Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova el decret que regula la gestió del Dipòsit Legal de publicacions

query_builder   9 octubre 2012 15:22

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret que regula la gestió del Dipòsit Legal de publicacions

  • Es redueix la quantitat d’exemplars que cal lliurar al Dipòsit Legal per part d’editors i  productors
 
El Govern ha aprovat el decret que regula la gestió del Dipòsit Legal, que és la institució jurídica mitjançant la qual es recullen exemplars de totes les publicacions que es fan a Catalunya amb la finalitat de preservar-les i de facilitar-ne l’accés. L’objectiu del Dipòsit Legal és complir amb el deure de conservar el patrimoni bibliogràfic, sonor, visual, audiovisual i digital, i permetre’n l’accés amb fins culturals, de recerca o informació, i de reedició d’obres. Per això, n’ha de formar part qualsevol tipus de publicació, reproduïda en qualsevol tipus de suport i destinada a la distribució o comunicació pública, sigui gratuïta o de pagament,
 
El decret aprovat avui determina que els editors amb domicili, residència o establiment permanent principal a Catalunya estan obligades a constituir el Dipòsit Legal a Catalunya, sigui quin sigui el lloc d’impressió de les obres.
 
El decret redueix la quantitat d’exemplars que cal lliurar per part dels editors i productors, entre d’altres. Així, s’han d’entregar 4 exemplars com a màxim i només 1 en certes tipologies de material. Fins ara se’n recollien 4 o 5, depenent de si tenien o no ISBN. Amb la nova legislació es redueix l’impacte econòmic en els editors, donat que lliuraran menys exemplars.
 
El text estableix que la Biblioteca de Catalunya és perceptora del Dipòsit Legal a Catalunya, segons la Llei del Sistema Bibliotecari de Catalunya. Són centres dipositaris a Catalunya les oficines de Dipòsit Legal ubicades a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, que depenen de la Biblioteca de Catalunya. Els centres de conservació són la mateixa Biblioteca de Catalunya, la Biblioteca Pública de Barcelona, la Biblioteca Pública de Girona, la Biblioteca Pública de Lleida, la Biblioteca Pública de Tarragona, i la Filmoteca de Catalunya.
 
L’Estatut d’autonomia de Catalunya atorga al Govern de la Generalitat la competència exclusiva en matèria de cultura, incloses les mesures relatives a la producció i la distribució de llibres i publicacions periòdiques en qualsevol suport, i també la gestió del Dipòsit Legal i l'atorgament dels codis d'identificació.