Territori

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en centres històrics

query_builder   26 octubre 2012 11:25

event_note Nota de premsa

El Departament de Territori i Sostenibilitat analitza les intervencions de rehabilitació en centres històrics

Imatge
Avui ha tingut lloc la quarta jornada sobre intervenció en el patrimoni històric català que impulsa el Departament de Territori i Sostenibiliat per tal de difondre l’experiència adquirida durant anys de rehabilitació de nuclis antics. La jornada d’avui s’ha centrat en les intervencions en els centres històrics enteses com a projecte global, tot examinant les actuacions impulsades a Banyoles i a Bàscara.
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat desenvolupa una política d’intervenció en l’espai públic i el patrimoni històric i arquitectònic per tal de vetllar per la seva conservació, rehabilitació i posada en valor en el marc de les actuals viles i ciutats.
 
Aquests anys de treball continuat han generat una política de qualitat en la intervenció, basada en els principis generals següents:
 
  • Tractar el conjunt de Catalunya com una unitat cultural.
 
  • Actuar sobre espais d’ús i propietat pública i considerar els ajuntaments com els interlocutors de les necessitats de la ciutadania.
 
  • Realitzar un treball continu d’estudi per a la millora de les intervencions en coordinació amb les diferents institucions i organismes implicats.
 
  • Entendre la intervenció com la recerca de la identitat de cada indret, prenent com a base l’evolució històrica de l’element patrimonial.
 
  • Vetllar perquè el patrimoni rehabilitat s’incorpori a la vida pública dels nuclis històrics, de manera adequada als seus nous usos i funcions.
 
És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat està impulsant els “Debats de Patrimoni” en diverses jornades, entre els mesos d’abril i novembre d’enguany. L’objectiu és difondre els criteris d’intervenció en l’espai públic dels centres històrics, mitjançant l’exposició i el debat de casos concrets.
 
Les intervencions a Bàscara i Banyoles
 
Cadascuna d’aquestes jornades analitza la rehabilitació d’un element de l’espai públic. En la que ha tingut lloc avui s’han examinat les operacions de recuperació de centres històrics, enteses com a projectes globals, a través dels casos de Bàscara i de Banyoles.
 
A Bàscara, el projecte de recuperació del centre històric va tenir dues fases diferenciades. La primera va consistir en la repavimentació de la plaça major i de les zones directament relacionades, com són la zona porxada, la porta d’entrada a la muralla i els carrers Gispert, del Mig, de Sanfonsellas, de l’Hospital, d’Oli, del Mar i el carrer Major. Igualment, l’Ajuntament va enderrocar dos coberts que bloquejaven l’accés a l’església i va soterrar les xarxes de serveis.
 
Posteriorment, es va abordar la millora del centre històric, d’origen medieval i que encara conserva gran part del recinte emmurallat i restes del castell episcopal. El projecte va adequar els carrers del nucli antic d’acord amb la seva rellevància monumental i, a més, es va rehabilitar el llenç de muralla que dóna al riu Fluvià i es va adaptar el baluard com a mirador.
 
Pel que fa a la plaça Major de Banyoles, aquesta ja es trobava documentada com a seu del mercat al segle XIII. Es tracta d’una plaça rectangular porticada, envoltada per quaranta arcs amb dovelles, travessada, en el subsòl pel rec Major, provinent de l’Estany. L’àmbit de l’actuació va ser la plaça Major, els carrers del Born i Àngel Guimerà i el passatge de l’Abeurador. Es va reurbanitzar la plaça, deixant parcialment a la vista els recs de desguàs de l’Estany, es van pavimentar els carrers amb pedra natural i travertí i es va plantar una filera d’alzines al carrer d’Àngel Guimerà per tal de ressaltar-lo.
 
 
Noves jornades
 
Els tres primers debats han estat centrats en la recuperació de places, en les intervencions en edificis existents de valor patrimonial per a usos públics i en els entorns monumentals vinculats a centres històrics.
 
Aquest cicle de debats es tancarà, al mes de novembre, amb l’anàlisi dels plans de renovació i millora urbana de l’espai públic històric, en què s’exposarà l’avantprojecte per a la Part Alta de Tarragona i la tasca feta a Navata.
 

3  

Fitxers adjunts

Imatge de Banyoles

Imatge de Banyoles
JPG | 412

Imatge de Bàscara

Imatge de Bàscara
JPG | 319

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 411