• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat al programa Salvados, de La Sexta, que s’ha emès aquest diumenge
  • El president assegura que cal fer “una consulta en els propers quatre anys perquè els catalans es puguin expressar lliurement”
  • Artur Mas demana que se segueixi “el camí de la concòrdia” perquè estem davant d’un procés que “ha de ser democràtic, pacífic, convivencial i majoritari”
El president Mas conversant amb Jordi Évole durant la gravació del programa
El president Mas conversant amb Jordi Évole durant la gravació del programa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit que si Catalunya enceta un procés cap a l’Estat propi “no és per lamentar-nos, sinó per construir alguna cosa que valgui la pena”. Un procés, ha assegurat el cap de l’Executiu que, en el context actual de les relacions entre Catalunya i Espanya, “és un camí que hem d’intentar per seguir sent el que som i viure millor col·lectivament”.

El cap del Govern ha fet aquestes declaracions al programa Salvados, de La Sexta, en una entrevista que li va fer Jordi Évole a Vilassar de Mar el passat 12 d’octubre i que avui s’ha emès per televisió.
 
Durant una passejada pel poble, on el president i Évole han conversat amb alguns ciutadans, Artur Mas ha explicat que, després de 30 anys intentant el diàleg amb Espanya, el que es planteja és una “emancipació, no un divorci”, i que ara el que cal és “que hi hagi una consulta en els propers quatre anys” per tal que “els catalans es puguin expressar lliurement”. El president ha assegurat que, si torna a liderar el Govern català, convocarà aquesta consulta “la propera legislatura”, però “ajustant-se al marc legal”, és a dir, demanant permís al Govern central o bé promovent un canvi en la legislació espanyola, que actualment no permet un referèndum com el que planteja Catalunya. “Si ens diuen que no, que és el més probable, intentarem que s’aprovi una llei de consultes populars al Parlament, que la tenim molt avançada, i organitzarem, no un referèndum, però sí una consulta, que tindrà la mateixa legitimitat, encara que no el mateix valor jurídic”, ha explicat Artur Mas.
 
Davant aquest procés, el president ha demanat a Mariano Rajoy que “escolti els catalans”, que “ens deixi votar com estan fent els britànics amb Escòcia” i que, si el resultat és “un sí majoritari, s’assegui a una taula a negociar com es desenvolupa aquest procés”.

Al llarg de l’entrevista, el cap de l’Executiu ha assegurat que el que més l’inquieta “són les reaccions instal·lades en la provocació i la cultura de la por” que s’han escoltat en els darrers dies i ha remarcat que el que interessa “és el camí de la concòrdia” perquè estem davant d’un procés que “ha de ser democràtic, pacífic, convivencial i majoritari”. “Per acontentar un català, només cal respectar-lo, i durant anys només ens hem trobat, precisament, amb una falta de respecte”, ha assenyalat Mas.
 
En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha afirmat que ara “hi ha un component d’il·lusió entre la gent” i que cal fer el pas endavant perquè “es provoca més frustració no deixant que la gent parli del seu futur, que deixant que ho faci”.“En aquest moment Catalunya té més projecte que Espanya, que, en el fons, s’ha quedat sense projecte o bé amb un projecte de mirar-se al melic i recentralitzar-se”, ha manifestat el president.
 
En referència a la possibilitat que Catalunya esdevingi un Estat propi, el cap de l’Executiu ha remarcat que ara “no anem a una independència clàssica, que ha deixat d’existir”, en la mesura que els països estan un context europeu del qual depenen. “Jo vull autonomia per decidir el nostre model educatiu, i no la tinc, per decidir el nostre sistema sanitari, el nostre sistema universitari, de pensions, de serveis socials, de transport, d’atenció a la dependència, d'habitatge...”, ha dit Artur Mas.

2  

Imatges

Gravació del programa Salvados

Gravació del programa Salvados 624

Gravació del programa Salvados

Gravació del programa Salvados 696