Foto de l'acte
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha inaugurat el Congrés de la Gent Gran 2012, a Lloret de Mar, on ha volgut “reiterar el compromís del Govern de Catalunya amb l’estat del benestar. Que ningú es deixi portar per la por, perquè aquest Govern sempre ha volgut que l’estat del benestar ens defineixi com a nació. Per tant, l’estat del benestar i les pensions estan garantits”.
 
Durant la seva intervenció, el conseller Cleries ha fet un reconeixement a la “important i constant tasca i a la mirada generosa de la gent gran de Catalunya cap a la nostra societat”. Josep Lluís Cleries ha recordat que “el paper actiu de totes les generacions és necessari. Les persones en totes les etapes de la vida tenen un paper actiu en la societat. Una societat que val la pena és la que sap trobar el paper per a totes les seves generacions”.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha reconegut també que “en aquest moment tant difícil de crisi econòmica es veu el paper de les persones grans i la família, que fan de xarxa. Una xarxa que sosté la nostra societat”. I en aquest sentit ha destacat que “si anys enrere el punt dèbil de la societat eren les persones grans, en aquest moment són el punt fort”.
 
Cleries també ha fet una crida a les persones grans a participar en l’important procés que s’obre al nostre país, afirmant que “si ens podem plantejar un futur il·lusionador per Catalunya, és gràcies al país que les persones grans heu construït”.
 
Compromís de lluita contra el maltractament a la gent gran
 
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha reiterat el compromís del Departament en la lluita contra el maltractament a la gent gran i ha recordat que “el proper mes de novembre comença a executar-se un pla de formació, intensiu, adreçat als professionals dels serveis socials”. Aquest procés formatiu, ha afegit el conseller Cleries, pretén “fer efectiu i eficaç” el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans, que el Departament de Benestar Social i Família va presentar i posar en funcionament el passat mes de juliol.
Josep Lluís Cleries ha afirmat que el “Govern s’ha preocupat des del primer dia pel fenomen dels maltractaments a la gent gran” i ha apuntat que “per millorar l’aplicació de Protocol es necessita l’atenció dels professionals dels serveis socials i de la societat en general”. Al mateix temps, ha recordat que el Govern vol “fer més prevenció i augmentar la sensibilització de la població, incrementar les capacitats de detecció mitjançant la formació dels professionals i també saber fer bé els plans d’actuació i d’aplicació dels recursos existents”. Per aquest motiu, el conseller de Benestar Social i Família també ha recordat que “a inicis de 2013 començaran xerrades divulgatives per a la pròpia gent gran arreu de Catalunya”.
 
Els cursos intensius que s’impartiran als professionals dels serveis socials permetran, per una banda, proporcionar elements bàsics i necessaris per iniciar-se en la comprensió del fenomen dels maltractaments a les persones grans. I, per l’altra, adquirir coneixements dels aspectes teòrics i pràctics sobre el tema dels maltractaments comesos a les persones grans i l’adquisició d’habilitats per intervenir en aquestes situacions.
 
Congrés de la Gent Gran 2012
 
El conseller de Benestar Social i Família ha celebrat que en aquesta edició del Congrés de la Gent Gran hi hagués un lloc central destinat al coneixement del maltractament de les persones grans.
 
El Congrés de la Gent Gran 2012, que té lloc a Lloret de Mar, ha estat organitzat pel Consell Consultiu de la Gent Gran de La Selva en col·laboració amb el Campus Arnau d’Escala. La conferència inaugural del Congrés tractarà de l’actuació i la prevenció del maltractament de la gent gran i anirà a càrrec la Doctora Mercè Tabueña. Posteriorment, es debatran i votaran dues ponències sobre les futures funcions socials dels casals de gent gran i les noves perspectives de l’envelliment. Josep Lluís Cleries ha afirmat que “el Congrés és una mostra emblemàtica del que està essent l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu 2012” i ha assegurat que “és un model de com s’hauran d’enfocar els futurs congressos de la gent gran de Catalunya, pel treball pre-congressual fet i pel post-congressual previst”.
 
Així mateix, el conseller de Benestar Social i Família ha valorat que “el Congrés és un exemple del que hauria de ser notícia als mitjans quan es parli de gent gran, pel compromís, la participació, la saviesa i altres valors que s’hi reflecteixen, i no les imatges o estereotips de passivitat que massa vegades es fan servir per referir-se a les persones grans i que no reflecteixen la realitat”.