· El cap de l’Executiu ha presidit aquesta tarda l’acte de lliurament, a títol pòstum, de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat a l’activista i impulsor de la Plataforma per la Llengua Martí Gasull
 
· El president ha reclamat “poder viure amb normalitat la nostra catalanitat” i ha dit que no és normal que Catalunya hagi de “demanar disculpes simplement per ser”
El president Mas lliurant la Creu de Sant Jordi als pares i al germà de Martí Gasull
El president Mas lliurant la Creu de Sant Jordi als pares i al germà de Martí Gasull
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat aquesta tarda que el país treballi de forma conjunta i es comprometi `perquè “també Catalunya faci el seu cim” en el camí cap a l’Estat propi. Per fer-ho, ha assegurat el cap de l’Executiu, cal “seguir l’exemple de mestratge de Martí Gasull i de tants altres catalans, anònims i coneguts” i “no fer de la baralla entre els mateixos catalans la norma de conducta”. “Si aprenem a fer pinya i a agafar forces tots plegats, estic convençut que el Martí podrà dir que va fer uns quants cims”, ha reblat el president.
 
Artur Mas ha pronunciat aquestes paraules durant l’acte de lliurament de la Creu de Sant Jordi, a títol pòstum, a l’activista i impulsor de la Plataforma per la Llengua Martí Gasull. Una distinció que han recollit els seus pares, Martí Gasull i Maria Pilar Roig, i el seu germà, Bernat Gasull, en una cerimònia celebrada al Palau de la Generalitat. A l’acte, també hi han assistit els consellers de Cultura, Ferran Mascarell, i de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, així com el secretari del Govern, Germà Gordó.
 
Al llarg del seu discurs, el cap de l’Executiu ha destacat que l’acte és un homenatge a una persona que “havia convertit les seves idees en ideals i que estava compromès i disposat a lluitar per ells”. I, en aquest sentit, ha lloat la “vessant d’implicació, l’honestedat en la defensa dels ideals i l’entrega apassionada, entre d’altres coses, per la llengua” que va demostrar sempre Martí Gasull.
 
Prenent l’exemple de l’activista, el cap del Govern ha assegurat que ell, i tanta altra gent que durant anys ha treballat pel país, només aspiraven “a poder viure amb normalitat la nostra catalanitat”. Una normalitat, ha assegurat, “que no hauria de ser excepcional” ni convertir-se, com passa ara, “en una lluita gairebé titànica i contra els elements”. “Aspiraven a que no s’hagués d’estar sempre amb l’ai al cor per veure si el ministre o el tribunal de torn pren una decisió per carregar-se l’ús normal de la llengua catalana a qualsevol lloc normal del nostre país, inclosa l’escola”, ha reblat el president.
 
En aquest sentit, Mas ha assegurat que “no és normal haver de demanar disculpes simplement per ser”, i ha subratllat que en Martí Gasull, amb el seu compromís per la llengua i pel país, va deixar un testimoni clar “que aquesta aspiració a la normalitat hauria de ser una tasca comuna del conjunt del poble de Catalunya”. “Que l’aspiració a una convivència normal, fins i tot entre llengües diferents, sigui el to general del nostre país”, ha demanat el president, que ha afirmat que el desig de tots els catalans i catalanes és viure amb “bona convivència” en un país on “els trets naturals de la identitat es puguin viure amb total normalitat”.
 
El Govern va acordar el 9 d’octubre passat atorgar a títol pòstum la Creu de Sant Jordi a Martí Gasull i Roig (Barcelona, 1969 – Himàlaia, Nepal, 2012), per la seva “valuosa trajectòria de compromís amb la llengua i la cultura catalanes, des d’una actitud de diàleg que ha permès impulsar una presència més efectiva del català a la nostra societat”.
 
Després de sentir les paraules de Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, que ha fet la glossa de Martí Gasull, i del germà de l’activista, Bernat Gasull, el president ha volgut subratllar que, malgrat “el moment trist” de la concessió de la medalla, la distinció tenia “una càrrega d’il·lusió”, en el sentit que “estem fent un acte de justícia”. “Si la mort és injusta en aquestes edats, aquest acte és clarament de justícia”, ha remarcat Artur Mas, qui ha destacat l’actitud sempre activa de Martí Gasull i la profunda estima que tenia a Catalunya a través de la llengua.
 
La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. El guardó es va crear el 1981 (si bé les primeres distincions no es van donar fins l’any següent) per reconèixer les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.
 

1  

Imatges

Lliurament de la Creu de Sant Jordi

Lliurament de la Creu de Sant Jordi 542

1  

Vídeos

Vídeo del lliurament a títol postum de la Creu de Sant Jordi a Martí Gasull