Drets Socials

Foto premis

El conseller Cleries lliura els Premis de Civisme del Departament de Benestar Social i Família

query_builder   22 octubre 2012 18:35

event_note Nota de premsa

El conseller Cleries lliura els Premis de Civisme del Departament de Benestar Social i Família

Els guardons inclouen el Premi Serra i Moret per a obres i treballs sobre civisme en llengua catalana, el Premi Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil, i el Premi Civisme als Mitjans de Comunicació
Foto dels premiats
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit l’acte de lliurament dels Premis de Civisme que s’ha celebrat a l’Auditori de Barcelona aquesta tarda. Els guardons, convocats per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària del Departament, tenen com a objectiu la promoció del civisme en la societat catalana des de diferents àmbits d’actuació.
 
Els Premis de Civisme inclouen:
 
  • 30è Premi Serra i Moret, que presenta les modalitats d’assaig, treball pedagògic, còmic i guió de curtmetratge.
  • 26è Premi Jaume Ciurana a l’actuació cívica juvenil que el Departament convoca conjuntament amb el Grup d’Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans.
  • 17è Premi als Mitjans de Comunicació, per a televisió, ràdio, premsa escrita i web.
 
Cadascun d'aquests Premis de Civisme estimula i premia accions i treballs, fets des d'àmbits professionals i franges d'edat ben diferents, que tractin els valors cívics o que en proposin reflexions i actuacions. El conjunt de tots tres, amb la diversitat de categories que ofereix, pretén arribar a un espectre social el més ampli possible.
 
Aquests premis tenen l'antecedent històric en el Premi Prat de la Riba, que la Generalitat de Catalunya va instituir l'any 1935 per guardonar el millor llibre sobre formació i educació cívica.
 
A l’edició d’enguany s’han presentat 75 candidatures. La dotació total dels premis és de 37.000 euros, distribuïts entre les diferents categories i modalitats.
 
30è Premi Serra i Moret
 
En l’edició d’enguany d’aquest premi, que guardona els treballs inèdits, fets en llengua catalana i que hagin excel·lit pel seu tractament del civisme, s’han presentat un total de 12 obres per a les diferents modalitats d’assaig, treball pedagògic, còmic i guió de curtmetratge.
 
El jurat, presidit per la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, ha comptat amb la participació de Joaquim Ferrer, Aureli Argemí i Fèlix Martí, en la modalitat d'assaig; Carme Romia, Antoni Petrus i Antoni Vilà, en la modalitat de treball pedagògic; Pilarín Bayés, Mercè Canela i Xavier Carrasco, en la de còmic, i Anna Solà, Sue Aran i Antoni Kirschner en la modalitat de guió de curtmetratge.
 
Els treballs premiats han estat:
 
- En la modalitat d’assaig, el jurat ha declarat el premi desert.
 
- En la modalitat de treball pedagògic, el jurat decideix atorgar el premi al treball “La cultura emprenedora als 12 anys. Cooperativisme i civisme” de l’autora Montserrat Roig Torrents, per ser una proposta sobre la vivència dels valors des de la creació d’una cooperativa entre els alumnes d’una aula de sisè de primària.
 
- En la modalitat de còmic, el jurat ha decidit premiar l’obra “Bon dia” de Maribel Carod Zamora, que destaca la importància de la comunicació i dels hàbits més bàsics de l’educació per a aconseguir una bona convivència.
 
- En la categoria de còmic, el jurat ha atorgat una menció especial a l’obra “Provocació” de Jordi Beltran Vidal, pel seu guió que posa en valor el respecte, la solidaritat i la capacitat d’unir forces per a plantar cara, d’una manera pacífica, a les agressions.
 
- En la modalitat de guió de curtmetratge, el jurat ha decidit premiar l’obra “l’Efecte dominó” de Sílvia González Martínez, per la qualitat de l’obra i la bona estructuració del guió.
26è Premi Jaume Ciurana
 
Aquests premis distingeixen els grups de joves que hagin realitzat una acció cívica meritòria, voluntària i gratuïta, en algun indret dels Països Catalans “En favor de les persones” o “En la millora de l’entorn natural”. En aquesta edició s’hi han presentat 30 projectes. El jurat dels premis, presidit per la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera, ha comptat amb la participació de la vídua de Jaume Ciurana, Dolors Llevadot; el subdirector general de Joventut, Manel Ros, i els representants del Grup d’Antics Escoltes i Guies de la Fundació Josep Sans, Manuel Subirà i Jordi Costa.
 
Els grups guardonats amb el Premi Jaume Ciurana han rebut un diploma del Grup d’Antics Escoltes i Guies Sant Jordi de la Fundació Josep Sans, l’entitat impulsora de la modalitat.
 
Els premis “En favor de les persones” han estat:
 
- Primer premi, al grup de joves voluntaris de l’Associació Ajuda a la Infància sense Recursos, de Barcelona, per la iniciativa de formar un grup musical, AISBAND, tot integrant-hi joves amb discapacitat, dins del projecte "Fàbrica de Somriures".
 
- Segon premi, al grup de joves organitzadors del Festival "Joves en Acció" del Casal dels Infants per a l’Acció Social als Barris, de Barcelona, per la tasca de propiciar la convivència intercultural entre els joves i de facilitar la integració dels que han patit situacions d'exclusió social.
 
- Tercer premi, al grup de joves voluntaris de la Biblioteca Infantil i Juvenil Can Butjosa , de Parets del Vallès per la seva participació en els diversos programes de voluntariat centrats en el tema “Donar i rebre a través dels contes”.
 
- El jurat ha atorgat en aquesta categoria una menció especial a l’Agrupament Escolta i Guia Terra Plana, de Belianes, per l'organització anual de la Marxa Ecològica i per La Pau, en reconeixement als 27 anys d'aquesta activitat en pro de la solidaritat, la convivència social i el respecte per la natura.
 
Els premis “En la millora de l’entorn natural” han estat:
 
- El primer premi ha estat atorgat al grup de Pioners i Caravel·les de l’Agrupament Escolta "Montnegre", de Calella, per l’activitat “Disseny i Reordenació de la Plaça de Sant Andreu de l’Arboceda, situada al Parc Natural del Montnegre Corredor, gairebé desapareguda per l'abandonament i el mal ús.
 
- El segon premi ha estat concedit a la colla Dinizulú de l’Agrupament Escolta i Guia Mare de Déu de Núria, de Barcelona, per l’activitat “Servei Ambiental amb La Fageda”, netejant i desbrossant un espai per recuperar-hi una antiga pastura de principis del segle XX.
 
- El jurat ha atorgat el tercer premi d’aquesta modalitat al grup de joves del Club d’Esplai Pubilla Cases-Can Vidalet, de l’Hospitalet de Llobregat, promotors de l’activitat “Donem Vida als Nostres Parcs” per la tasca de millora ambiental dels parcs públics dels seus barris.
 
 
17è Premi als Mitjans de Comunicació
 
Aquest Premi guardona els treballs o conjunt de produccions que hagin sobresortit pel tractament de valors de civisme i hagin exercit un determinat impacte social. En aquesta edició, han concursat 33 treballs en les diferents modalitats de premsa escrita, ràdio, televisió i web. El jurat d’aquesta edició, presidit pel conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, també ha estat format per la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Violant Cervera; la cap de l’Oficina de Comunicació del Departament, Susagna Caseras; i els periodistes de reconegut prestigi, Toni Marin, de Ràdio 4; i Josep Playà i Pedro Madueño, de La Vanguardia.
 
Els premis atorgats han estat:
 
- En la modalitat de producció televisiva, al programa Soufian, el nen que volia volar de Televisió de Catalunya. Els membres del jurat han valorat la imatge positiva de la discapacitat que ofereix el reportatge i n’han destacat el missatge que transmet, que la discapacitat no ha de suposar mai un impediment per desenvolupar un projecte de vida.
 
- En la modalitat de producció radiofònica, al programa Solidaris, que emet Catalunya Ràdio. El jurat ha destacat la trajectòria i la funció social d’aquest espai radiofònic, que suposa un altaveu a les ones per als Drets Humans, la cooperació i la solidaritat.
 
- En modalitat de premsa escrita, el premi ha estat per L’amic. Revista d’acció social de la Fundació Casal l’Amic. El jurat ha valorat la bona difusió de la tasca que fa la Fundació i, alhora, la capacitat de transmetre els valors en els quals basen la seva acció.
 
- En la modalitat de web, el premi ha estat per Desdelamina TV de Grupo Unión. El jurat considera aquest projecte de televisió a Internet un exemple de dinamització comunitària i n’ha destacat la capacitat d’implicar veïnes i veïns del barri, tot fomentant el periodisme social.

2  

Imatges

Foto del conseller Cleries amb tots els premiats

Foto del conseller Cleries amb tots els premiats 296

Foto de l'acte de lliurament dels premis

Foto de l'acte de lliurament dels premis 187