L’any 2011 a la Regió Metropolitana es van generar 2,4 milions de tones de residus municipals, el que suposa un 4,25% menys respecte l’any anterior. De mitjana, cada ciutadà va generar 1,32 kg al dia de residus, xifra inferior a la mitjana catalana que és d’1,47 kg/hab/dia. Per comarques, les que generen més residus per càpita són el Garraf i el Maresme, amb una ràtio d’1,63 kg/hab/dia, atès el marcat caràcter turístic, i la que menys, el Vallès Occidental, amb 1,19 kg/hab/dia. El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha fet públiques avui aquestes dades, en una jornada territorial sobre la gestió de residus municipals adreçada als ens locals, per a informar-los de les principals novetats en aquest camp de la gestió de residus.
Amb aquesta ràtio, la Regió Metropolitana se situa en l’objectiu marcat en el Programa de gestió de residus municipals, que preveu una reducció de la ràtio del 10% respecte dels valors de l’any 2006, que se situaven en 1,64 kg/hab/dia de mitjana a tot Catalunya i que al 2012 han de situar-se en 1,48 kg/hab/dia. Tot i això, “els esforços de prevenció es veuen influenciats pel context econòmic que Catalunya està vivint, que en certa mesura està canviant les pautes de consum”, ha reconegut Tost.
Recollida selectiva
Pel que fa a la recollida selectiva bruta, l’any 2011 va ser de 907.647 tones, el que suposa un 37,36% respecte el total de residus municipals generats, per sota de la mitjana de Catalunya que és del 40,62%. La recollida selectiva ha disminuït un 6,12% respecte al 2010, fet que Tost ha atribuït en part a la retracció del consum, cas del vidre i el paper, i als furts que es produeixen en el cas del paper dels contenidors, i dels residus dipositats a les deixalleries.
Enguany s'introdueix un nou concepte d’informació en la recollida selectiva de residus: La dada de recollida selectiva neta, és a dir, un cop descomptats els impropis, que són aquells residus que no corresponen al contenidor on es dipositen. Aquesta dada aporta informació sobre la qualitat de les recollides selectives, així com del potencial de valorització.
D’acord amb aquest nou criteri a escala territorial, a la Regió Metropolitana el percentatge es va situar en el 30%, quan la mitjana catalana és del 33,67%.