la prevenció n’han fet reduir els nivells de generació, cal aplicar noves formes de gestió i aprofitament d’aquestes deixalles, que indefectiblement continuem produint. Segons Tost, com que Catalunya no és un país ric en matèries primeres, s’ha de treballar en el camp de la valorització material d’allò que sembla que ja no ens serveix, i per reforçar que aquests materials puguin tenir mercat.
 
En aquest sentit, ha parlat d’allargar la vida dels dipòsits controlats a través de l’aprofitament i la recuperació de recursos, reduint així l’impacte d’aquestes instal·lacions. Es tracta d’una tècnica coneguda com a Landfill Mining i que ja es duu a terme en d’altres països de forma exitosa. Amb aquest procés es poden recuperar materials dels abocadors.
 
Per a Tost, Catalunya ha d’avançar en promoure vies alternatives als combustibles derivats de residus (CDR), que la indústria cimentera utilitza habitualment com a combustible. Una via d’aprofitament, actualment a nivell experimental, és la recuperació de part de la fracció resta per obtenir un material susceptible de ser transformat en metanol. L’ARC també està interessada en el coneixement de la tecnologia que s’aplica en alguns països com, per exemple, el cracking tèrmic, per a l’obtenció d’un gas de síntesi que permet un interessant aprofitament material. Finalment, i en fase d’I+D, es troba el desenvolupament de plantes per a l’obtenció de gasoil sintètic a partir de residus industrials destinats actualment als abocadors, o bé de residus municipals destinats a la fracció resta.
 
L’Agència de Residus de Catalunya està treballant actualment en una nova planificació integrada dels residus basada en la jerarquia europea de gestió de residus: Per aquest ordre, es treballa en la prevenció, la preparació per a la reutilització, el reciclatge, la valorització energètica i l’eliminació o disposició final.
 
El director de l’ARC ha clos aquest migdia el Congrés RECUWATT Reciclatge i Energia que s’ha celebrat ahir i avui a Mataró (Maresme).
 
 

2  

Fitxers adjunts

Imatge del centre de valorització de residus del Maresme

Imatge del centre de valorització de residus del Maresme
JPG | 289

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 217