Interior

Interior i l'Ajuntament de Montornès del Vallès signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

query_builder   30 octubre 2012 20:24

event_note Nota de premsa

Interior i l'Ajuntament de Montornès del Vallès signen l'adhesió d'aquesta població a la xarxa RESCAT i al programari SIPCAT

Foto
El conseller d’Interior, Felip Puig, acompanyat de l’alcalde de Montornès del Vallès, José Antonio Montero, han signat aquesta tarda un conveni per a l’adhesió d’aquest municipi a la xarxa RESCAT de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya.
 
D’altra banda, la Policia Local de Montornès del Vallès s’ha integrat al programari SIPCAT, un sistema de gestió integral per a les policies locals de Catalunya, que permet interconnectar amb els sistemes d’informació del cos de Mossos d’Esquadra i amb el Centre d'Atenció de Trucades CAT 112 (telèfon d'emergències) i que el Departament d’Interior ofereix de forma gratuïta.
 
En l’acte, el conseller ha posat de relleu la col·laboració institucional per estar més i millor coordinats en temes de seguretat i optimitzar recursos per ser més eficaços. En aquest sentit, ha dit que “aquest és un conveni en el què ambdues parts col·laborem a construir un sistema de policia més eficaç i més proper. Des de la Generalitat, col·laborant amb l’ajuntament, perquè el municipi estigui incorporat a aquesta xarxa” i “d’altra banda, l’ajuntament col·labora amb la Generalitat en construir aquest sistema de policia de Catalunya, en que cada vegada més ajuntaments amb les seves policies s’estan integrant en aquesta visió de sistema únic”.  El conseller ha explicat que ja hi ha 112 municipis que han signat conveni per a l’adhesió a la xarxa RESCAT.
 
“En temes de seguretat, les institucions, Generalitat i Ajuntament, col·laboren estretament” per “garantir que els nostres policies puguin treballar amb millors condicions”, ha reblat.
 
Per la seva banda, l’alcalde ha valorat positivament els dos convenis i ha dit que “permetrà una bona feina dels nostres operatius, que tindran més eines per coordinar la seguretat” i en això “hi guanyem tots”. D’altra banda, ha posat de relleu que el municipi compta amb una important massa forestal, “que aquest estiu ens ha fet patir”, i “tenir elements com aquests ens permet estar en una sensació de que ara estem en millors condicions per afrontar qualsevol tipus d’incidència”.
 
El conseller i l’alcalde també han signat avui un conveni de col·laboració per a la redacció d’un Pla Local de Seguretat Viària. Posteriorment a la signatura dels convenis, el conseller ha assistit a la Junta de Seguretat Local de Montornès del Vallès, celebrada al consistori i presidida pel seu alcalde, José Antonio Montero.
 
A l’acte també hi han assistit el director general d’Administració de Seguretat, Andreu J. Martínez; el cap de la Regió Policial Metropolitana Nord, Joan Figuera; i el cap de la Policia Local de Montornès del Vallès, l’inspector Sergi Gimenez, entre d’altres autoritats.
 
 
XARXA RESCAT
 
La xarxa RESCAT és la xarxa de radiocomunicacions dels cossos operatius del Departament d’Interior i d’altres agents públics relacionats amb la gestió de les emergències de Catalunya (Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers de Barcelona, Guàrdia Urbana de Barcelona, Servei d’Emergències Mèdiques, Agents Rurals, Agència Catalana de l’Aigua, Direcció General de Protecció Civil, policies locals i tots els ajuntaments sense policia local).
 
A diferència dels operadors de telefonia mòbil, la xarxa pretén arribar a tots els indrets on siguin necessàries les comunicacions, tant a nuclis de població com a tot el territori rural, i aporta un grau de fiabilitat major per garantir la disponibilitat del servei en tot moment i especialment en situacions d’emergència.
 
La xarxa està, a més, especialment dissenyada perquè sigui més robusta i fiable, sobretot en casos d’emergències, ja que no se satura per trucades de mòbils, té més cobertura que la telefonia convencional i resisteix en cas de manca de subministrament elèctric. Garanteix també la confidencialitat en les comunicacions i dades.
 
Entre les característiques de la xarxa RESCAT destaca la possibilitat de tenir localitzats tots els terminals i vehicles equipats d’emissores mitjançant un sistema GPS, cosa que permet visualitzar en tot moment on són cadascuna de les unitats operatives.
 
El Departament d’Interior ha ofert a totes les policies locals de Catalunya que també s’integrin en el mateix sistema de telecomunicacions i ha facilitat dos terminals als alcaldes de tots els municipis sense policia local de Catalunya, que d’aquesta forma estan connectats permanentment amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per comunicar-se en qualsevol cas d’emergència.
 
 
SIPCAT
 
El Departament d'Interior, en el marc del projecte PISE (Plataforma integrada de seguretat i emergències), ha impulsat un pla global de les emergències per a Catalunya que no sols involucra la Generalitat, sinó també les administracions locals.
 
El programari SIPCAT parteix d'una aplicació informàtica de seu local ja desenvolupada que ha servit de base per a la construcció del sistema, amb tots els requeriments funcionals i tècnics necessaris per assolir l'objectiu i l'èxit de les accions d'implantació del projecte (programari de gestió integral) a les policies locals de Catalunya.
 
Les característiques principals d’aquest nou aplicatiu són les següents:
 
  • Possibilitat de treballar indistintament en local o en remot segons es vulgui, sense necessitat de disposar de costosos servidors en les dependències municipals.
  • Funcionalitats avançades de gestió de la demanda (despatx), gestió i planificació d’activitats, gestió de recursos humans i materials, etc.
  • Quadre d’Indicadors de Gestió d’una policia local.
  • Integració amb Centre d’Atenció de Trucades CAT 112. 
  • Integració amb el SIP dels Mossos d’Esquadra.
  • Integració amb el Servei Català de Trànsit.
  • Integració amb el nou GIS corporatiu.
  • Capacitat d’integració de plataformes de mobilitat (PDA) i certificats digitals, tramitació digital, etc.

2  

Fitxers adjunts

Foto de la signatura

Foto de la signatura
JPG | 3233

Foto

Foto
JPG | 3620