Interior

La lluita contra el tràfic d'éssers humans reuneix policies i experts europeus a l'ISPC en un curs de CEPOL

query_builder   17 octubre 2012 12:16

event_note Nota de premsa

La lluita contra el tràfic d'éssers humans reuneix policies i experts europeus a l'ISPC en un curs de CEPOL

  • En el curs es presentarà el model català del cos de Mossos d’Esquadra com a experiència capdavantera a Europa
  • El curs té lloc del 17 al 19 d’octubre a la seu de l’ISPC a Mollet del Vallès
La lluita contra el tràfic d’éssers humans (TEH) centra grans esforços en la policia i en les administracions europees des de fa anys i un dels aspectes claus per aconseguir resultats és millorar i potenciar les relacions i les accions coordinades entre les diferents institucions que actuen contra aquest fenomen, una de les activitats criminals amb més impacte global. En aquest sentit, l’Escola Europea de Policia (College Européen de Police, CEPOL) ha organtizat a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya el curs Tràfic d’éssers humans (TEH): L’atenció a les víctimes en línea amb els drets humans (THB Victim handling in line with human rights).
 
Entre els participants hi ha policies i experts en la matèria de 18 països europeus: Bulgària, República Txeca, Dinamarca, Estònia, França, Grècia, Hongria, Islàndia, Itàlia, Letònia, Lituània, Malta, Noruega, Polònia, Portugal, Romania, Regne Unit i membres de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i del Cos Nacional de Policia.
 
Al llarg de tres dies a l’Escola de Policia de Catalunya, a l’ISPC, els participants rebran formació sobre diferents aspectes la lluita contra el tràfic d’éssers humans; coneixeran els instruments legals internacionals i europeus en TEH i les bones pràctiques en la cooperació entre organitzacions, en especial les de diferents policies europees.
 
D’altra banda, s’abordaran aspectes per a la identificació de víctimes i per millorar-ne l’atenció, com ara les diferents polítiques existents en aquest àmbit, conèixer i identificar els factors de vulnerabilitat i els indicadors de sospita, analitzar en profunditat diferents aspectes clau de drets humans en l’atenció a aquestes víctimes, o conèixer millor les tècniques que es duen a terme en les entrevistes amb les víctimes.
Els mecanismes preventius també rebran una especial atenció, de manera que el curs aprofundirà en el coneixement dels diferents tipus de TEH, les diferents de xarxes criminals organitzades que hi estan implicades i les interdependències possibles entre aquests grups.
 
Un dels aspectes que cal destacar és que el curs aprofita l’experiència capdavantera del Cos de Mossos d’Esquadra en l’atenció a víctimes de TEH i presentarà el model català, que ha aconseguit dur a terme amb èxit operacions contra la prostitució forçada i l’explotació laboral; també es podrà conèixer amb profunditat el model suec.
 
El curs forma part de la programació anual de la xarxa d’Escoles de Policia de la Unió Europea que integren el CEPOL, entre les quals es troba l’ISPC. Precisament, l’any passat l’ISPC ja va ser seu organitzadora d’un curs de l’Escola Europea de Policia.
 
El CEPOL és una agència de la Unió Europea creada el 2005 que agrupa les diferents escoles de policia dels 27 països membres de la Unió Europea i dels 3 països associats (Noruega, Islàndia i Suïssa). Amb l’objectiu de donar suport al desenvolupament d’una xarxa de col·laboració i dinamitzar la cooperació en la lluita contra el crim organitzat, el manteniment de la seguretat pública i la tasca de fer complir la llei, programa anualment entre una seixantena i un centenar de cursos, seminaris i conferències, que organitza amb la col·laboració dels països membres de la xarxa. La activitats del CEPOL es duen a terme en els principals centres de formació superior de policia de tots els països membres. 
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 127