· El cap de l’Executiu ha presidit aquesta nit el 1r sopar anual de Pimec Joves Empresaris
 
· El president ha assegurat que, “malgrat les dificultats, hi ha una sèrie d’indicadors que estan en la línia d’anar apuntalant el nostre creixement econòmic”
El president de la Generalitat conversant amb una de les joves empresàries que ha assistit a l'acte
El president de la Generalitat conversant amb una de les joves empresàries que ha assistit a l'acte
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquesta nit als empresaris que, “tot i els dubtes i inquietuds” que genera el procés sobiranista que ha iniciat Catalunya, especialment en el món econòmic, no tinguin por. “No tingueu por i no deixeu que la por es vagi transmetent, perquè no hi ha raó per tenir-la”, ha assegurat el president, ja que “quan un país es posa en marxa, s’hi posa molta gent i es fa serenament i pacíficament, normalment aquests processos surten bé”.
 
El cap de l’Executiu ha dirigit aquestes paraules als dos-cents empresaris i empresàries que s’han reunit aquest vespre al 1r Sopar Anual de PIMEC Joves Empresaris. Artur Mas ha manifestat que no ens hem de “deixar impressionar per determinats muntatges”, tot i afirmar que el procés que encetem “és de gran complexitat”, i ha subratllat que si estem en un país democràtic i civilitzat, “les coses s’han de parlar i dialogar”. El president ha remarcat que Catalunya “vol ser a Europa” i que, malgrat que el final del procés ningú no el sap, “el fet de tenir objectius ambiciosos ja desperta una càrrega de compromís, de fer feina i d’il·lusió, que ajuda molt que les coses es puguin veure des d’una perspectiva més positiva”.
 
El cap del Govern ha assegurat que estem en un moment en què el país “ha de rebre missatges positius” i que, un d’ells és saber que “hi ha gent jove que es dedica a l’empresa”, una base fonamental per a “l´única sortida a la crisi: augmentar la nostra base empresarial”. En aquest terreny, el cap de l’Executiu ha assegurat que “Catalunya està més ben preparada que altres països del sud d’Europa”, però ha dit que aquesta capacitat depèn del fet que “la gent jove del país s’hi posi”. Per aquest motiu ha agraït al col·lectiu de PIMEC Joves Empresaris que “doni exemple de gent amb inquietud empresarial i amb ganes de tenir una veu col·lectiva i compartir projectes”.
 
 
Les inquietuds dels emprenedors
 
En el decurs de l’acte, quatre joves emprenedors han presentat al president de la Generalitat, en nom de tot el col·lectiu, les seves principals inquietuds, centrant-se en el finançament, l’exportació, la capacitat emprenedora i els impagaments a empreses.
 
En referència a les dificultats de finançament de les empreses, el president Mas ha remarcat que la prioritat en el marc actual és “netejar al més ràpid possible el sector financer”, perquè ha assegurat que, fins que això no passi, les mesures serviran de poc “perquè un sistema financer privat no és substituïble per un de públic”. En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha lamentat que Espanya hagi trigat tant de temps a dur a terme aquesta acció i s’ha mostrat confiat en què la situació actual “serveixi de lliçó perquè en el futur no tot depengui tant del finançament bancari” i es vagin “desenvolupant instruments que ens serveixin per equilibrar aquestes fonts de finançaments”.
 
El president ha recordat que el Govern està ajudant les empreses a través de l’Institut Català de Finances que, en aquest moment, destina el 95% de les seves operacions a autònoms i pimes. Tal com ha explicat Mas, durant aquesta legislatura ja s’han mobilitzat uns 1.200 milions d'euros en forma de crèdit i aval.
 
Preguntat sobre les polítiques per estendre la cultura emprenedora, el cap de l’Executiu ha destacat que hi ha una sèrie d’accions orientades a incentivar aquesta mentalitat, com el programa “Catalunya Emprèn”. Com a exemple d’aquest avenços el president ha destacat el fet que a l’ESO ja hi ha una assignatura optativa sobre emprenedoria i que als graus superiors d’FP és una matèria obligatòria.
 
“Crec que, si us agafeu les taxes de Catalunya en relació amb els països europeus respecte a la mentalitat emprenedora, no estem malament i estic segur que entre el suports públics i la mentalitat de la gent anirem millorant clarament”, ha reblat Artur Mas.
 
A nivell d’exportació, el president Mas ha assegurat que és una línia “fonamental” i que, malgrat les dificultats, “hi ha una sèrie d’indicadors que estan en la línia d’anar apuntalant el nostre creixement econòmic”. En aquest terreny, Mas ha destacat que la feina del Govern “és de complement, no de substitució” i que té una xarxa de 34 oficines d’exteriors repartides per tot el món i diversos centres de transferència tecnològica que estan al servei de les empreses.
 
Per demostrar que moltes empreses de casa nostra ja tenen aquesta via com una sortida al seu negoci, el president ha destacat que “l’exportació catalana està creixent més que el comerç mundial” i que “el pes de la UE en l’exportació catalana està baixant, perquè les empreses s’estan obrint als mercats internacionals”.
 
L'última pregunta dels emprenedors ha girat entorn dels impagaments. El president ha lamentat que “les tensions financeres que hi ha al conjunt d’Espanya no fan possible el seu compliment”, tampoc per part de l’Administració, i, en aquest sentit, ha denunciat “la desproporció brutal del repartiment del dèficit entre l’Estat i les comunitats autònomes”, que augmenta encara més aquesta tensió.
 
El president ha assegurat que “fa molt mal no complir la llei perquè n’hem estat promotors i la compartim”, però s’ha mostrat convençut que “la situació s’anirà normalitzant a mesura que es vagin ajustant els dèficits”.
 

1  

Imatges

Sopar PIMEC Joves Empresaris

Sopar PIMEC Joves Empresaris 465