Salut

Boi Ruiz inaugura la V Jornada PAAS de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

query_builder   11 octubre 2012 15:05

event_note Nota de premsa

Boi Ruiz inaugura la V Jornada PAAS de l'Agència de Salut Pública de Catalunya

 
La V Jornada del Pla integral per la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) ha reunit més de 300 professionals de tot Catalunya.
 
A l’acte també s’han lliurat els premis PAAS 2012 a projectes de l’àmbit educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca.
 
V Jornada PAAS de l'Agència de Salut Pública de Catalunya
 
Avui, 11 d’octubre, Boi Ruiz ha inaugurat la V Jornada del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), celebrada al CaixaForum de Barcelona.
 
La Jornada ha comptat amb la participació de més de 300 professionals de tot Catalunya que han tractat temes d’actualitat en aquest àmbit, com l’envelliment saludable, el progrés en l’estratègia NAOS d’alimentació, la nutrició com a prevenció de l’obesitat del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, les principals novetats en la promoció de l’alimentació i activitat física saludables, així com la presentació dels projectes guanyadors dels premis PAAS 2010.
 
 
Premis PAAS 2012
A la Jornada també s’han lliurat els premis PAAS 2012 a projectes dels 5 àmbits propis del PAAS: educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca.
 
A la convocatòria dels premis s’han presentat 22 projectes de tot Catalunya en aquets àmbits i han estat avaluats per un jurat, integrat per representants de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears, del Consell Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, de l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i per l’equip del PAAS.
 
Els criteris considerats per a la selecció dels guardonats han estat, sobretot, la població a què arriba, l’àmbit territorial, la seva inclusió en l’alimentació i l’activitat física, els resultats assolits, i la continuïtat i sostenibilitat del projecte per als propers anys, entre d’altres.
 
El jurat ha fet constar l’elevada qualitat dels projectes presentats així com la diversitat de les institucions participants: ajuntaments, centres sanitaris, universitats, fundacions, empreses, escoles, associacions ciutadanes i altres entitats comunitàries.
 
Els guardons lliurats a la celebració dels premis PAAS 2012 han estat:
 
Àmbit educatiu
- Premi: Programa TAS (Tu i Alícia per la Salut). Fundació Alícia.
- Accèssit: Destí Salut. Inverteix en el teu futur. Ajuntament de Mataró, Fundació Blanquerna i Escola Meritxell de Mataró.
 
Àmbit sanitari
- Premi: Caminant fem salut: Rutes de salut pel barri de la Sagrada Família. Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família. Taula de Salut del PDC Sagrada Família, Agrupació Excursionista de Catalunya, Fundació Claror, CAP Roger de Flor, CAP Sagrada Família i Districte del Barri.
- Accèssit: Fomentem la vida saludable als joves adolescents de Santa Perpètua.
CAP Santa Perpètua, Ajuntament de Santa Perpètua i Pavelló Municipal d’Esports.
 
Àmbit comunitari
- Premi: Activa't als parcs. Agència de Salut Pública de Barcelona i Ajuntament de Barcelona.
- Accèssit: Projecte Compra Saludable. Fundació Hospital Asil de Granollers i empresa Covalco.
 
Àmbit laboral
- Premi: Projecte UAB - Saludable. Universitat Autònoma de Barcelona, Campus Bellaterra.
- Accèssit 1: Campanya "Viu Saludable". Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.
- Accèssit 2: Clementina i l’entrenador alimentari. Ada Parellada.
 
Àmbit de recerca
- Premi: Projecte POIBA de prevenció de l’obesitat infantil a Barcelona. Agència de Salut Pública de Barcelona.
- Accèssit: Trastornos de la conducta alimentaria en pacientes diagnosticados de enfermedad celíaca: estudio de casos y controles. Universitat Rovira i Virgili i Hospital Sant Joan de Reus.
 
 
Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)
 
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) del 2011, el 19,1% de la població de 15 anys i més és sedentària (el 17,2% dels homes i el 21,0% de les dones), i el 50,3% de la població de 18 a 74 anys té excés de pes (58,2% dels homes i 42,1% de les dones).
 
A més, l’ESCA destaca que l’11,4% de la població general segueix la recomanació alimentària d’ingerir 5 racions de fruita i/o verdura al dia però que, entre els menors el percentatge es redueix a la meitat (6,5%).
 
En aquest sentit, el Departament de Salut Pla promou una alimentació equilibrada com a mesura fonamental per a millorar el rendiment físic i psíquic de la població mitjançant el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS).
 
El PAAS, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té com a objectius principals desenvolupar accions informatives i educatives per tal de sensibilitzar la població sobre la necessitat d’adoptar hàbits de vida saludables mitjançant la pràctica regular d’activitat física i d’una alimentació saludable, així com promoure estratègies de cooperació i compromisos entre els diferents àmbits implicats.
 
Des de que es va posar en marxa al 2005, el PAAS ha portat a terme o donat suport a més de 60 accions en els àmbits escolar, comunitari, sanitari i laboral, amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments, ens locals, fundacions, centres universitaris i de recerca, indústria, entitats ciutadanes i institucions i altres recursos de la comunitat, que arriben al voltant de 700.000 persones.
 
Més informació a: Canal Salut
 
 11 d’octubre de 2012