Recerca i Universitats

El Govern impulsa la transferència de coneixement amb la selecció dels primers vint projectes de recerca del programa Doctorats Industrials

Doctorats Industrials vol afavorir la transferència de coneixement entre les universitats i el teixit productiu

query_builder   17 octubre 2012 13:16

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la transferència de coneixement amb la selecció dels primers vint projectes de recerca del programa Doctorats Industrials

Doctorats Industrials vol afavorir la transferència de coneixement entre les universitats i el teixit productiu

La Secretaria d’Universitats i Recerca conclou avui la selecció d’una vintena de projectes de recerca que formaran part del primer Programa de Doctorats Industrials per afavorir la transferència de coneixement entre les universitats i el teixit productiu. Aquest programa, que ja va ser anunciat el passat mes de març pel Govern, també té per objectius contribuir a la competitivitat del teixit industrial català, retenir talent i situar els estudiants de doctorat en condicions de desenvolupar projectes d’R+D+I al capdavant d’una empresa.
 
La principal característica del programa de Doctorats Industrials és que la tesi que facin els investigadors en formació es desenvoluparà en el marc d’un projecte de recerca entre una empresa o institució i una universitat. Així, l’empresa i la universitat són les responsables de definir les principals característiques del projecte de recerca que es vol desenvolupar i que serà objecte de la tesi.
 
En la primera fase pilot, que s’inicia avui amb la selecció dels projectes de recerca, els doctorats giraran al voltant de les àrees d’enginyeria civil, enginyeria química, biomedicina, enginyeria biomèdica i tecnologies de la informació i les comunicacions, meteorologia, logística, xarxes socials, biosensors i farmàcia, entre d’altres. En aquest programa pilot que s’iniciarà el proper mes de gener hi participaran uns 20 doctorands, a raó d’un investigador en formació per projecte. Més endavant, a partir de la fase regular d’aplicació del Programa el 2014, ja es preveu la participació d’uns cent projectes de recerca.
 
Pel que fa al funcionament del programa, cada doctorand tindrà un director de tesi de la universitat i un responsable per part de l’empresa. L'estudiant de doctorat industrial dedicarà el 100% del seu temps de treball a la seva investigació distribuït aproximadament al 50% entre l'empresa i la universitat. Les tesis s’han de defensar en un termini màxim de tres anys des del seu inici.
 
El programa ha d’assumir i explicitar que té una vocació R+D+I, és a dir, que formarà investigadors capaços de dirigir projectes de recerca, desenvolupament i innovació, vetllant sempre perquè les tesis incorporin resultats originals de recerca. Els costos de cada doctorat (retribució, costos associats, matrícula, ajuts a la mobilitat, entre d’altres) els assumiran al 50% l’administració i l’empresa o entitat. L’investigador en formació està contractat, des de l’inici, per l’empresa.
 
El programa de Doctorats Industrials representa una oportunitat per a les empreses, les universitats, els estudiants i l’administració. Aquest Programa afavoreix el desenvolupament i la innovació a les empreses i amplia l'oferta de programes de doctorat a les universitats per atreure estudiants que volen desenvolupar i dirigir projectes d’R+D+I. En aquest mateix sentit, el Programa de Doctorats Industrials enforteix la relació amb l’empresa per afavorir la transferència de coneixement i permet als estudiants fer la tesi en un entorn propici per adquirir competències professionals, coneixements tècnics i experiència en recerca. Els investigadors en formació es perfilen així com el futur motor de recerca de les empreses i com la punta de llança de l’R+D+I  del teixit productiu del país. Finalment, el Programa permet a l’administració promoure projectes de recerca estratègics per al desenvolupament socioeconòmic.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat de premsa

Comunicat de premsa
PDF | 236