El conseller de Benestar Social i Família fa una crida a “continuar lluitant contra la pobresa quan arribi la recuperació econòmica”, perquè “s’ha demostrat que una bona part del problema és pobresa estructural”
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit avui l’Acte Institucional del Dia Internacional contra la Pobresa, que ha organitzat el la Taula d’entitats del Tercer Sector al Centre Moral i Cultural del Poblenou de Barcelona. Durant la seva intervenció, el conseller Cleries ha fet una anàlisi de la situació risc de pobresa en la societat catalana, així com de les mesures que s’han posat en marxa per eradicar-la.
Cleries ha recordat que el Govern va impulsar a l’abril de 2011 el Grup de treball contra la pobresa i per a la inclusió social que va elaborar el primer document de bases per la consecució del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya, un document que va presentar el mateix conseller el 19 de setembre passat al Palau de la Generalitat. Josep Lluís Cleries ha destacat que, a “banda de detallar mesures concretes i marcar-ne una calendarització, estableix per primera vegada uns indicadors que permetran contrastar i avaluar les mesures que el Govern en tot moment està implantant”. El conseller ha manifestat també “la voluntat d’impulsar un pla de lluita contra la pobresa que doni continuïtat a aquestes mesures”.
El conseller de Benestar Social i Família ha volgut donar un missatge de tranquil·litat respecte el procés electoral que ara s’ha iniciat. Cleries s’ha mostrat convençut que el canvi de legislatura no suposarà “cap interrupció en la consecució del Pacte per a la lluita contra la pobresa a Catalunya”, i ha afirmat que “és molta la distància recorreguda, molta la feina feta, molt gran el grau de consens social i polític, com per pensar que això ara pugui perdre pistonada”.
Josep Lluís Cleries ha manifestat que “la lluita contra la pobresa és cosa de tots i, per tant, demana una resposta unànime i un esforç conjunt de la societat”, per això el Pacte “està basat en el consens i el compromís de les administracions, les entitats i de tots els agents socials”.
El conseller ha recordat que el text ha de permetre dissenyar eines per a prevenir el risc d’exclusió social, establir mecanismes d’intervenció i, sobretot, reduir al màxim el risc de pobresa a Catalunya. I en aquest sentit, ha demanat que “aquest esforç que Govern i entitats, el país sencer, estem fent contra la pobresa, no cessi quan la nostra economia comenci a remuntar”, perquè, com ha dit, “en èpoques de bonança econòmica la pobresa va continuar creixent al nostre país, i això demostra que és deguda a problemes estructurals del nostre sistema econòmic i contra això haurem de seguir treballant”.