Direcció General de Comunicació

horaris comericals

El Govern aprova el decret llei de mesures en matèria d'horaris comercials per preservar el model comercial català

query_builder   30 octubre 2012 14:09

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el decret llei de mesures en matèria d'horaris comercials per preservar el model comercial català

  • El text clarifica la normativa aplicable a Catalunya davant del Reial decret llei espanyol d’ordenació dels equipaments comercials, que  envaeix competències de la Generalitat i avança en l’actualització de la regulació comercial
 
  • Es manté un màxim de 72 hores setmanals d’obertura de dilluns a dissabte, 8 dies festius anuals d’obertura autoritzada i l’exclusió de l’horari comercial general dels establiments d’alimentació amb una superfície de fins a 150 m2
 
  • També defineix els períodes estacionals de rebaixes, així com el perfil dels establiments outlets
 
El Govern ha aprovat avui el decret de mesures en matèria d’horaris comercials i determinades activitats de promoció que té com a objectiu preservar el model comercial català davant del Reial decret llei espanyol 20/2012, d’ordenació dels equipaments comercials que envaeix competències de la Generalitat, d’acord amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries. El Govern dóna resposta immediata així a la necessitat de clarificar la normativa aplicable a Catalunya, a l’espera de resoldre els conflictes competencials amb l’Estat espanyol.
 
El decret, que estableix modificacions de la Llei 8/2004, d’horaris comercials, avança cap a la configuració del futur text normatiu de l’ordenació comercial a Catalunya.
 
 
Mesures en matèria d’horaris comercials
 
Pel que fa a l’horari comercial general, manté en 8 el nombre anual de diumenges i festius, i en 12 hores el màxim diari que els establiments poden romandre oberts. També es manté que els establiments no podran realitzar cap activitat entre les 22 h i les 7 h, així com l’obligatorietat d’avançar l’horari de tancament a les 20 h els dies 24 i 31 de desembre.
 
D’altra banda, el nou text detalla l’ampliació dels dies festius durant els quals no s’autoritza l’obertura dels comerços en general: diumenge i dilluns de Pasqua, 1 de maig, 24 de juny, 11 de setembre i 25 i 26 de desembre. També s’incorpora l’obligatorietat de tancar el dia 23 de juny si coincideix en diumenge. Els ajuntaments podran sol·licitar modificacions a l’horari general en un màxim de 4 ocasions l’any. 
 
El decret manté l’exclusió de l’horari general dels establiments comercials, de venda personalitzada o en règim d’autoservei, els titulars dels quals són petites o mitjanes empreses que no pertanyin a grups o cadenes de distribució ni operin sota el mateix nom comercial d’una superfície màxima de 150 m2, amb una oferta orientada a productes de compra quotidiana d’alimentació. També continuen exclosos de l’horari general els establiments comercials situats en municipis de menys de 5.000 habitants si la superfície de venda no supera els 150 m2, amb autorització prèvia de l’ajuntament i la comunicació corresponent a la Direcció General de Comerç.
 
Com a novetats en els supòsits d’exclusió de l’horari general, el decret llei millora el redactat previst a la Llei d’horaris comercials i incorpora com a novetat una nova excepció per als establiments dedicats essencialment a la venda de productes culturals o de lleure de fins a 300 m2, dels quals siguin titulars petites i mitjanes empreses, que no pertanyin a grups o cadenes de distribució ni operin sota el mateix nom comercial.
 
Quant al calendari de diumenges i festius d’obertura comercial autoritzada, el Govern manté en 8 els festius que es podrà obrir i incorpora com a novetat l’obligatorietat d’establir un dia festiu d’obertura autoritzada quan coincideixin dos o més festius consecutius.
 
 
Mesures en matèria d’activitats de promoció
 
El nou marc normatiu defineix el concepte d’outlet i la venda en rebaixes.
 
Establiments especialitzats en la venda d’excedents o outlets. El decret llei delimita aquesta denominació als establiments especialitzats en la venda d’excedents de producció o de temporada. Assenyala que aquest tipus de venda només es podrà dur a terme en establiments dedicats exclusivament a aquesta activitat o a les parades dels mercats de marxants. També estableix els preus dels productes d’acord amb els criteris establerts.
 
Períodes per realitzar vendes en rebaixes. D’acord amb el marc legal establert al Reial decret llei 20/2012, el text aprovat avui també estableix que la venda en rebaixes es podrà dur a terme a criteri de cada comerciant, durant el termini que es consideri oportú, dins dels següents períodes estacionals:
 
a)    Període estacional d’hivern: des del dia 7 de gener fins al dia 6 de març, ambdós inclosos.
 
Període estacional d’estiu: des de l’1 de juliol fins al 31 d’agost, ambdós inclosos.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia