Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí fa una crida a la col·laboració interinstitucional i público-privada en matèria d'innovació i recerca agrària i agroalimentària

query_builder   19 octubre 2012 12:17

event_note Nota de premsa

Pelegrí fa una crida a la col·laboració interinstitucional i público-privada en matèria d'innovació i recerca agrària i agroalimentària

FOTO WEB
Un moment de la signatura del conveni. D'esquerra a dreta, Àngel Ros, el conseller Josep Maria Pelegrí, Roberto Fernàndez, i Jordi Rull.
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Agricultura i Ramaderia, Miquel Molins, i de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, ha signat aquest matí, a Lleida, un conveni amb la Fundació Centre d’Innovació del Sector de la Maquinària Agrícola i dels Equipaments Industrials (MAQCENTRE), i el Consorci del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (PCiTAL) per a la realització d’actuacions conjunts en l’àmbit de la maquinària agrícola. Per part del Consorci del PCiTAL, ha signat el conveni el seu president i rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernàndez, i per part de MAQCENTRE el seu president, Jordi Rull. L'acte també ha comptat amb la presència de l'alcalde de Lleida i vicepresident del Consorci del PCiTAL, Àngel Ros.
 
El conseller ha destacat la importància d’aquest conveni entre el DAAM, mitjançant el Centre de Mecanització Agrària (CMA), i la Fundació Maqcentre amb la col·laboració del Consorci, “una suma de potencial de totes tres institucions que farà que sigui molt més fàcil avançar envers l’excel·lència tecnològica del món agrícola i contribuir així a situar Catalunya al capdavant de l’Agricultura del coneixement”, i que aquesta signatura simbolitza “la cerca de sinèrgies” entre els ens signants que beneficiarà tant als investigadors que treballen per a millorar la maquinària agrícola, com als empresaris agrícoles per la millora del rendiment de les explotacions, als operadors, al consumidor (millora del producte final) i, en definitiva, “al país, millorant el seu lloc en la llista de països capdavanters en aquest tipus de recerca; fomentant així l’exportació de coneixement. Aquest és un conveni de col·laboració transcendent per a Lleida, per a Catalunya, i per al sector agrari que també és transcendent i estratègic. Lleida ha tingut aquesta iniciativa però volem que també sigui per a Catalunya. Lleida i Catalunya han de ser un referent internacional”.
 
A més, l’acord subscrit avui permetrà compartir espais, instal·lacions i equipaments, i programar actuacions conjuntes com ara la realització d’assaigs, estudis i treballs en comú, l’avaluació de les mesures d’aplicació de productes fitosanitaris en la maquinària agrícola, així com en qüestions de difusió i projectes de R+D+i. “La col·laboració entre les tres institucions contribuirà a aportar valor afegit a la recerca i la innovació en matèria de maquinària agrícola, alhora que fomenta la col·laboració publico-privada, un camí que cal seguir i potenciar entre tots”, ha afegit Pelegrí, qui ha volgut aprofitar per a fer una crida a la col·laboració interinstitucional i público-privada en matèria d’innovació i recerca aplicades al sector agrari i agroalimentari “per a evitar la dispersió d’esforços i per a ser més efectius, i tota iniciativa orientada a la suma de sinèrgies entre administracions i sector ens ha de permetre optimitzar molt millor els recursos disponibles en aquest àmbit, oferir al sector noves oportunitats de desenvolupament i posicionament en el mercat, i un nivell encara més alt d’excel·lència i qualitat en la producció dels aliments que oferim al conjunt de la societat. Si empreses, administracions, diputacions, centres d’investigació,... que emprenen projectes agroalimentaris es coordinen, evitarem duplicitats, i obtindrem complementarietats”, ha afirmat.
 
El aquest punt, el titular del DAAM ha volgut incidir en el paper clau de la investigació com a motor de creixement i de futur, com prova que -segons l’Institut Cerdà- el factor inductor d’activitat econòmica de la recerca aplicada és aproximadament de 7,5, el que fa que cada euro estructural invertit en recerca generi una gran activitat econòmica general i, particularment, per al sector agroalimentari .”Invertir en la recerca en el sector és invertir en les nostres empreses i emprenedors, i això és garantia de generació de riquesa”, ha destacat el conseller.
 
Josep Maria Pelegrí també ha fet palès que iniciatives com aquest conveni “ens ajuden a posar Catalunya com a referent en R+D+i agroalimentari, és un exemple de cooperació entre l’empresa privada, l’Administració pública, les universitats i els centres d’investigació (tant públics com privats) i el propi sector, amb un finançament mixt publico-privat, i una clara vocació internacional i que passa per la cerca de col·laboracions, de capital humà i financer estranger”; i ha insistit en la importància de compartir experiències i crear sinèrgies.
 
Finalment, el conseller s’ha congratulat de la signatura del conveni “perquè l’agricultura és una activitat molt dinàmica i exigent que precisa d’equips que estiguin a la seva alçada, que siguin capaços no només d’augmentar els rendiments sinó de fer-ho amb el menor impacte possible en el medi natural i en la salut i la seguretat dels professionals que la utilitzen; i aquest és un pas molt ferm per aconseguir-ho”, ha conclòs.
 
Val a dir que el Centre de Mecanització (CMA), depenent del DAAM, és el centre de referència a nivell de l’Estat en l’àmbit de la innovació aplicada a la maquinària agrícola com prova el fet que ha estat nomenat com a Laboratori estatal de Referencia d’Inspeccions d’Equips d’Aplicació de Productes Fitosanitaris.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Foto de família.

Foto de família.
JPG | 1781

Imatge de la signatura del conveni.

Imatge de la signatura del conveni.
JPG | 1742