Salut

L'Agència de Salut Pública posa en marxa el Canal Drogues: un espai de referència sobre el consum de drogues adreçat als ciutadans i professionals

query_builder   15 octubre 2012 11:04

event_note Nota de premsa

L'Agència de Salut Pública posa en marxa el Canal Drogues: un espai de referència sobre el consum de drogues adreçat als ciutadans i professionals

El Canal Drogues està coordinat per la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i és el resultat d’un esforç important realitzat per professionals de l’àmbit de les drogues a Catalunya i d’associacions i entitats col·laboradores.
 
Durant l’any 2011 la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències va atendre gairebé 13.000 persones als centres ambulatoris per iniciar tractaments.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit l’acte de presentació del nou Canal Drogues, a la seu de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. A l’acte també han assistit el Dr. Antoni Mateu i Serra, director de l’Agència, i el Dr. Joan Colom i Farran, subdirector general de Drogodependències.
 
Aquest nou Canal neix dins de la plataforma Canal Salut com a eina fonamental per a impulsar i assolir els principals objectius del Pla de Salut de Catalunya 2011-2015, com la promoció d’hàbits de vida saludable, la potenciació de la capacitat dels ciutadans per prendre decisions formades i informades sobre la cura de la pròpia salut, o la millora de l'accés dels ciutadans als serveis sanitaris, entre d’altres.
 El Canal Drogues
Tot i les múltiples fonts d’informació al voltant de les drogues i del seu consum, encara hi ha molts mites, falses creences i desconeixement dels recursos i de les actuacions i programes en prevenció i tractament del consum de drogues.  El Canal Drogues és un nou espai de referència, comunicació i intercanvi d’informació sobre el consum de drogues, tant per a la ciutadania com per a professionals.
 
Aquest nou Canal està coordinat per la subdirecció general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, i és resultat d’un esforç important realitzat per professionals de l’àmbit de les drogues a Catalunya,  tant de l’Agència de Salut Pública de Catalunya com d’associacions i entitats col·laboradores.
 
Entres les informacions adreçades a la ciutadania que es poden trobar en el nou canal destaquen: la informació sobre  els tipus de drogues, els efectes i els riscos  del consum de drogues per a la salut així com els tòpics i els mites que hi estan associats;  els signes de detecció per detectar quan el consum és un problema, informació sobre els centres de tractament i la relació de recursos on buscar assessorament.
 
El Canal Drogues també compta amb un espai adreçat als diferents professionals on podran trobar les informacions estratègiques, els programes, i els recursos i activitats en prevenció del consum de drogues i l’agenda d’activitats amb els cursos formatius, les jornades i els congressos rellevants.
 
 
La Xarxa d’Atenció a les Drogodependències
 
D’acord amb les dades del Sistema d’Informació sobre Drogodependències, que gestiona la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, els centres de la Xarxa d’Atenció a les Drogodependències (XAD) van notificar l’any 2011 un total de 12.795 inicis de tractament ambulatori per abús o dependència de les drogues, amb més de 380.000 visites de seguiment.
 
La droga principal que va motivar el tractament va ser l'alcohol en el 45,0% dels casos notificats, la cocaïna en el 21,2%, l’heroïna en el 12,7%, els derivats del cànnabis en el 11,0%, el tabac en el 5,6% i altres drogues en el 4,5% Les dones van representar el 22,4% dels casos que van iniciar tractament a la XAD, davant d'un 77,6% d'homes.
 
Els centres d’atenció a les drogodependències proporcionen un tractament especialitzat que complementa les tasques preventives i assistencials que es porten a terme des de l’atenció primària de salut. Per aquesta raó, el 24,9% de les persones que van iniciar un tractament a la XAD l’any 2011 hi va arribar per indicació d’un professional d’atenció primària de salut, amb proporcions encara més grans entre els casos de dependència del tabac (34,9%), l’alcohol (32,7%) i la cocaïna (21,4%)