Servei Meteorològic de Catalunya

LA PLUJA DÓNA PAS AL VENT FORT I AL FRED

query_builder   26 octubre 2012 15:17

event_note Nota de premsa

LA PLUJA DÓNA PAS AL VENT FORT I AL FRED

 

Entre dijous i divendres les precipitacions han estat generals i s’han acumulat fins a 150 mm en alguns sectors del Baix Camp

 
Entre dissabte i diumenge el vent del nord bufarà molt fort a les zones elevades i a l’Empordà, baixarà la temperatura i nevarà al vessant nord del Pirineu
 
La pertorbació que ha afectat Catalunya entre dijous i divendres ha provocat novament precipitacions arreu del país i en molts casos han estat abundants, acumulant-se entre 20 i 50 mm a molts sectors del litoral i prelitoral, comarques de la Catalunya Central i alguns sectors del Pirineu i Prepirineu.
 
La causa de les precipitacions ha estat la presència d’un solc en alçada i una extensa depressió en superfície, que dijous al migdia es trobava centrada a l’oest de la península ibèrica. A partir de dijous a la tarda, el centre de la baixa s’ha anat desplaçant en direcció nord-est, creuant el Principat durant el matí de divendres.
 
El pas de la depressió en superfície, juntament amb una circulació del sud i sud-oest a les capes mitjanes de la troposfera, ha fet que les precipitacions acabessin per abraçar totes les comarques. Si bé fins dijous a la tarda havien afectat bàsicament les comarques del sud i de ponent, entre el vespre de dijous i la matinada de divendres han acabat per caure a la resta del país, tot i que amb quantitats irregulars. Al litoral i prelitoral han estat localment intenses i acompanyades de tempesta, mentre que cap a l’interior i Pirineu la precipitació ha caigut de manera més moderada.
 
Cal destacar especialment les precipitacions que dijous van afectar molts sectors del prelitoral tarragoní des de primera hora del matí i fins al vespre i que van acumular més de 100 mm en alguns sectors del Baix Camp.
 
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) que han superat els 40 mm entre el dijous 25 i el divendres 26 d’octubre a les 2 del migdia:
 
Estació
Comarca
Precipitació acumulada 
25-26 d’octubre de 2012 fins a les 14:00 hores (mm)
Riudoms
Baix Camp
149,1
Prades
Baix Camp
82,4
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
65,2
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
59,6
Falset
Priorat
59,5
Torroja del Priorat
Priorat
59,0
el Masroig
Priorat
59,0
Ulldemolins
Priorat
57,2
la Llacuna
Anoia
56,1
Boí (2.535 m)
Alta Ribagorça
54,6
Constantí
Tarragonès
54,2
Montsec d'Ares (1.572 m)
Pallars Jussà
53,4
Vila-rodona
Alt Camp
52,9
Vilanova de Meià
Noguera
52,2
Sant Pere de Ribes - 
PN del Garraf
Garraf
50,5
Serra de Daró
Baix Empordà
48,9
Santa Coloma de Queralt
Conca de Barberà
48,8
Blancafort
Conca de Barberà
47,4
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
46,9
l'Espluga de Francolí
Conca de Barberà
45,3
el Pont de Suert
Alta Ribagorça
43,4
l'Aldea
Baix Ebre
42,6
la Tallada d'Empordà
Baix Empordà
42,5
Vinyols i els Arcs
Baix Camp
42,0
la Panadella
Anoia
41,9
l'Ametlla de Mar
Baix Ebre
41,2
Castellnou de Bages
Bages
40,5
el Perelló
Baix Ebre
40,2
 
A Riudoms (el Baix Camp), la precipitació acumulada el dijous 25 d’octubre va ser de 148,1 mm. En aquesta estació, instal·lada el 19 d’octubre de 1999, ahir va ser el dia més plujós de tota la sèrie, superant els 141,8 mm del 21 d’octubre de l’any 2000.
 
A banda, cal destacar que algunes estacions de la XOM també van enregistrar precipitacions superiors als 100 mm en 24 hores entre les 9 del matí de dijous i les 9 del matí de divendres. Destaquen especialment els registres de la comarca del Baix Camp, com ara els 154,3 mm de Maspujols, els 148,2 mm de Riudecols, els 140,7 mm de Montbrió del Camp o els 110,3 mm de Mont-roig del Camp. A la comarca veïna del Priorat destaquen els 90,5 mm de Cornudella de Montsant.
 
El mapa següent mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya entre el dijous 25 i el divendres 26 de setembre de 2012 a la 1 del migdia. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de pluja vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA.
 
Precipitació acumulada
La intensitat d’algunes de les tempestes del prelitoral ha fet que localment s’hagi superat el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts), tal i com mostra la taula següent:
  
Estació
Comarca
Precipitació màxima
  en 30 minuts (mm)
Dia
Riudoms
Baix Camp
32,8
25
Begues -
  PN del Garraf
Baix Llobregat
21,9
25
Tarragona - Complex   Educatiu
Tarragonès
20,5
26
Serra de Daró
Baix Empordà
20,2
26
 
La predicció indica que l’aprofundiment d’una depressió a la zona del golf de Lleó donarà lloc a un reforçament del vent del nord entre dissabte i diumenge, que assolirà ratxes de més de 90 km/h al Pirineu, al Prepirineu, a l’Empordà, a les Terres de l’Ebre i a punts del litoral i Prelitoral. Els valors màxims de vent, però, es produiran a les zones elevades. L’entrada de vent afavorirà l’arribada d’una massa d’aire fred que farà baixar la temperatura de manera acusada a partir de diumenge. A més a més, al vessant nord del Pirineu es preveuen precipitacions, que diumenge acabaran sent en forma de neu a totes les cotes, tot i que s’aniran afeblint. És possible que en aquesta zona s’acumulin més de 5 cm per sobre dels 700 metres. A banda, durant el cap de setmana no es descarta algun ruixat a punts del sector central del litoral i del prelitoral. També es preveu una notable alteració de l’estat de la mar al nord de la Costa Brava, amb onades màximes que puntualment podran superar els 4 metres d’alçada. La situació de vent fort i de temporal marítim anirà minvant al final de diumenge i sobretot dilluns.
 
A causa d’aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per vent, onatge i neu.
 
Més informació a www.meteo.cat a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat
 
 
26 d’octubre de 2012

2  

Fitxers adjunts

Precipitació acumulada

Precipitació acumulada
PNG | 210

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 573