Delegació a Lleida

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya ha ofert 1.800 cursos a Lleida des del 1984, amb més de 35.000 funcionaris inscrits

query_builder   23 octubre 2012 14:20

event_note Nota de premsa

L'Escola d'Administració Pública de Catalunya ha ofert 1.800 cursos a Lleida des del 1984, amb més de 35.000 funcionaris inscrits

 
· Amb el temps ha reduït cursos de llengua catalana i d’informàtica bàsica i ha intensificat la formació per a la millora de la proximitat, capacitat de resposta i transparència de l’administració
 
· La meitat de l’oferta actual de cursos ja s’imparteix a través de l’aula virtual.
 
· Ramon Farré situa l’Escola entre “les estructures d’Estat que tot país de qualitat necessita”, perquè “una administració eficient també és un factor de cohesió i de progrés social i econòmic”

 

L’Escola d’Administració Pública de Catalunya (EAPC), en els seus 28 anys de servei descentralitzat a Lleida, ha organitzat 1.800 cursos, que han comptat amb més de 35.000 inscripcions de funcionaris. Aproximadament el 60 per cent d’aquestes inscripcions han correspost a treballadors públics pertanyents a l’administració de la Generalitat, mentre que la resta han estat funcionaris d’ens locals i, ja en un gruix menor, de l’administració perifèrica del Estat i dels jutjats.

Els àmbits temàtics de què s’han ocupat el major nombre de cursos han estat la informàtica i les tecnologies de la informació, formació econòmica i jurídica, organització i processos administratius, recursos humans, prevenció de riscos, comunicació i llengua catalana i anglesa. Cal afegir-hi altres formats desenvolupats, com ara mestratges, entre els quals destaquen el dedicat a la gestió i dret local, el 2008, en conveni amb la Universitat de Lleida, i a l’alta funció directiva, el 2009, conjuntament amb la Diputació de Lleida, o programes formatius per a càrrecs electes. Des de l’any 2002 la delegació de l’Escola a Lleida gestiona directament els cursos que organitza.
 
Aquestes dades s’han fet públiques en l’acte commemoratiu del centenari de l’EAPC celebrat a Lleida, a la Delegació del Govern, que ha comptat amb l’assistència dels delegats a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran, Ramon Farré i Albert Alins, la directora de l’EAPC, Montserrat de Vehí, el director dels Serveis territorials de Governació i Administracions Públiques, Jordi Souto, i la responsable de l’EAPC a Lleida, Carina Palau. En el transcurs de la commemoració, el catedràtic d’Història Contemporània a la UAB i director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha pronunciat una conferència sobre els cent anys de l’EAPC, la seva trajectòria històrica, de present i de futur.
 
Evolució dels àmbits temàtics de la formació
 
L’EAPC ha anat adaptant la seva oferta formativa en funció dels canvis en l’administració que s’han esdevingut en el transcurs de la seva trajectòria. Aquesta evolució ha vingut marcada bàsicament per tres factors. En primer lloc, l’arribada a l’administració pública, per causes generacionals, de treballadors amb el certificat de català obtingut prèviament en els estudis de secundària, fet que ha propiciat la progressiva reducció en l’oferta de cursos de llengua catalana fins a la seva retirada definitiva, el 2010.
 
El segon factor que ha modificat l’oferta formativa de l’EAPC ha estat el progressiu augment de l’especificitat de les aplicacions informàtiques amb què treballen les unitats de l’administració. En els primers anys de la introducció de la informàtica bàsica en les administracions públiques es van posar a l’abast dels treballadors públics una gran quantitat de cursos en aquesta matèria. A mesura que les aplicacions informàtiques van anar assolint nivells més elevats d’especificitat en relació a les diferents matèries de gestió, van ser les pròpies unitats administratives i els departaments els qui van passar a fer-se càrrec de la formació dels seus treballadors en funció de les necessitats concretes. Com en el cas dels cursos de llengua catalana, el 2010 l’EAPC també va deixar d’impartir formació informàtica.
 
La preocupació creixent de l’administració per millorar el servei envers els ciutadans ha estat el tercer eix d’evolució dels continguts dels cursos de l’EAPC. Davant de l’augment de la seva complexitat organitzativa i procedimental, les administracions, a mode de contrapès, també han intensificat els esforços per guanyar en proximitat i en capacitat de resposta i fer-se més entenedores i transparents. En aquest sentit, han anat incrementant els cursos dedicats a la simplificació administrativa i de l’organització, al llenguatge administratiu i, fins i tot, a les habilitats comunicatives dels treballadors públics.
 
Nous mètodes: Aula virtual i avaluació de la transferència al lloc de treball
 
Per altra banda, amb el temps l’EAPC també ha modificat els seus mètodes de formació. El canvi més rellevant es va produir l’any 2003 amb l’entrada en funcionament de l’aula virtual, un pas que va significar l’inici de la disminució de la formació presencial. Actualment, el 50 per cent de l’oferta de cursos de l’EAPC correspon a formació virtual.
 
Una altra novetat, endegada enguany, és l’aplicació inicial d’un nou procediment en l’avaluació dels alumnes que, a més de la superació de les proves corresponents habituals, incorpora la transferència dels continguts assumits al lloc de treball concret de cada funcionari que ha seguit el curs. Amb aquest sistema, l’aplicació del qual s’anirà ampliant de manera gradual, es pretén donar més valor i eficiència a tota la formació impartida.
 
L’EAPC, “estructura d’Estat”
 
En el transcurs de l’acte, Ramon Farré ha qualificat l’EAPC com “una de les estructures d’Estat que tot país de qualitat necessita”. “No es pot tenir un bon país sense una administració eficient”, ha dit, perquè “una administració eficient també és un factor de cohesió i de progrés social i econòmic”. Segons Farré, la formació impartida per l’EAPC ha contribuït a la millora dels processos administratius i de l’atenció als administrats.
 
Per la seva banda, Montserrat de Vehí ha explicat que en aquests moments l’EAPC està en tràmits de signar convenis de col·laboració amb les prestigioses École Nationale d'Administration Publique del Quebec, École Nationale d'Administration de França i l'Institut Alemany de Recerca en Administració Pública de Speyer, per a l’intercanvi de coneixements i pràctiques que milloren l’administració. L’EAPC fou la segona institució del seu àmbit que es va crear a Europa (1912) i és la més antiga en funcionament.

2  

Fitxers adjunts

Foto d'un moment de l'acte commemoratiu del centenari de l'EAPC

Foto d'un moment de l'acte commemoratiu del centenari de l'EAPC
JPG | 531

Foto dels participants: Sobrequés, Farré, De Vehí, Souto i Alins (d'esquerra a dreta)

Foto dels participants: Sobrequés, Farré, De Vehí, Souto i Alins (d'esquerra a dreta)
JPG | 613