• El cap de l’Executiu ha estat entrevistat aquesta nit per Josep Cuní al programa “8 al dia”, de 8tv
  • El president assegura que “és transcendent que des de Catalunya es facin totes les etapes com cal fer-les, perquè ens hem de carregar de raó davant la comunitat internacional”
  • Artur Mas remarca que l’Executiu “està fent la feina” i diu que “qualsevol Govern que hi hagi a Catalunya ho haurà de fer perquè no tenim prou força per canviar les regles del joc a nivell europeu”
El cap de l'Executiu durant l'entrevista que li ha fet aquesta nit el periodista Josep Cuní al programa
El cap de l'Executiu durant l'entrevista que li ha fet aquesta nit el periodista Josep Cuní al programa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit que l’última paraula sobre el procés que ha iniciat Catalunya la diran els catalans i catalanes perquè “serà la decisió més transcendental que haurem pres en els darrers tres segles”. La decisió final no la prendré jo, el Govern ni el Parlament, la prendrà el poble de Catalunya”, ha subratllat el president, que ha remarcat que iniciem una etapa on els poders polítics “necessiten el poble al costat per anar junts”, ja que “quanta més gent hi hagi en aquesta travessia, més èxit tindrem”.

El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en l’entrevista realitzada pel periodista Josep Cuní al programa “8 al dia”, de 8tv. El president ha assegurat que el més important és que en la propera legislatura “es pugui fer una consulta on el poble català pugui expressar la seva opinió lliurement” i deixi clar “si hi ha una majoria sòlida i suficient que vol un procés d’aquestes característiques”.

En relació a aquesta consulta, el president ha remarcat que es farà “dins el marc legal”, en primer lloc, “negociant amb el Govern espanyol que ens permeti fer un referèndum”, però, en cas que s’hi negui , “amb una llei de consultes que aprovarem al Parlament la propera legislatura per fer una consulta amb la mateixa legalitat política”. Si aquesta via també troba impediments per part de l’Estat espanyol, el cap del Govern ha explicat que “s’anirà a la Unió Europea i al món a demanar una certa empara”.

Tot i que Artur Mas ha assegurat que veu complicada l’entesa amb Madrid, ha ressaltat que “l’actitud de diàleg no la podem perdre mai”, perquè s’arribi on s’arribi amb aquest procés “s’hi arribarà sempre parlant”. “És transcendent que des de Catalunya es facin totes les etapes com cal fer-les, perquè ens hem de carregar de raó davant la comunitat internacional. Han de veure que hem esgotat totes les vies”, ha reblat.
 
En aquest terreny de l’entesa, el cap del Govern ha declarat que “l’exemple britànic hauria de ser un mirall per Espanya perquè és el mirall de la democràcia”, on “es té en compte i es respecta la voluntat del poble”. El president Mas ha assegurat que Catalunya fa 30 anys que intenta reformar l’Estat espanyol i que, davant la impossibilitat de fer-ho, “hem de fer un camí nou com a país”. “Això no és trencar Espanya”, ha dit el president, que ha remarcat que no té sentit parlar en aquests termes quan “el que volem és construir un espai comú, que és la Unió Europea i l’euro”.

Davant aquest nou camí encetat per Catalunya, Mas ha lamentat que des de la resta d’Espanya es parli sempre en termes de “ruptura” i es faci servir “el discurs de la por” i, davant aquest fet, ha demanat als ciutadans que no caiguin en aquest joc. “Si som pulcrament democràtics, tenim grans majories associades, som positius i serens i fem el camí que hem de fer pas a pas, pot sortir bé o no, però el que no hem de tenir és por”, ha manifestat.
 
El president ha explicat durant l’entrevista que “la doble combinació de la negativa del pacte fiscal més una mobilització sense precedents”, el van obligar a “prendre decisions excepcionals” i que avui, està “disposat a liderar aquest procés”, però sent conscient que si agafa aquest camí és perquè se sent “acompanyat per una majoria molt important del poble de Catalunya”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha remarcat que “estem en un moment transcendent de la història” i que “un poble madur ha de ser conseqüent i coherent amb les seves decisions”. Per això ha demanat que la gent vagi a les urnes el proper 25 de novembre “sabent que el vot és important en la línia que confirmar si es vol entrar en un procés d’aquesta magnitud i complexitat o sí es millor no fer el pas endavant”.
 

“Si no paguem abans és perquè no podem”

En relació als problemes de tresoreria que pateix la Generalitat, el president ha assegurat que el Govern “està fent el possible i l’impossible per tenir diners suficients per pagar” els diferents compromisos de tresoreria existents, però ha assegurat que reaccions com la del col·lectiu farmacèutic avui “entren dins la lògica” perquè ells també tenen obligacions de pagament. Tot i així, ha subratllat que “si no paguem abans és perquè no podem, no perquè no volem”.

Malgrat el context econòmic complicat que viu Catalunya, Artur Mas ha assegurat que els esforços que està fent el Govern “han aconseguit anar disminuint el dèficit i cada cop estem més a prop de l’objectiu”. “Estem fent la feina i qualsevol govern que hi hagi a Catalunya ho haurà de fer perquè no tenim prou força per canviar les regles del joc a nivell europeu”, ha assegurat. En aquest sentit, el president ha recordat totes les mesures d’ajustament que s’han fet durant el seu mandat amb la finalitat de “preservar les polítiques de l’estat del benestar”.

1  

Imatges

Entrevista al programa "8 al dia", de 8tv

Entrevista al programa "8 al dia", de 8tv 1210