Protecció Civil

Es manté l'alerta del pla INUNCAT per mala mar i PROCICAT pels forts vents

Protecció Civil de la Generalitat: incidències i previsió de l'episodi de vent i mala mar

query_builder   28 octubre 2012 11:52

event_note Nota de premsa

Es manté l'alerta del pla INUNCAT per mala mar i PROCICAT pels forts vents

Protecció Civil de la Generalitat: incidències i previsió de l'episodi de vent i mala mar

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC), en base a les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de fortes ventades i el pla de risc per inundacions INUNCAT per mal estat de la mar i fort onatge a la meitat nord del litoral.
 
 
 
Episodi de ventades:
 
Es manté la previsió, que indica que es pot superar el llindar de ratxes màximes de més de 125 km/h a l'Empordà i Terres de l'Ebre i de 90 km/h a la resta de les zones afectades. El vent bufarà de component nord i serà especialment fort a les cotes altes, sobretot del Pirineu i del Prepirineu. L'episodi de vent afectarà principalment al Pirineu, Prepirineu, Terres de l'Ebre i també les comarques del sud de la demarcació de Tarragona.
 
 
Cal tenir molta precaució en zones altes de muntanya i en general on bufi fort. Si es va amb cotxe convé vigilar a les sortides de túnels, en fer avançaments i en creuar-se amb vehicles pesants. Es molt important, en aquelles zones on bufi fort, assegurar elements que poden caure a la via com tendals, plantes i altres elements. Si teniu planificar caminades, excursions o activitats a boscos o a la natura, consulteu l'estat de la meteorologia i aneu ben equipats, i recordeu porta el mòbil carregat per si heu de sol·licitar ajuda al TF 112.
 
 
 
Episodi de mala mar:
 
 
El perill per mal estat de la mar afecta a les comarques de l'Alt Empordà, Baix Empordà, Selva i Maresme durant el dia d'avui, podent-se superar el llindar d'onades de 4 m i arribar a valors màxims de 5 m a l'Alt Empordà. Hi haurà mar de fons del nord. 
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal tenir molta precaució en activitats recreatives o professionals al mar, limitar-les on hi hagi grans onades i allunyar-se d'espigons, esculleres, passejos marítims on trenquin les ones i no posar-se en perill per contemplar com trenquen les onades. Cal respectar el tancament d'accessos als punts abans indicats. Un cop de mar pot endur-se persones i béns sense que hi hagi indicis de la perillositat. Cal ser prudent en la conducció evitant els punts inundables.

 

El telèfon d'emergències 112 ha atès fins el moment 500 trucades relatives a incidències derivades del fort vent, tot i que des de les 02.00 a.m. ha baixat molt el nivell de requeriments. Destaquen 75 des del Baix Camp, 65 des del Tarragonès, 45 des del Baix Empordà i 35 des del Baix Ebre.

 

Des de Reus s'han realitzat 56 trucades, 50 des de Tarragona, 25 des de Sant Julià de Ramis i i 23 des de Figueres. Del total, 70 trucades han estat per branques caigudes o amb risc de caure, una cinquantena per obstacles a les vies urbanes i interurbanes, i una vintena per antenes de televisió en situació de risc.

 
Anit, a les 21.00 h, un heclicòpter de rescat de Salvamento Marítimo va aconseguir rescatar els dos tripulants d'una embarcació de 5 m d'eslora que s'havia avariat davant de Deltebre i els va dur fins a Reus sans i estalvis.
 
 
Els Bombers de la Generalitat han rebut, des de les 19.30 hores d’ahir i fins a les 10.00 hores d’avui, 115 avisos per incidències relacionades amb l’episodi de vent. On més avisos s’ha rebut ha estat a la demarcació de Girona, amb 60 incidències, tot seguit de la demarcació de Terres de l’Ebre.
 
 
La major part de les actuacions ha consistit en la neteja de vies de comunicació, amb la retirada d’arbres i objectes caiguts que entorpien la circulació. També s’han realitzat sanejaments de façanes amb elements no estructurals, retirada de mobiliari urbà malmès i inspeccions de territori.
 
Per Regions d’Emergències
 
  • Regió d’Emergències de Girona: 60
  • Regió d’Emergències de les Terres de l’Ebre: 17
  • Regió d’Emergències de Tarragona: 14
  • Regió d’Emergències Metropolitana Nord: 11
  • Regió d’Emergències de Lleida: 6
  • Regió d’Emergències Metropolitana Sud: 5
  • Regió d’Emergències Centre: 2

 

Servei Català de Trànsit:

Per neu, és obligatori cadenes a Port de la Bonaigua (C-28) i Pla de Beret (C-142b). Per caiguda d’arbre tallada la GI-512 a La Tordera en ambdós sentits.
 
Plans municipals activats:
 
  • Palau-Saverdera en alerta
  • Palau de Santa Eulàlia: pre-alerta