• El cap del Govern ha estat entrevistat aquesta nit pel periodista Josep Puigbó a Canal Català
  • Artur Mas reitera que processos com el que engega Catalunya “requereixen una negociació” i que “caldrà parlar amb l’Estat espanyol, la Unió Europea i més enllà”
El president de la Generalitat durant l'entrevista a Canal Català
El president de la Generalitat durant l'entrevista a Canal Català
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit que si Catalunya assolís l’Estat propi “podríem començar des de zero i crear una estructura jurídica molt més àgil, moderna i sense tantes rèmores del passat”. Un nou sistema que deixaria de banda moltes lleis “obsoletes” que són “producte de dècades i segles de tecnoestructures de l’Estat espanyol molt corporatives i rígides”, ha afirmat Mas.
 
En el marc dels canvis més immediats que produiria una sobirania de Catalunya, el cap de l’Executiu ha remarcat el fet que el país “disposaria de molts més recursos”, que són els que ara van a parar a l’Estat espanyol. De la mateixa manera, ha explicat que “probablement tindríem superàvit en el sistema de seguretat social”, enlloc de tenir dèficit, i, per tant, “ens podríem plantejar un cert increment de tot el sistema de pensions”. Un altre avantatge és que Catalunya podria “moderar la fiscalitat i amortitzar més ràpidament el deute”.
 
El president de la Generalitat ha fet aquestes declaracions en una entrevista al programa especial de Canal Català sobre les eleccions del 25-N, aquesta nit, on ha estat entrevistat pel periodista Josep Puigbó, juntament amb Vicent Sanchis, Miquel Porta Perales i Gemma Aguilera.
 
 
Un procés que “requereix negociació”
 
A la llarg de la conversa, el president Mas ha afirmat que el procés que comença Catalunya “pot ser lent i complicat”, però que la consulta al poble és la que permet “anar ràpid”. I si el procés és àmpliament recolzat pel poble català, ha remarcat el president, “no ens podran dir que Catalunya no sap el que vol” i “ens hauran d’explicar per què, si hi ha una majoria clara, no podem aspirar a tenir el que tenen tots els altres països”.
 
El president ha assegurat que avui “les portes a Madrid estan tancades” i que si ara el Govern espanyol volgués parlar de pacte fiscal “ha d’entendre que ja no és suficient”. Tot i això, Artur Mas ha destacat que processos com el que engega Catalunya “requereixen una negociació” i que “caldrà parlar amb l’Estat espanyol, la Unió Europea i més enllà”.
 
En aquest sentit, el cap del Govern ha subratllat que si al final es planteja un estat propi per Catalunya en el marc europeu, “és evident que la Unió Europea s’haurà de pronunciar i també l’Estat espanyol”, i ha dit que “seria un error” quedar fora de la Unió Europea i de l’euro. “La lògica i el sentit comú ens diuen que si ja som dins de la Unió Europea i tenim drets com a ciutadans europeus, no hi hagi un trencament com a conseqüència d’això”, ha defensat el cap de l’Executiu.
 
En referència a aquest marc de diàleg, el president ha explicat que voldria que el procés de Catalunya “fos igual que el del Regne Unit, amb acord entre els governs espanyol i català”, i ha manifestat que no li importaria que la pregunta que es fes “fos igual que la d’Escòcia i, a més, que es digués que la resposta és vinculant”, com passarà a la Gran Bretanya.
 
Al llarg de l’entrevista a Canal Català, el cap del Govern ha reiterat que “la darrera paraula de tot aquest procés la tindrà el poble de Catalunya” i ha fet una crida a “anar junts” en aquest camí perquè “el que no convé a Catalunya és que ens posem en dubte els uns als altres”.
 
Preguntat sobre la reacció que causa el procés en el món empresarial, Artur Mas ha demanat “confiança i sentit comú” i ha assegurat que els boicots “són propis de l’Edat mitjana” i que no s’ha de tenir por perquè som a la Unió europea.
 

2  

Imatges

Entrevista a Canal Català

Entrevista a Canal Català 672

Entrevista a Canal Català

Entrevista a Canal Català 687