Oficina del President

President Mas

El president Mas visita oficialment la Federació Russa per intensificar les relacions econòmiques amb aquest país

query_builder   30 octubre 2012 15:19

event_note Nota de premsa

El president Mas visita oficialment la Federació Russa per intensificar les relacions econòmiques amb aquest país

· El cap de l’Executiu viatjarà a Moscou del 31 d’octubre fins al 2 de novembre, amb l’objectiu de promoure la internacionalització de les empreses catalanes i mostrar la qualitat i el potencial de la nostra economia
 
· El dijous dia 1 inaugurarà el Fòrum empresarial Catalunya-Rússia, en el qual participaran més de 100 empreses catalanes
 
· Artur Mas presidirà “La Nit del Turisme de Catalunya a Moscou”, organitzada per promoure el turisme rus al nostre país
El president de la Generalitat, Artur Mas, farà una visita oficial a la Federació de Rússia, del 31 d’octubre al 2 de novembre, per tal de reforçar les relacions econòmiques amb aquest país, un dels principals mercats emergents del món. L’eix vertebrador del viatge serà la celebració a Moscou del Fòrum empresarial Catalunya-Rússia, en el qual participaran més de 100 empreses catalanes i que té com a objectiu internacionalitzar les nostres empreses i mostrar la qualitat i el potencial de l’economia catalana.
 
El viatge del president respon a una de les prioritats de l’acció exterior del Govern que és la d’impulsar la presència de l’economia catalana als mercats emergents i, en aquest sentit, Rússia n’és un dels màxims exponents, amb un creixement al voltant del 4% per als propers dos anys. Catalunya es vol consolidar com un soci comercial ferm d’aquest país, i augmentar i consolidar l’increment de les exportacions catalanes en territori rus, les inversions econòmiques directes a Catalunya, i el turisme, que ha crescut exponencialment aquests últims anys fins a ser la destinació preferida pels russos que visiten l’Estat espanyol.
 
Artur Mas arribarà a la capital russa la tarda del dimecres, 31 d’octubre, acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i del secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa. El president Mas serà rebut per l’ambaixador d’Espanya a Moscou, José Ignacio Carbajal, amb qui mantindrà, al vespre, una reunió de treball, a la residència del mateix ambaixador.
 
 
Més de 100 empreses catalanes participants
 
L’endemà, dijous 1 de novembre, a les 9.00 hores (hora local), el president Mas mantindrà un contacte amb la premsa, al Radisson Royal Hotel, seu de la celebració del Fòrum. Aquesta sessió informativa serà prèvia a la inauguració de la trobada empresarial, que tindrà lloc a les 10.30 hores. En el decurs de l’acte, a més del president Mas, que inaugurarà la trobada, hi intervindran el president en funcions de la Cambra de Comerç de la Federació de Rússia, Georgiy G. Petrov; el president de Barcelona Meeting Point (BMP), Enrique Lacalle; el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà; el delegat especial de l’Estat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Jordi Cornet, i el president del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, Miquel Valls.
 
El Fòrum empresarial Catalunya-Rússia és una missió empresarial institucional, organitzada pel BMP amb el suport de la Generalitat de Catalunya, i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i la patronal Foment del Treball. Aquesta trobada pretén acostar a les empreses russes les oportunitats de negoci i d’inversió empresarials i turístiques que ofereix Catalunya, i al mateix temps contribuirà a fomentar la cooperació entre ambdós països, promovent les empreses catalanes que volen vendre i invertir a Rússia, fent aliances (joint-ventures) amb empreses locals.
 
En el decurs de la inauguració, tindrà lloc també la signatura d’un acord de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i la Foundation for Assistance to Small Innovatie Enterprises (FASIE), per a la posada en marxa de projectes d’R+D i d’innovació industrial.
 
 
Reunió amb el president de Lukoil
 
El president Mas mantindrà també diversos contactes amb representants empresarials russos i catalans assistents al Fòrum, amb els quals participarà en un dinar.
 
Prèviament, a les 12.00 hores, el cap de l’Executiu es traslladarà a la seu de la petroliera Lukoil, on s’entrevistarà amb el president d’aquesta important empresa, Vagit Alekperov, amb qui valorarà les inversions fetes a Catalunya i explorarà més vies de col·laboració.
 
El 27 d’abril passat, es va inaugurar Meroil Tank SL, la nova terminal petroliera de Lukoil-Meroil, al Moll de l’Energia del Port de Barcelona. Meroil Tank és el resultat d’una joint venture amb capital 50% català (Meroil) i 50% rus (Lukoil), i que ha suposat una inversió de 50 milions d’euros. La nova terminal s’ha convertit en la major plataforma logística petroliera del Mediterrani per a la distribució de carburant, amb una capacitat d’un milió de metres cúbics.
 
 
Catalunya, líder en turisme rus
 
Promocionar i incrementar el volum del turisme rus a Catalunya serà un altre dels eixos principals del viatge oficial del president. Per aquest motiu, i a banda de les diferents accions que es duran a terme en el marc de la trobada empresarial, se celebrarà “La Nit del Turisme de Catalunya a Moscou” per commemorar els 20 anys de la presència de l’Agència Catalana de Turisme a la capital russa, i agrair als operadors turístics d’aquest país la confiança dipositada.
 
L’acte tindrà lloc a les 20.00 hores, al Radisson Royal Hotel, presidit pel president Mas. En el decurs de la celebració, hi intervindran el director de l’Oficina de turisme de l’Agència Catalana de Turisme a Rússia i Països de l’Est, Josep Maria Perramon, i el cap de l’Executiu. També es lliuraran distincions als operadors turístics més destacats en la venda de destins catalans a Rússia. Tot seguit tindrà lloc un sopar a càrrec del cuiner Jordi Cruz, del restaurant Àbac. Aquest acte compta amb la col·laboració d’AGBAR, Baker & McKenzie i PortAventura i amb el suport de Turisme de Barcelona.
 
La  intensa promoció realitzada en aquest mercat turístic els últims anys i les accions dutes a terme per tal d’agilitzar la tramitació de visats fan preveure un major nombre de turistes russos al territori català. Es calcula que l’any 2012 augmentarà més d’un 40% els turistes de la Federació russa que visitaran Catalunya.
 
 
Relacions Catalunya-Rússia
 
De tots els països de l’Est d’Europa, la Federació Russa és amb qui Catalunya té una relació econòmica més intensa. Les exportacions catalanes a Rússia han experimentat un creixement del 66% en el període 2006-2011 i, actualment, Catalunya concentra el 34% del total d’exportacions de l’Estat a Rússia i el 20% de la importació de Rússia a l’Estat.
 
La Generalitat disposa d’un Centre de Promoció de Negocis d’ACC1Ó a Moscou, i d’un Centre de Promoció Turística, també en aquesta capital. D’altra banda, hi ha dos lectorats de català, un ubicat a Moscou i l’altre a Sant Petersburg. Rússia, per la seva banda, té consolat a Catalunya.
 
 
Nota: Tots els horaris dels actes són d’acord amb l’hora local russa, 3 hores més que a Catalunya.

1  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
PDF | 705