Territori

La Regió Metropolitana genera un 4,25% menys de residus municipals al 2011

query_builder   31 octubre 2012 11:05

event_note Nota de premsa

La Regió Metropolitana genera un 4,25% menys de residus municipals al 2011

 
   La generació per càpita se situa en 1,32 kg/hab/dia, per sota de la mitjana catalana
•    La comarca que genera menys residus per habitant és el Vallès Occidental
•    La recollida selectiva està 3 punts per sota de la mitjana catalana
 
L’any 2011 a la Regió Metropolitana es van generar 2,4 milions de tones de residus municipals, el que suposa un 4,25% menys respecte l’any anterior. De mitjana, cada ciutadà va generar 1,32 kg al dia de residus, xifra inferior a la mitjana catalana que és d’1,47 kg/hab/dia. Per comarques, les que generen més residus per càpita són el Garraf i el Maresme, amb una ràtio d’1,63 kg/hab/dia, atès el marcat caràcter turístic, i la que menys, el Vallès Occidental, amb 1,19 kg/hab/dia. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha fet públiques avui aquestes dades, en una jornada territorial sobre la gestió de residus municipals adreçada als ens locals, per a informar-los de les principals novetats en aquest camp de la gestió de residus.
 
Amb aquesta ràtio, la Regió Metropolitana se situa en l’objectiu marcat en el Programa de gestió de residus municipals, que preveu una reducció de la ràtio del 10% respecte dels valors de l’any 2006, que se situaven en 1,64 kg/hab/dia de mitjana a tot Catalunya i que al 2012 han de situar-se en 1,48 kg/hab/dia. Tot i això, “els esforços de prevenció es veuen influenciats pel context econòmic que Catalunya està vivint, que en certa mesura està canviant les pautes de consum”, ha reconegut Tost.
 
 
Recollida selectiva
 
Pel que fa a la recollida selectiva bruta, l’any 2011 va ser de 907.647 tones, el que suposa un 37,36% respecte el total de residus municipals generats, per sota de la mitjana de Catalunya que és del 40,62%. La recollida selectiva ha disminuït un 6,12% respecte al 2010, fet que Tost ha atribuït en part a la retracció del consum, cas del vidre i el paper, i als furts que es produeixen en el cas del paper dels contenidors, i dels residus dipositats a les deixalleries.
 
Enguany s'introdueix un nou concepte d’informació en la recollida selectiva de residus: La dada de recollida selectiva neta, és a dir, un cop descomptats els impropis, que són aquells residus que no corresponen al contenidor on es dipositen. Aquesta dada aporta informació sobre la qualitat de les recollides selectives, així com del potencial de valorització.
 
D’acord amb aquest nou criteri a escala territorial, a la Regió Metropolitana el percentatge es va situar en el 30%, quan la mitjana catalana és del 33,67%.

8  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 101

Dades Alt Penedès

Dades Alt Penedès
PDF | 248

Dades Baix LLobregat

Dades Baix LLobregat
PDF | 231

Dades Garraf

Dades Garraf
PDF | 217

Dades Maresme

Dades Maresme
PDF | 286

Dades Vallès Occidental

Dades Vallès Occidental
PDF | 240

Dades Vallès Oriental

Dades Vallès Oriental
PDF | 307

Dades AMB

Dades AMB
PDF | 288

`