• Artur Mas ha defensat les aspiracions sobiranistes de Catalunya davant més d’un centenar d’empresaris en una trobada organitzada per Pimec
  • El president adverteix que “ara s’intentarà dividir la societat per afeblir el procés”
  • El cap de l’Executiu defensa que “a Espanya en el tema dels corredors ferroviaris es fa política de baix nivell i a Europa política en majúscules”
Artur Mas durant la seva intervenció
El president Mas durant la seva intervenció
El president de la Generalitat, ha assegurat avui que si Catalunya tingués un  estat propi seria “un país amb menys pressió fiscal, amb un major control de frau, a canvi que una gran part dels recursos que generem es puguin quedar a casa nostra”. Davant més d’un centenar d’empresaris catalans que han assistit a una trobada a la seu de Pimec, el president ha advertit que no serà possible abaixar impostos “de manera immediata”, però s’ha mostrat convençut que “s’ha de seguir moderant la fiscalitat al nostre país”  i ha assegurant que “quan podrem, ho farem”.  
 
En aquest context, el president s’ha mostrat crític amb la política del Govern central respecte als autònoms i a la petita i mitjana empresa, que ha titllat d’ “equivocada” . En aquest sentit, ha afirmat que “no entenem un càstig dur sobre el teixit productiu més dèbil”, perquè “farà molt mal i en trauran molt pocs diners”.
 
El president Mas també s’ha referit al corredor mediterrani com “la nineta dels ulls” del Govern des del punt de vista de les infraestructures. S’ha felicitat que la Unió Europea actuï com a “paraigües i contrapès”  en la defensa d’aquest projecte davant els dubtes de l’Executiu central i ha afirmat que “els europeus ho tenen clar”. “A Espanya en el tema dels corredors ferroviaris es fa política de baix nivell i a Europa política en majúscules”, ha reblat. En aquest mateix sentit, Artur Mas s’ha mostrat convençut que tant els accessos al Port de Barcelona com al Port de Tarragona són “la clau del corredor a efectes catalans”.
 
A preguntes dels assistents, el president també s’ha referit a la necessitat d’estendre la mentalitat de l’agilitat administrativa i de les Lleis Òmnibus al món local i s’ha marcat com a propòsit per a la pròpia legislatura aconseguir-ho, si és necessari, a través d’una regulació legal del propi Parlament de Catalunya.
 
En un altre moment de la seva intervenció, el president ha parlat de la internacionalització de l’economia catalana i ha assegurat que, en aquest àmbit, des del Govern de la Generalitat “hem procurat fer discriminació positiva”.  Ha recordat que l’exportació catalana creix pràcticament el doble de la mitjana espanyola i més del que creix el comerç mundial, fet que vol dir que “el pes de Catalunya en el comerç mundial és una mica més alt”.
 
 
Defensa de l’Estat propi
 
El president de la Generalitat ha aprofitat la seva intervenció davant l’auditori empresarial per fer una defensa de l’Estat propi i de a la construcció d’una nova identitat catalana.
 
Ha afirmat que l’aposta per l’Estat propi és “un sentiment molt transversal a la societat catalana” i ha assegurat que “no és veritat que aquest sigui un procés que es patrimonialitza  per aquella gent que porta cognoms catalans i que han nascut a Catalunya”. En aquest sentit, ha augurat que “una de les coses que està desconcertant més a Madrid és que tanta i tanta gent que no porten cognoms estrictament catalans o de tradició catalana i que , fins i tot , no hagin nascut a Catalunya, s’estiguin sumant a aquest projecte”.
 
El president Mas ha denunciat que des de l’Estat espanyol “no entenen res o no volen entendre”, perquè parlen “d’una Catalunya trencada i dividida  internament”, que “encara s’imaginen dual”. Pel president, “encara no s’han adonat que en aquesta Catalunya de cognoms diferenciats i d’orígens diferents la gent està fent pinya” i s’ha mostrat convençut que “això es demostrarà el 25 de novembre”.
 
En aquest context, el president ha advertit que “no poden trencar la  il·lusió d’aquest procés que hi ha en molta gent, perquè això forma part dels sentiments de cadascú, i dels capteniments i voluntats de cadascú”. I ha advertit que “una de les coses que s’intentarà ara és dividir la societat catalana per afeblir el procés”.
 
No obstant, el president Mas ha reiterat que “la decisió final la prendrà a través d’una consulta específica” el poble català.  Considera que “la població catalana de la manera més madura possible expressarà la seva opinió i decidirà” i l’ha qualificada de “decisió de gran transcendència història i  de gran transcendència de futur” .
 
Finalment, davant els empresaris catalans, el president ha aprofitat la seva intervenció per defensar que “la identitat no és només un tema del passat és un tema del present i del futur”  i ha assegurat que  en “la de futur és on la majoria dels catalans es poden aplegar en una identitat comuna”, on considera que “hi caben tot els 7,5 milions de persones d’aquest país”.  
 
El cap de l’Executiu ha assenyalat que quan es parla d’estat propi “no es valora prou bé”, ja que “a Catalunya podrien començar des de zero” moltes normatives. I en aquest sentit, ha augurat que “es podrien començar a fer i repensar les regulacions” de l’Estat “sense la tenalla de les legislacions estatals bàsiques que impedeixen avançar des del punt de vista més modern”.
 

1  

Imatges

Fotografia del president Mas durant la seva intervenció a Pimec

Fotografia del president Mas durant la seva intervenció a Pimec 679