• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat per la periodista Ariadna Oltra, al programa “Els Matins” de TV3
 
  • Artur mas ha insistit que la consulta es farà els pròxims quatre anys en el moment i en els termes que acordi el Parlament
El president Mas amb la periodista Ariadna Oltra, durant l'entrevista
El president Mas amb la periodista Ariadna Oltra, durant l'entrevista
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui que “sempre hi ha alguna manera de consultar el poble” sobre el seu dret a decidir i ha afegit que “si tots els passos que anem donant són democràtics i ens van donant tota la legitimitat, com a país tenim dret a demanar l’empara internacional” en cas que l’Estat espanyol impedeixi “que el poble pugui expressar la seva veu sobre el futur que vol”.
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa “Els Matins”, de TV3, que presenta la periodista Ariadna Oltra. Artur Mas ha dit que el primer que haurà de fer el pròxim Govern de la Generalitat és “demanar a l’Estat els termes per fer aquesta consulta a Catalunya” i, en paral·lel, aprovar la legislació catalana de consultes.
 
El president ha assenyalat que si aquesta llei s’aprova “farem la consulta en els propers quatre anys, però, si ens la tomben, això ho haurem d’explicar a Brussel·les i als tribunals europeus, ho haurem d’internacionalitzar obertament perquè no se’ns deixaria ni tan sols consultar la gent”.
 
Preguntat sobre la data de la consulta, el president de la Generalitat ha assegurat que serà en els pròxims quatre anys “quan li vagi millor al nostre país” i “quan estiguem d’acord tots plegats al Parlament per veure quan la fem i triar el millor moment” perquè “quan es fa una consulta com aquesta és per anar a guanyar, si es pot”. “Intentarem guanyar la consulta pel bé del país, no dels partits, perquè Catalunya vagi millor i continuï progressant en els propers anys”, ha reblat.
 
Pel que fa a la pregunta que es formularà als ciutadans de Catalunya, el president Mas ha dit que ho hauran de valorar en el marc del Parlament les formacions polítiques que s’hagin pronunciat a favor de la consulta. Artur Mas ha dit que la pregunta “ha de ser al més representativa possible de les grans majories de la societat catalana” i ha assenyalat que “el límit del que es pot preguntar és si Catalunya s’ha de convertir en un nou estat de la Unió Europea”. 
 
En un altre moment de l’entrevista, Ariadna Oltra ha preguntat al president si Catalunya votaria abans o després d’Escòcia i el cap del Govern ha contestat que “ho hem de valorar al nou Parlament i veure si ens convé més com a país fer-ho abans o després”. En aquest sentit, el president ha destacat l’actitud del Govern britànic, que ha pactat i negociat aquest procés amb el partit que va guanyar les eleccions a Escòcia i es va comprometre a fer una consulta.
 
 
Tothom ha d’estar tranquil pel seu lloc d’origen o la seva llengua
 
Respecte a les veus que parlen en termes de fractura social a Catalunya, el president ha donat un missatge de tranquil·litat i ha assenyalat que “no podem pretendre unanimitats, però sí que les coses es tractin de manera civilitzada, pacífica i convivencial i això no ho trencarem en cap moment”.
 
El president ha assegurat que “tothom ha d’estar tranquil pel seu lloc d’origen o la seva llengua” i ha afegit que, si un dia Catalunya decideix tenir un Estat propi, “el castellà seguirà estant present a les escoles i al país, perquè és una llengua de projecció universal i patrimoni nostre, en la mesura que és patrimoni de molta gent del nostre país”.
 
 
El món econòmic s’haurà d’adaptar
 
Durant l’entrevista, el president ha estat preguntat sobre les declaracions de José Manuel Lara, president del grup Planeta, sobre el procés d’autodeterminació de Catalunya. El cap de l’Executiu ha destacat que Lara “ha fet moltes coses perquè la cultura a Catalunya vagi endavant, no només a Espanya i a Europa, sinó al món”. Artur Mas no ha volgut respondre l’empresari i ha mostrat el seu respecte per aquesta opinió.
 
El president ha dit que el país el formen 7,5 milions de persones i “totes les opinions compten igual quan s’expressen a les urnes”. S’ha mostrat convençut que a Catalunya “hi ha una majoria social molt gran que vol anar en aquesta línia del dret a decidir, fer una consulta i configurar-se com a estat propi dins de la UE”. “Si la voluntat majoritària del poble és aquesta, és normal que tot el món econòmic s’haurà d’anar adaptant”, ha conclòs.
 

1  

Imatges

Moment de l'entrevista

Moment de l'entrevista 447