Bombers

Els Bombers de la Generalitat treballen, aquest migdia, en diversos serveis de muntanya

query_builder   3 novembre 2012 17:45

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat treballen, aquest migdia, en diversos serveis de muntanya

Escalador accidentat a Margalef (Priorat)
 
A les 13.03 hores els Bombers han estat alertats d’un escalador accidentat a la zona d’escalada de les Espadelles, al terme municipal de Margalef.
 
Fins al lloc s’ha desplaçat un helicòpter dels Bombers de la Generalitat amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM). Un cop han pogut arribar fins el ferit, que ha caigut escalant i s’ha colpejat el cap i el costat, l’han immobilitzat i l’han carregat a l’helicòpter amb un gruatge. Després s’ha transferit el ferit a l’Helicòpter del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) que l’ha traslladat a l’Hospital Joan XIII de Tarragona per fer-li una valoració. El SEM ha desplaçat també una ambulància.
 
Un excursionista s’accidenta a Monistrol de Montserrat (Bages)
 
Un helicòpter amb efectius dels GRAE dels Bombers de la Generalitat s’ha desplaçat a Monistrol de Montserrat, entre Sant Joan i Sant Jeroni per evacuar un excursionista que s’ha fet mal a la cama i no podia caminar.
 
Els Bombers, que han rebut l’avís a les 13.24 hores, han dut el ferit fins a Santa Cecília on l’esperava una ambulància del SEM que l’ha evacuat a l’Hospital General de Manresa. Es tracta d’un home de 40 anys i veí de Corró d’Avall, terme municipal de les Franqueses del Vallès.
 
 
Recerca d’un excursionista desorientat a Poboleda (Priorat)
 
A les 13.46 hores, els Bombers rebien l’avís d’un excursionista que s’havia desorientat entre la Morera i Poboleda. S’ha activat un helicòpter i dues dotacions terrestres. Al voltant de les 15.00 hores la persona ha estat localitzada per l’helicòpter i una dotació terrestre l’ha anat a buscar i l’ha dut fins on es trobaven els acompanyants. Es trobava sa i estalvi i no ha estat necessària l’atenció sanitària.
 
Els Bombers de la Generalitat col·laboren amb els serveis sanitaris de Castelló
 
Els serveis sanitaris de Castelló han sol·licitat l’ajuda dels Bombers de la Generalitat per rescatar un motorista accidentat en uns pista forestal a prop del pantà d’Ulldecona, a la vessant de Castelló.
 
Els Bombers, que han rebut l’avís a les 15.01 hores, han desplaçat un helicòpter amb efectius dels GRAE i del GEM i una dotació terrestre del parc de Bombers d’Ulldecona.
 
El ferit ha estat evacuat per l’helicòpter, amb una possible fractura a l’espatlla, a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.
 
 
Davant d’aquest tipus de serveis, els Bombers de la Generalitat us recorden els consells  Seguretat a la Muntanya:
 
Abans de començar l’activitat:
-          Informeu-vos de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Actualment hi ha molts recursos per poder mantenir-nos degudament informats sobre aquest punt, a través dels mitjans de comunicació convencionals i, a través d’Internet, al web del Servei Meteorològic de Catalunya (www.meteo.cat), entre molts d’altres
-          Planifiqueu l’activitat i tingueu molt en compte la seva possible durada (consultant guies i mapes del recorregut). És important dur mapes actualitzats de la zona que preveiem recórrer
-          És important que aneu sempre acompanyats o, sinó, que informeu algú de l’activitat que heu previst, del recorregut i de l’horari aproximat
-          Cal que porteu l’equipament i el material adequat a l’activitat que voleu fer. En especial, davant la possibilitat que es faci fosc, és molt important dur un llum frontal de led i roba d’abric
 
Durant la marxa:
-          Si aneu en grup, mantingueu el contacte amb la resta de companys
-          Fixeu punts de referència en el recorregut per orientar-vos
-          Hidrateu-vos sovint i mengeu aliments energètics
-          Si fa fred, no deixeu de caminar
 
En cas d’accident:
-          Mantingueu la calma i truqueu al telèfon d’emergències 112. Les trucades a aquest servei es poden fer fins i tot des de telèfons mòbils que no tenen saldo.
-          Cal que sigueu molt precisos amb el missatge que transmeteu i dir el lloc de l’accident; el nombre de persones accidentades i l’edat; la situació de l’accidentat: si està ferit, conscient, si sagna i si respira i precisar les condicions meteorològiques del lloc de l’accident.