- La titular d’Ensenyament també ha denunciat que la nova llei no inclou la formació inicial del professorat, clau per a la millora del sistema
- Rigau ha afirmat que homogeneïtzar les proves d'avaluació vol dir homogeneïtzar el currículum
- La consellera d’Ensenyament ha reiterat la seva preocupació per la visió reduccionista de la llei
La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha demanat aquesta tarda que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, faci retirar la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (LOMCE). Rigau ha recordat que el president espanyol va assegurar que no hi havia cap intenció de recentralització i ha afirmat que, "si és així, aquesta llei s'ha de retirar ja que és una clara invasió competencial". Així ho ha exposat en la conferència sectorial d'educació, que ha tingut lloc aquesta tarda a Madrid.
La consellera ha explicat que la pròpia doctrina del constitucional indica que l’educació és una activitat reglada i que són els poders públics, entenent estat i comunitats autònomes, els que la defineixen. Considera que amb la llei actual no es compleix aquesta doctrina i com a exemple ha indicat: "la llei educativa del 85 reservava 6 remissions competencials i en aquesta llei en són 72". Ha assegurat que, per agreujar-ho, en la normativa anterior s'indicava que es podia fer escoltant les comunitats autònomes o amb el consens d'aquestes. I, en la llei que es posa ara en debat, "ni tant sols es té en compte això". Ha afegit: "si nosaltres no podem fer polítiques pròpies, no té sentit passa a delegació provincial i Catalunya vol un pas més enllà de l'autonomia" i considera que la normativa "s'anteposa a un projecte de país".
La titular d’Ensenyament també ha parlat dels aspectes pedagògics de la reforma legislativa. Ha assegurat que la nova llei no inclou res sobre la formació inicial del professorat, un fet que tots els estudis internacionals donen com una de les peces claus per a la millora del sistema. Ha afirmat que "si el fonamental ho tenim en la millora de la formació inicial del professorat, ho arreglarem amb proves dels alumnes?". La consellera ha advertit que "des de la política es poden danyar sistemes educatius, si es formulen exigències no adequades a la realitat" i que "hem d'evitar no allunyar escoles de la realitat". Rigau també ha declarat la millora no es pot basar exclusivament amb l'avaluació “perquè la millora sigui progressiva i permanent s’ha d’incidir en tot” i ha reclamat que es treballi amb la gent que coneix el sistema si es vol anar cap a l’èxit escolar.
La consellera Rigau ha denunciat la visió reduccionista de la llei i ha afirmat que li preocupa “la mirada sola, única, sobre els indicadors i no sobre la realitat que és plural". Ha advertit que homogeneïtzar les proves vol dir homogeneïtzar el currículum. En aquest sentit, Rigau s'ha mostrat en contra de l'increment del percentatge d'assignació del currículum per part del govern central, ja que en les comunitats autònomes amb un índex més baix d’assignació curricular, les proves mostren que estan per sobre de la mitjana o igual.
29 d’octubre de 2012