Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Retornen 4 tortugues marines a la costa del delta del Llobregat

query_builder   24 octubre 2012 14:12

event_note Nota de premsa

Retornen 4 tortugues marines a la costa del delta del Llobregat

Tortuga retornant al mar
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha autoritzat el retorn al medi marí de quatre tortugues babaues que s’han recuperat a les instal·lacions del Centre de Recuperació d’Animals Marins de la Fundació CRAM, que porta més de 20 anys treballant a favor de la conservació del medi marí i la biodiversitat marina amenaçada. Les tortugues van tornar al mar ahir a la tarda a la costa del delta del Llobregat.
 
Les costes catalanes són riques en tortugues amenaçades, i justament la Xarxa d’Observació i Rescat de Fauna Marina del Departament d'Agricultura pretén conèixer millor totes les espècies i poblacions marines a fi de protegir-les acuradament.  
 
La Xarxa funciona des d’aquest 2012. Està integrada per personal tècnic de fauna i Agents Rurals, i té com a objectiu principal establir un sistema àgil de rescat de fauna marina i donar assistència als animals vius. Es tracta, a més, d’identificar les causes de mortalitat i de garantir una recollida de dades organitzada per conèixer més i millor la biodiversitat marina a Catalunya. En els casos greus determinats per un protocol de funcionament, externalitza la cura dels exemplars recollits, que altrament són tractats als centres de recuperació de la Generalitat de Catalunya o altres centres externs, com és el cas del Centre de Recuperació d’Animals Marins de la Fundació CRAM.
 
Des del gener, la xarxa ha recollit 136 animals, dels quals 83 eren exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta), tres de vives; 49 cetacis, entre els quals hi ha 8 dofins mulars (Tursiops truncatus), 28 dofins ratllats (Stenella coeruleoalba), 3 caps d’olla grisos (Grampus griseus) i 1 rorqual comú (Balaenoptera physalus) que va arribar a Palamós en un elevat estat de descomposició, dos taurons i una escurçana.
 
Característiques de les tortugues alliberades. Els noms de les tortugues van ser emprats únicament durant la fase de curació per facilitar-ne el reconeixement: 
 
1.     (Lola) Es tracta d’una tortuga que va arribar a les instal·lacions del CRAM el 16 de novembre de 2011 provinent de l'Ametlla de Mar a Tarragona amb un pes inicial de 5,200 kg. Amb aparent bon estat inicial sense lesions externes, exceptuant un abscés purulent al coll, pocs dies després es va sotmetre a cirurgia per extreure’l. L’animal va rebre tractament antibiòtic i antiinflamatori. Quan els seus valors sanguinis es van normalitzar, l’animal va millorar ràpidament i va guanyar pes, fins a l'actual de 6,100 kg.
 
2.     (Lanni) Localitzada el 2 de desembre de 2011 a  Deltebre arrossegada per un vaixell de pesca, pesava inicialment 5,500 kg, amb clars símptomes de fatiga i debilitat. Els valors sanguinis inicials manifestaven algun tipus d'infecció. Poc després del tractament, l'animal s’ha anat recuperant, ha millorat l'alimentació i ha guanyat pes fins a arribar avui a 7,300 kg.
 
3.     (Ona) Localitzada flotant per un patró de pesca el 28 de maig de 2012 provinent de port Ginesta al Garraf. L’animal presentava una marcada flotabilitat positiva. Després dels estudis radiogràfics i sanguinis, es va diagnosticar un cos estrany allotjat a l’intestí que hi provocava una acumulació de gas. A més, el gas pressionava els pulmons i causava destret respiratori i pneumònia. Va ser tractada fins que va expulsar el cos estrany un mes després. Durant aquest període, tenia problemes per alimentar-se, però després del tractament va començar a menjar amb normalitat i a recuperar-se. El seu pes inicial era de 10,200 kg i l'actual es d’11,400 kg.
 
4.     (Capitán Barbosa) Ha estat al CRAM des del 5 d’agost de 2010 i prové de Lloret de Mar. Amb una fractura a la closca, es va localitzar a 10 metres de profunditat i va ser rescatada in situ per l’equip de rescat després de rebre l’avís d’un centre de busseig local. Va arribar amb un pes de 32,700 kg i s’hi va observar una fractura de les vèrtebres i danys a l’aleta posterior esquerra. Se li va practicar cirurgia reparadora de la closca i l'animal es va estabilitzar. Es va mantenir al centre de recuperació fins a data d’avui per garantir la reparació funcional total de la closca. El seu pes actual és de 34 kg i neda amb normalitat.
 

3  

Fitxers adjunts

Detall d'una de les tortugues arribant al mar

Detall d'una de les tortugues arribant al mar
JPG | 2290

Fotografia de la tortuga

Fotografia de la tortuga
JPG | 3478

Moment de l'alliberament

Moment de l'alliberament
JPG | 3810