Protecció Civil

Protecció Civil: Prealerta del pla INUNCAT per l'episodi de pluges que s'iniciarà aquesta tarda al terç nord del país i durarà 3 dies

query_builder   18 octubre 2012 12:52

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Prealerta del pla INUNCAT per l'episodi de pluges que s'iniciarà aquesta tarda al terç nord del país i durarà 3 dies

 
  • Hi ha una situació de risc per intensitat (molta pluja en poca estona) i acumulació de grans quantitats d’aigua amb el pas de les hores
 
  • Els ruixats poden anar acompanyats de tempesta i fortes ratxes de vent
 
  • Fort estat de la mar, amb onades superiors a 2.5 m, a partir del vespre
 
  • La DGPC demana extremar la precaució en la conducció a les zones afectades per les pluges
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès avui una Prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) derivada de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de risc per pluges a partir d’aquest vespre i que s’allargaria fins al diumenge.
 
La previsió és que els ruixats afectin a partir del vespre les comarques de l’Alt Empordà, Garrotxa, Pla de l’Estany i el Ripollès. Al llarg de la nit s’espera que les pluges s’estenguin a tot el terç nord de Catalunya, excepte la Vall d’Aran i la Cerdanya.  Segons l’avís de l’SMC, els ruixats poden ser d’intensitat superior als 100 l/m2 en 24 hores i anar acompanyats de tempesta.
 
D’altra banda, i segons informacions de l’SMC, es preveu maregassa amb onades que poden superar els 2.5 metres al litoral de les comarques gironines, el Maresme i el Barcelonès a partir d’aquest vespre i que s’estendrà durant la nit a tot el litoral català, per concentrar-se de nou al llarg del matí al litoral nord català. Es preveu que hi haurà mar de fons del sud-est.
 
A més, la DGPC ha activat en fase d’Alerta del pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) pel risc de vent derivada de les previsions de l’SMC. Es preveuen ratxes de vent que superin els 25 m/s a partir d’aquesta tarda i durant el dia de demà. La previsió de vent afectarà la Vall d’Aran, les comarques del terç nord-oest de Catalunya, Conca de Barberà i Priorat (Tarragona), i la Terra Alta a Terres de l’Ebre. Demà al matí el vent afectaria al terç nord-est del país.
 
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana als ajuntaments netejar embornals que puguin estar plens de pols o fulles seques i a la ciutadania que vigili que els desguassos a terrats o patis interiors de les cases estiguin nets de fulles seques, terra o pols.
 
També es recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció (Consells per a l'autoprotecció en cas d'emergència).
 
Si la pluja us sorprèn mentre conduïu, el Servei Català de Trànsit us recorda que cal extremar les precaucions en la conducció, atès que la calçada està molla i augmenta el perill d'accident. Cal que modereu la velocitat i augmenteu la distància de seguretat. Recordeu frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
 
Demà s’actualitzarà la previsió de risc amb nova informació