L’Ajuntament d’Igualada, la Generalitat de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Consorci de l’Escola Tècnica d’Igualada, (CETI), han signat aquest dimecres a la tarda el conveni conjunt per al trasllat de l’Escola d’Enginyeria al futur edifici universitari del Pla de la Massa.
 
L’acte de signatura d’avui, a l’Ajuntament d’Igualada, ha estat presidit pel conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i hi han assistit l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, com a màxim representant del consistori; Antoni Castellà, secretari d’Universitats i Recerca, en representació de la Generalitat; Antoni Giró, rector de la UPC; i Lluís Jofre, director general d’Universitats i president del CETI. Tots quatre han estat els encarregats de rubricar el conveni.
 
Andreu Mas-Colell ha destacat, en relació amb el projecte de la nova escola, que “il·lusió i entusiasme, combinades amb coneixement són les actituds que el país necessita”. El conseller s’ha referit al sector de la pell d’Igualada com “un clúster molt antic, per la seva història, però alhora un clúster molt modern, per l’impacte que té al món, amb unes exportacions del 80% de la seva producció”. En aquest sentit, ha afegit que “indústria i coneixement és la combinació guanyadora per al futur”.
 
De la seva banda, Marc Castells, destaca que “aquesta nova Escola d’Enginyeria és una peça cabdal en la nostra ambició de convertir Igualada en la Capital Europea de la Pell de Qualitat”. Per a assolir això, afegeix, “a banda d’un sector industrial potent i mundialment reconegut, necessitem estudis superiors especialitzats i de qualitat, un element fonamental per a fer aquest sector més competitiu i per a afavorir l’atracció d’inversions i empreses lligades amb el món de la pell”. Castells, precisament, agraeix la implicació i la confiança del govern de la Generalitat i de la UPC en aquest projecte.
 
Aquest conveni és la culminació de diferents accions que s’han dut a terme durant el darrer any i que a mig termini ha d’acabar duent l’Escola d’Enginyeria i els seus estudis especialitzats en el sector de la pell i el cuir a un nou edifici situat al Pla de la Massa, permetent ampliar-los i millorar-los. El nou projecte d’escola universitària redueix en més d’un milió d’euros l’existent anteriorment, gràcies a l’aprofitament de l’edifici d’AIICA, actual seu de la Càtedra A3 in Leather Innovation, que ja inclou els laboratoris, la planta pilot, la sala d’actes i els despatxos de gestió. L’Ajuntament ja va concretar la passada primavera la compra de l’immoble i, en el marc d’aquest conveni, el cedirà al futur centre universitari. Paral·lelament, el govern de la Generalitat també va aprovar abans de l’estiu aportar 2,5 milions d’euros en tres anualitats –dues de vuit-cents mil euros i una darrera de nou-cents mil euros– per a completar l’edifici existent amb les aules, la biblioteca, els despatxos del professorat i l’aparcament. A aquesta quantitat, l’Ajuntament hi afegeix 2,5 milions més, 400.000 euros anuals durant tres anys i els 1,3 milions corresponents a l’edifici existent.
 
 
En el conveni oficialitzat avui, a més, el Consorci de l’Escola Tècnica d’Igualada assumeix els tràmits relatius a la contractació de l’obra i les assistències tècniques durant la seva execució. La Generalitat de Catalunya es compromet a integrar l’Escola d’Enginyeria d’Igualada al Sistema Universitari Català i la Universitat Politècnica de Catalunya, finalment, col·laborarà i facilitarà el trasllat de l’escola a la nova ubicació un cop finalitzades les obres.
 
Capitalitat europea de la pell de qualitat
El govern municipal d’Igualada emmarca aquesta nova Escola d’Enginyeria en el seu projecte de convertir la ciutat en la Capital Europea de la Pell de Qualitat. Els darrers mesos, a banda dels passos necessaris per a impulsar definitivament aquest nou centre universitari, s’han dut a terme diferents accions de suport al sector local dels adobers, amb la voluntat de dotar-lo de competitivitat i, com explica l’alcalde, Marc Castells, “convertir el de la pell en un dels nostres sectors tractors i crear a la ciutat un ecosistema interessant per a atreure inversions”. Així, per exemple, s’han executat millores importants a la planta de depuració d’aigües residuals que suposen un important estalvi econòmic per al sector i, a més, el passat mes de gener, es va crear la càtedra UPC A3 in Leather Innovation, que facilita el contacte entre la indústria local i l’àmbit de la investigació, i que ja ha portat a la ciutat professionals de gran empreses internacionals vinculades al sector de la pell, com Loewe, Coach o Kemira, entre altres.

2  

Imatges

Foto (1)

Foto (1) 435

Foto (2)

Foto (2) 1214

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 158