•    Segons Homs “qui té l’última paraula en l’autogovern de Catalunya és el poble català, que pot manifestar-se en un referèndum vinculant"

•    Homs titlla les declaracions de García Margallo sobre l’acció reivindicativa d’ahir al Camp Nou “d’actitud antidemocràtica”

El portaveu del Govern i secretari General de la Presidència, Francesc Homs, ha respost amb arguments jurídics els que sostenen que un referèndum d’autodeterminació de Catalunya seria il·legal.  En la seva participació al programa  “l’Oracle” de Catalunya Ràdio, Homs ha recordat que  “la pròpia normativa espanyola, quan es va articular el marc jurídic constitucional,  va preveure dos tipus de referèndum vinculant: un per quan es reforma el conjunt de la Constitució Espanyola i l’altre per quan se sotmet a consideració vinculant el nivell d’autogovern a Catalunya i el País Basc”

Amb aquest argument Homs ha volgut rebatre aquells que asseguren que Catalunya no pot ser subjecte de consulta i que un hipotètic referèndum sobre la independència de Catalunya s’hauria de plantejar a la ciutadania espanyola en el seu conjunt. Segons Homs “els que qüestionen que Catalunya és subjecte per ella mateixa, per ser consultada per una cosa tan transcendent com l’autogovern, fan el ridícul perquè el propi ordenament jurídic espanyol preveu això pel cas de Catalunya i, en canvi, no per altres comunitats autònomes”.  L’argument que Catalunya no és subjecte i per tant no se li pot consultar res “és absurd ridícul i contravé la normativa vigent  a l’estat espanyol”. Segons Homs “qui té l’última paraula en l’autogovern de Catalunya és el poble català, que pot manifestar-se en un referèndum vinculant", ha conclòs.

Sobre la decisió del Govern Espanyol de demanar que Brussel·les s’expressi en una sola veu sobre Catalunya, el portaveu del govern ha admès sentir-se “desconcertat”. “Fa pocs sentíem que Catalunya no tenia recorregut i ara resulta que ara cal preguntar-ho  Brussel·les” ha ironitzat Homs, que ha recordat que el mateix ministre d’Afers Exteriors espanyol afirmava fa només unes setmanes que la normativa internacional no permetia un procés així i ara “ho han de demanar a Brussel.les”.

El portaveu ha recordat que Catalunya té les seves pròpies vies per interlocutar amb Europa i amb el món i les està utilitzant. En aquest sentit ha volgut contraposar l’actitud i l’interès amb que els mitjans internacionals i les diferents cancelleries estan seguint el procés de Catalunya al tractament que n’està fent l’executiu espanyol i la premsa espanyola.  

El portaveu del Govern també s’ha referit a les declaracions del ministre d’Afers  Exteriors, Garcia Margallo sobre l’acció reivindicativa d’ahir al Camp Nou, que el ministre ha qualificat de  perjudicial per a  la imatge d’Espanya a l’exterior.  Segons Homs aquestes declaracions posen de manifest “una actitud antidemocràtica” i que  “no s’ha entès res”. Segons el portaveu,  “si alguna cosa es va veure i viure ahir va ser una expressió pacifica i democràtica  de la gent que hi havia allà”. Per a Homs, que el cap de la diplomàcia espanyola “s’expressi en aquest termes és molt preocupant i posa de manifest la qualitat democràtica que en aquests moments hi ha a l’estat espanyol”.