Territori

TES presenta l'estratègia de desplegament dels acords de Rio+20 a Catalunya

query_builder   19 octubre 2012 13:02

event_note Nota de premsa

TES presenta l'estratègia de desplegament dels acords de Rio+20 a Catalunya

TES
El conseller Recoder ha inaugurat la jornada aquest matí.
  • L’economia verda és l’eix principal del full de ruta per aconseguir els objectius de desenvolupament sostenible engegats per les Nacions Unides
 
El departament de Territori i Sostenibilitat (TES) ha presentat aquest matí l’estratègia de desplegament a Catalunya dels acords de la conferència de Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible (Rio+20), celebrada a Rio de Janeiro a finals del mes de juny. El departament està treballant en l’elaboració un full de ruta que fixi horitzons i accions concretes que recullin les directrius establertes en la resolució de Rio+20 “El futur que volem”, com ara la necessitat d’establir d’uns objectius de desenvolupament sostenible. Així ho ha explicat aquest matí el secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, en jornada “Rio+20, perspectives de futur en les polítiques de sostenibilitat a escala internacional i catalana”, celebrada al Recinte Modernista de Sant Pau.
 
L’impuls de l’economia verda és l’eix principal de l’estratègia, amb polítiques d’impuls dels sectors econòmics que poden ser claus per millorar la competitivitat i l’ocupació gràcies a la integració de la sostenibilitat.
 
El full de ruta contempla aquests altres aspectes:
  • Suport a la recerca i innovació en sostenibilitat com a requisit per a la modernització tecnològica i social.
  • Desplegament d’un programa de producció i consum per transformar el model productiu i fer més responsables els hàbits de consum.
  • Enfortiment de les polítiques ambientals per incrementar la resiliència i incrementar l’eficiència en l’ús de recursos
  • Foment de la cooperació al desenvolupament per contribuir a l’eradicació de la pobresa.      
 
 
La delegació catalana a la conferència
 
A la conferència hi van assistir, 130 caps d'estat i de govern, vicepresidents i ministres i caps de delegació (representants de 180 països), amb uns 50.000 assistents en total. Durant varies setmanes es van dur a terme gairebé 5.000 actes diferents on representants dels governs, a més d’organitzacions internacionals i la societat civil van debatre sobre el rol crucial de l’economia verda en el context del desenvolupament sostenible i l’eradicació de la pobresa  i el marc institucional per al desenvolupament sostenible. Cal destacar que es van mobilitzar 513 bilions de dòlars en compromisos concrets per al desenvolupament sostenible.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va encapçalar la delegació catalana, acompanyat del secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, i la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà. La delegació de la Generalitat va participar activament als actes paral·lels que van organitzar diferents organitzacions, entitats i ong amb motiu de la conferència, entre els que destaquen el Climate Group, una organització internacional sense ànim de lucre de regions i empreses que treballa per facilitar la transició cap a una economia baixa en carboni i de la qual Catalunya en forma part; i la xarxa de governs regionals per al desenvolupament sostenible (nrg4SD) que Catalunya copresideix juntament amb Rio de Janeiro. Gràcies a l’intens treball realitzat a través d’aquestes xarxes, s’ha aconseguit que la resolució de Rio reculli el reconeixement del paper que tenen els governs regionals en la definició i desplegament l’agenda política del desenvolupament sostenible.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 44