Protecció Civil

Es manté l'alerta del Pla INUNCAT per pluges i mala mar

Protecció Civil de la Generalitat: actualització de les dades per l'episodi de pluges

query_builder   21 octubre 2012 11:11

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta del Pla INUNCAT per pluges i mala mar

Protecció Civil de la Generalitat: actualització de les dades per l'episodi de pluges

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en fase d'alerta el Pla d'emergències per inundacions INUNCAT per l'episodi de pluja i mala mar que ha afectat el país la passada nit i matinada i que encara provoca algun xàfec. Tot i que el front s'ha desplaçat sobre el mar molta estona, sí que ha descarregat amb força, especialment al litoral de Girona i de Terres de l'Ebre i Tarragona.
 
Les màximes de precipitació des de mitjanit han estat 59 l/m2 a l'estació meteorològica dels Ports, a Sant Pere Pescador, 45 l/m2, l'Espolla 42 l/m2, al complex educatiu de Tarragona 33 l/m2.
 
S'han produït algunes incidències provocades per pluges intenses, sobre tot a Girona, on hi ha hagut xàfecs breus però de forta intensitat, acompanyats d'aparell elèctric.
 
Aquesta tarda es poden donar precipitacions intenses, no tan importants com les de la matinada, però, arreu.
 
Cal tenir molta precaució prop de platges, esculleres, espigons i zones on trenquen les ones. Hi ha onades superiors als 2,5 m, que poden arribar als 5m en alguns moments.
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que en aquests moments no hi ha cap incidència viària derivada de les pluges intenses, però aquest matí a primera hora han estat restringides al trànsit per inundacions la N-340a en ambdós sentits i la C-31B en direcció sud, a l’altura de Tarragona. A més la TP-3311 que es va tallar ahir a la tarda a Godall pel mateix motiu ha estat reoberta a les 7.00 h del matí. A la T-330, que va patir restriccions també per inundacions a l’altura d’Horta de Sant Joan, es va restablir la circulació ahir a les 20.30 h del vespre.
 
Destaquem que en aquests moments tres accidents a la C-17 a Montcada i Reixac, a la C-16 a Terrassa i a la C-32 a Castelldefels tallen 1 carril en sentit Barcelona. Des de l’SCT es demana que per a la conducció amb pluja se segueixin aquest consells per tal d’evitar accidents a les carreteres:
 
  • Extremar les precaucions en la conducció, atès que la calçada està molla i augmenta el perill d'accident.
  • En caure les primeres gotes la carretera es fa summament lliscant, per tant cal reduir la velocitat.
  • Augmentar la distància de seguretat per tenir més distància de frenada.
  • Reduir la velocitat en revolts i paviments empedrats, asfalt brillant i capes o bassals d'aigua, fang o fulles caigudes... Amb això evitem fenòmens com l'aiguaplaning.
  • En cas de patir aiguaplaning: no s'ha de frenar ni accelerar, el millor remei per no trobar-s'hi és moderar la velocitat.
  • Frenar amb suavitat i antelació per no bloquejar les rodes.
  • Comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia.
  • En cas d'haver de travessar un bassal gran: circular amb primera, lentament i un cop passat comprovar l'eficàcia dels frens.
  • En cas de pluja torrencial: cal estacionar amb un lloc segur i mantenir encesos els llums.
 
El telèfon d'emergències 112 ha atès 280 trucades relacionades amb l'episodi de pluja i mala mar, la majoria per incidències en el trànsit i també per petites inundacions en baixos, terrats i soterranis. La passada magtinada s'han registrat gairebé tantes trucades com els dos dies anteriors. 
 
 
A Tortosa, a primera hora del matí, una vivenda deshabitada al c/ Progrès amb Garrofer i que segons l'Ajuntament s'havia d'enderrocar en breu, ha patit un esfondrament de matinada. Bombers de la Generalitat i l'arquitecte municipal determinaran les causes exactes de l'esfondrament que podria haver estat facilitat per l'episodi de pluges. S'han desallotjat 8 adults i 5 nens de les vivendes colindants per precaució. Bombers de la Generalitat, Policia Local, Mossos d'Esquadra i Protecció Civil municipal han participat en la gestió de l'incident, en la que no hi ha hagut cap ferit.
 
Des de les 19.00 hores d’ahir i fins a les 09.00 hores d’aquest matí, els Bombers de la Generalitat han rebut 57 avisos relacionats amb l’episodi de pluges. La majoria han estat per inundacions de baixos, desembussar embornals, retirar arbres i pedres de la via pública, etc.
 
Desglossats per regions d’emergència:
 
-          Regió d’Emergències de Girona: 36
-          Regió d’Emergències de Lleida: 3
-          Regió d’Emergències de Tarragona: 6
-          Regió d’Emergències de Terres de l’Ebre: 5
-          Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 1
-          Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 6
 
A Roses s'ha reiniciat aquest matí la recerca del jove francès de qui no es tenen notícies des de dijous al vespre, hi participen equips GRAE subaquàtics de Bombers de la Generalitat, així com un helicòpter. També hi ha membres del GEAS subaquàtic de la Guàrdia Civil, de Salvamento Marítimo, Policia Local, Mossos d'Esquadra (patrulles a peu), Sistema d'Emergències Mèdiques i Protecció Civil.