En els darrers anys s’ha avançat en el diagnòstic precoç gràcies a la millora de l’accessibilitat a la prova a l’atenció primària, a la xarxa d’ONG i a les oficines de farmàcia.
Així i tot, el 40% dels nous diagnòstics de VIH es fa amb retard i la majoria d’aquests casos corresponen a homes heterosexuals i més grans de 44 anys.
Demà, dissabte 20 d’octubre, se celebra el Dia de la Prova de Detecció del VIH amb l’objectiu de promoure la prevenció d’aquesta malaltia i d’incentivar la realització de la prova de diagnòstic del VIH a les persones que han estat exposades a situacions de risc per aquest virus.
S’estima que una tercera part de les persones infectades no saben que ho estan. Així, segons dades de l’estudi europeu SIALON I coordinat pel Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya (CEEISCAT), un 46,8% dels homes que tenen relacions sexuals amb homes no saben que estan infectats.
El diagnòstic precoç del VIH fa avançar l’accés al tractament de la infecció i en millora el pronòstic. Una de les formes de facilitar el diagnòstic precoç és millorant l’accessibilitat de les proves als grups amb més risc d’infecció. A Catalunya, les proves s’ofereixen a tota la xarxa assistencial pública, a una xarxa d’ONG (Projecte DEVO) i a algunes oficines de farmàcia.
Les proves diagnòstiques en l’àmbit sanitari
D’acord amb les dades del CEEISCAT, adscrit a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), el nombre de proves realitzades a la xarxa de laboratoris hospitalaris i d’atenció primària que notifiquen voluntàriament la realització de les proves del VIH ha anat augmentant cada any. Així, el 2011 ha arribat a les 343.704 proves realitzades, amb una taxa de proves positives del 0,97%. A Catalunya, de mitjana, es realitzen 46,2 proves diagnòstiques per 1.000 habitants i any, una taxa encara baixa en relació amb països com França.
La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària està reforçant l’oferta de la prova diagnòstica del VIH des que, a través d’un conveni amb l’ASPCAT, va iniciar l’any 2007 la formació dels professionals sanitaris dels equips d’atenció primària. La formació proporcionada fins ara a uns mil professionals sanitaris ha contribuït a incrementar en un 35% les proves realitzades a l’atenció primària, increment que s’ha mantingut des d’aleshores.
La detecció del VIH en l’àmbit comunitari
A Catalunya, hi ha 12 centres que, finançats per l’ASPCAT, ofereixen aconsellament i la realització de la prova del VIH de manera voluntària, gratuïta i confidencial. Aquests centres estan situats a Barcelona (ACASC, CJAS, Projecte dels Noms-Hispanosida, SAPS, Àmbit Prevenció, Stop Sida i Gais Positius), Sabadell i Terrassa (Actua Vallès), Lleida (Associació Antisida de Lleida), Girona (ACAS Girona) i Tarragona (Associació Comunitària de Salut Sexual del Camp de Tarragona - Assexora’t, Creu Roja Tarragona) la majoria dels quals formen part del Comitè 1r de Desembre - Plataforma Unitària d’ONG-SIDA de Catalunya. Des de l’any 1994 i fins al 2011 s’han realitzat en aquests centres 43.192 proves, amb un total de 1.124 positius detectats (2,6%). El nombre de proves s’ha anat incrementant en els darrers anys i el 2011 s’ha arribat a les 8.124 realitzades, amb una taxa de proves positives del 2,3%. Amb la introducció de la prova ràpida a finals de 2006 es va incrementar la demanda i dispensació en aquests centres en un 102,9%. Si es compara l’any 2011 amb el 2006 l’increment observat és del 339,4%.
En l’entorn comunitari, l’entitat Projecte dels Noms-Hispanosida, que l’any 2004 va instaurar a Espanya la celebració del 20 d’octubre com el "Dia de la Prova del VIH", s’ha especialitzat en la realització de la prova entre els homes gais i altres homes que tenen sexe amb homes, i ha creat el centre BCN Checkpoint, que és referent a escala internacional i que és considerat com a model per diferents ciutats europees i d’altres continents.
A Catalunya, els centres alternatius d’oferta de la prova gestionats per ONG (cribratge comunitari) contribueixen de forma important al diagnòstic precoç del VIH. Així, l’any 2010 el nombre de persones diagnosticades en aquesta xarxa va representar el 23,7% del total de declaracions de VIH que es van fer a Catalunya aquell any.
L’oferta del test ràpid a les oficines de farmàcia
L’any 2009 el Departament de Salut i el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona van iniciar una prova pilot amb l’objectiu de facilitar l’accés al test ràpid per a la detecció del VIH a les poblacions més vulnerables que no acostumen a adreçar-se a la xarxa sanitària i evitar, així, el retard en el diagnòstic.¿@Fins al 31 de desembre de 2011 s’han realitzat 5.276 proves, de les quals 48 han resultat reactives (0,91%).
Durant l’any 2011, a les 36 oficines de farmàcia de la província de Barcelona acreditades per realitzar el test de diagnòstic ràpid del VIH, s’han realitzat 1.638 proves ràpides, 13 de les quals han resultat reactives (0,79%).
El maig de 2011 es va estendre aquesta oferta a 6 farmàcies de Tarragona ciutat i a 6 de Reus amb un total de 46 proves realitzades, de les quals el 2,17% van tenir un resultat reactiu en els quatre primers mesos de realització.
Altres dispositius de cerca activa de persones en especial risc d’infecció
També s’han habilitat dispositius itinerants d’oferta de la prova en saunes de contacte entre homes que tenen sexe amb altres homes, amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i d’unitats mòbils de reducció del dany en l’entorn d’usuaris de drogues.
El retard en el diagnòstic
Segons els criteris actuals, es considera que el diagnòstic de la infecció pel VIH és tardà quan la xifra de limfòcits CD4 en el moment del diagnòstic és inferior a 350*106/l, i es considera diagnòstic tardà amb malaltia avançada quan el recompte de CD4 és inferior a 200*106/l. Dels 633 diagnòstics de VIH declarats al Registre de Malalties de Declaració Obligatòria de Catalunya l’any 2011, en 546 casos (86,3%) consta informació sobre el recompte de limfòcits CD4 i d’aquests el 40,7% dels casos compleixen criteris de diagnòstic tardà de la infecció pel VIH.
El diagnòstic tardà ha estat superior en les persones de més de 44 (66,1%) i en els homes heterosexuals (59,1%). Quant a l’evolució del percentatge de diagnòstic tardà del VIH a Catalunya s’observa una tendència a disminuir en els darrers anys, que el 2011 s’ha estabilitzat al voltant del 40,7%.
El VIH i la sida a Catalunya
Des de l’inici de l’epidèmia l’any 1981 i fins a finals de 2011 s’han diagnosticat un total de 16.842 casos de sida a Catalunya. Des de l’any 2001, quan es va posar en marxa el sistema voluntari de declaració de nous diagnòstics d’infecció per VIH, s’han notificat un total de 7.622 casos. D’aquests, la població més afectada són els homes (78%) d’una edat compresa entre els 25 i els 39 anys, i el mecanisme de transmissió més freqüent són les relacions sexuals no protegides (77,9%).
Enllaç a Canal Salut: canalsalut.gencat.cat
19 d’octubre de 2012