Interior

Inauguració del Curs bàsic de formació per a policies

L'ISPC inaugura el 26è Curs de formació bàsica per a policies

query_builder   22 octubre 2012 18:53

event_note Nota de premsa

L'ISPC inaugura el 26è Curs de formació bàsica per a policies


  • El nou curs incorpora una nova metodologia i innovacions tecnològiques al servei de la formació
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha presidit avui la inauguració del 26è Curs de formació bàsica policial 2012-2013, on ha recordat que el model de seguretat pròpia del país està format per la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra i per les policies locals i ha afirmat que la seguretat és “un element de cohesió de la societat i un element que permanentment genera confiança als ciutadans”. En aquest sentit i adreçant-se als alumnes del curs de formació bàsica per a policies, els ha demanat els ha demanat que estiguin "al servei de les llibertats dels ciutadans i del nostre país", ja que la seguretat, segons ell, "és un element de cohesió dins de la nostra societat".
 
La directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), Núria Aymerich, ha destacat que el Curs de formació bàsica “se sustenta en els valors de la proximitat, el compromís, la integritat, el respecte, la voluntat de servei i  el sentit de pertinença” al cos de policia del país de què forma part l’alumnat i ha afegit que són els valors que “volem refermar des de l’Escola de Policia i des de l’Institut, convençuts que són els de les organitzacions que representen, i que seran un referent al llarg de tota la seva vida professional”.
 
La lliçó inaugural ha anat a càrrec de l’historiador i professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joan B. Culla, que ha fet un repàs de les diferències que hi hagut entre Catalunya i Espanya al llarg de segles i ha recordat que, malgrat totes les adversitats, “Catalunya ha sabut mantenir la seva cohesió i la seva identitat”. Culla ha animat als aspirants a policies que estiguin al servei del país i de les seves institucions.
 
A l’acte també hi ha assistit l’alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs, el secretari general del Departament, Xavier Gibert; el delegat territorial de Govern a Barcelona, Salvador Jorba, el director general d’Administració de Seguretat, Andreu J. Martínez, el director del 112 de Catalunya, Agustí Serrano, la directora de Serveis d’Interior, Meritxell Masó, el cap de l’Escola de Policia de Catalunya, el comissari Antoni Permanyer, i comandaments de Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Catalunya, entre d’altres autoritats.

 
Un nou curs amb nova metodologia i que innovacions tecnològiques al servei de la formació
 
La 26a promoció del Curs de formació bàsica policial 2012-2013 compta amb un total de 90 alumnes, provinents de 60 municipis de Catalunya; en total 78 (86,67%) són homes i 12 (13,33%) són dones.
 
Enguany la mitjana d’edat se situa als 33,8 anys, i la majoria de l’alumnat prové de la província de Barcelona (66 alumnes), essent les comarques del Vallès Oriental i Vallès Occidental les que tenen més alumnat.
 
El curs de formació bàsica policial s’estén fins al juny de 2013, moment a partir del qual els aspirants que superin el curs iniciaran un període de pràctiques als cossos respectius.
 
Aquesta edició arrenca amb modificacions en la metodologia didàctica i en els continguts que l’ISPC ha estat treballant des de fa més d’un any, amb l’objectiu de millorar l’adequació de la formació a les necessitats professionals dels cossos policials.
 
La principal novetat és que la formació es fonamenta en un model de competències, d’acord amb el marc català i europeu d’educació, i es reforça la transmissió de valors.
 
La dedicació a la formació pràctica i interdisciplinària s’ha reforçat amb un augment del 50% d’hores lectives pràctiques i amb innovacions tecnològiques que milloraran el procés d’ensenyament - aprenentatge: d’una banda, la modalitat didàctica ha deixat de ser només presencial i incorpora també la modalitat semipresencial en totes les unitats formatives, per mitjà de l’entorn d’aprenentatge virtual de l’Institut, ISPC en xarxa en format de fòrums, debats, exercicis, etc. En total, un 10% del total de 1.200 hores lectives del curs seran en modalitat virtual.
 
A més, s’ha incorporat l’enregistrament i la visualització de les pràctiques i simulacions que es fan a l’anomenat boulevard, un espai de 2.000 m2 que reprodueix una confluència de carrers pròpia qualsevol espai urbà, i que s’utilitza per completar tot el circuit de l’actuació policial.
 
Un dels altres aspectes destacables és que tots els mòduls formatius són obligatoris, de manera que els seminaris –optatius fins ara- enguany són tots obligatoris, com ara l’anglès o els continguts relacionats amb violència masclista i domèstica.
 
L’Escola de Policia de Catalunya també ha iniciat enguany la tutorització de les pràctiques, que consisteix en el seguiment formatiu per part de l’instructor durant les pràctiques al lloc de treball per garantir la transferència d’allò après durant el curs.
 
Augment de la formació continuada i especialitzada
 
El darrer trimestre de 2012 i l’any vinent es caracteritzen per l’augment de formació continuada (continuada, especialitzada, per a la promoció, per al personal formador, i per a l’habilitació, per a la direcció i el comandament), després d’uns anys en què la formació bàsica ha representat un percentatge important en la planificació de la formació per les necessitats que va comportar el desplegament de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra fins al 2009.
 
Un cop finalitzat el desplegament del Cos dels Mossos d’Esquadra, els esforços de l’Escola de Policia de Catalunya se centren en proporcionar una formació continuada i especialitzada a la policia de Catalunya que permeti mantenir els nivells de coneixement i d’excel·lència que requereix el sistema de seguretat pública de Catalunya.
 
La planificació d’activitats formatives es realitza des de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC), conjuntament amb la col·laboració amb el Cos de Mossos d’Esquadra i les policies locals de Catalunya i aquest darrer trimestre de 2012 s’han planificat 11.000 hores de formació adreçades 4.000 agents de la Policia de Catalunya i a personal dels diferents cossos o organitzacions participants en el sistema de seguretat pública de Catalunya.
 
Fins al mes de setembre s’han realitzat més de 33.000 hores de formació adreçades a gairebé 4.000 alumnes.
 
Formació universitària
 
També enguany l’ISPC continua potenciant la formació universitària amb programes de formació superior que permeten aprofundir en la professionalització dels cossos i el seu coneixement. En aquest sentit, es preveu que el mes de novembre comenci el Màster oficial en direcció estratègica de seguretat i policia, impulsat per l’ISPC en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.
 
Pel que fa a la formació en riscos i emergències, l’Institut ha signat recentment un conveni amb la Universitat de Lleida per conveni per fomentar la formació i l’intercanvi de coneixements tècnics i operatius en matèria d’incendis forestals.
 
 
Per a més informació podeu contactar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya: 93 554 13 05 / 695 56 14 58 o al correu electrònic comunicacio.ispc@gencat.cat, o amb l’Oficina de Comunicació del Departament d'Interior: 93 551 21 48 / 93 551 22 69.

5  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 153

Dossier inauguració CFBP

Dossier inauguració CFBP
PDF | 163

FOTO1

FOTO1
JPG | 1379

Foto2

Foto2
JPG | 1299

Foto3

Foto3
JPG | 1251