• El cap de l’Executiu ha iniciat aquesta tarda una visita oficial de dos dies a Moscou, acompanyat del conseller Mena, per reforçar les relacions econòmiques amb la Federació de Rússia
  • Artur Mas inaugurarà demà, dijous, el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia, en el qual participen més de 100 empreses catalanes
El president Mas ha atés els mitjans de comunciació que cobrexien el seu viatge a la Federació Russa
El president Mas ha atés els mitjans de comunciació que cobrexien el seu viatge a la Federació Russa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha fixat aquesta tarda, com a màxima prioritat del Govern, l’obertura de l’economia catalana a l’exterior. “Ens hi juguem molt en el fet d’internacionalitzar la nostra economia, i encara més des del punt de vista del procés polític que està jugant el nostre país”, ha subratllat el cap de l’Executiu, alhora que emmarcava el seu viatge oficial a Moscou que inicia aquesta tarda en aquesta línia de “conquerir mercats exteriors i internacionalitzar-nos més”.
 
En declaracions als mitjans de comunicació a la seva arribada a la capital de la Federació de Rússia, el president Mas ha qualificat l’economia catalana com una de les més obertes d’Europa, però “l‘aspiració és que sigui al capdavant de tot”, ha afirmat, i, en aquest sentit, ha marcat el mercat rus “com una bona oportunitat per a les empreses catalanes”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha ressaltat algunes de les xifres del comerç bilateral entre Catalunya i Rússia. Així, ha explicat que les exportacions representen més del 30% del total de les que es fan a l’Estat espanyol; les importacions gairebé el 30%, i el turisme rus entre el 60 i el 65% del total que visita l’Estat.  “La relació entre Rússia i Espanya és principalment entre Catalunya i Rússia”, ha afirmat el president referint-se al balanç comercial.
 
El cap de l’Executiu ha destacat que l’objectiu de la seva visita oficial a la Federació Russa és, a més de “la internacionalització de les empreses catalanes,  l’atracció d’inversions a Catalunya i la promoció del turisme”. Per tots aquests motius crec que valia la pena fer aquest viatge, malgrat la proximitat de les eleccions al Parlament”, ha ressaltat el president.
 
El president de la Generalitat ha iniciat aquesta tarda una visita oficial a Moscou, en el decurs de la qual mantindrà diversos contactes amb representants empresarials russos i catalans, als qui exposarà la qualitat i el potencial de l’economia catalana i l’alt grau d’internacionalització de les nostres empreses.
 
L’acte central de la visita tindrà lloc demà, dijous, dia 1, amb la inauguració del Fòrum empresarial Catalunya-Rússia, en el qual participaran més de 100 empreses catalanes. Aquesta trobada és una missió empresarial institucional, organitzada pel Barcelona Meeting Point (BMP), amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la col·laboració del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya i de la patronal Foment del Treball. La trobada pretén acostar a les empreses russes les oportunitats de negoci i d’inversió empresarials i turístiques que ofereix Catalunya i, al mateix temps, contribuirà a fomentar la cooperació entre ambdós països, promovent les empreses catalanes que volen vendre i invertir a Rússia, fent joint-ventures amb empreses locals.
 
El president Mas ha arribat aquesta tarda a la capital russa, acompanyat del conseller d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena; del secretari d’Afers Exteriors, Senén Florensa, i del conseller de Cultura, Ferran Mascarell. El cap de l’Executiu ha estat rebut per l’ambaixador d’Espanya a Moscou, José Ignacio Carbajal, amb qui mantindrà, a la nit, una reunió de treball, a la residència del mateix ambaixador.
 
 
Relacions comercials Catalunya-Rússia
 
El sector exterior és actualment un dels principals motors de la recuperació econòmica de Catalunya. La diversificació de les exportacions catalanes cap als països emergents, menys afectats per la crisi, ha augmentat progressivament durant els últims anys. El comerç exterior de Catalunya ha tingut 30 mesos consecutius de creixement interanual positiu i una xifra rècord d’exportacions l’any 2011, de 55.185 milions d’euros. El 2012 la tendència segueix a l’alça i, per primera vegada, Catalunya ha exportat més al món (54,4%) que a la resta de l’Estat espanyol (45,6%).
 
De tots els països de l’Est d’Europa, la Federació Russa és amb qui Catalunya té una relació econòmica més intensa, i l’objectiu és consolidar-se com un soci comercial ferm.
 
Les exportacions catalanes a Rússia han experimentat un creixement del 66% en el període 2006-2011 i, actualment, Catalunya concentra el 34% del total d’exportacions de l’Estat a Rússia i el 20% de la importació de Rússia a l’Estat.
 
La Federació Russa presenta oportunitats d’inversió en sectors com la construcció i les infraestructures, urbanisme en general, projectes d’habitatge social, infraestructures o zones industrials, maquinària i capacitats de gestió, maquinària agrícola, productes agroalimentaris, disseny, moda i creació, turisme i sector de l’automoció,.
 
Pel que fa a tipologies d’empreses catalanes ja implantades a la Federació Russa,  destaca la presència de grans empreses catalanes com són Roca, Gallina Blanca, Chupa Chups, Apli Paper, Simon Electric, Perfumes Puig, Flamagas, Freixenet, Ficosa-Auto, Nutrexpa, etc., que treballen en projectes vinculats a l’alimentació, agroalimentari, maquinària, automoció i altres.

1  

Imatges

Atenció als mitjans

Atenció als mitjans 534