• En una conferència al fòrum Primera Plan@ d’El Periódico de Catalunya, el cap de l’Executiu ha comparat la relació de Catalunya amb l’Estat amb la d’una empresa amb un soci que no compleix
  •  Artur Mas ha assenyalat que en aquest moment hi ha una alternativa “molt clara”, que és el dret a decidir i que Catalunya pugui tenir estructures d’Estat
  • El president ha destacat que el manifest dels intel·lectuals assenyala que “si hi ha una voluntat majoritària a Catalunya que vulgui anar cap a l’Estat propi no només se n’ha de prendre nota sinó trobar solucions”
El president Mas, durant la seva conferència al fòrum Primera Plan@
El president Mas, durant la seva conferència al fòrum Primera Plan@
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha manifestat aquest matí que la situació a Catalunya és “tan intensa i la reclamació a la societat catalana tan forta que l’únic que crec que no val és criticar una cosa que és clara, enfonsar-la i desprestigiar-la i al mateix temps no presentar ni una sola alternativa”.
 
El president, que ha dit que “ningú es pot quedar passiu” davant d’aquesta situació, ha presentat com a “alternatives molt clares” que el poble català pugui ser consultat, per “decidir lliurement el seu futur com a país”, i que Catalunya pugui disposar d’estructures d’Estat dintre de la Unió Europea.
 
Artur Mas ha advertit que “les alternatives s’han de posar sobre la taula amb arguments i no haurien de dependre només de la voluntat dels altres” perquè “totes les alternatives que només passen perquè Madrid tingui l’última paraula i només depengui d’ells s’ha demostrat que no són viables”. El president s’ha mostrat convençut que “per primera vegada en moltes dècades el poble català ha dit que les solucions han de passar per la nostra pròpia voluntat, en equilibri amb altres voluntats”.  
 
El cap de l’Executiu s’ha expressat en aquests termes durant la conferència que ha pronunciat en l’esmorzar col·loqui Primera Plan@, fòrum de debat que impulsa El Periódico de Catalunya, i al qual han assistit unes 200 persones.
 
Escletxa a l’Estat pel diàleg
 
Durant el seu parlament, el cap del Govern s’ha referit al manifest de professionals i intel·lectuals espanyols fet públic ahir i ha destacat que “diu que si hi ha una voluntat permanent i prou majoritària a Catalunya que vulgui anar cap a l’Estat propi no només se n’ha de prendre nota, sinó trobar solucions”.
 
En aquest context, el president ha assenyalat que a la societat espanyola hi ha “algun petit moviment molt dèbil que apunta a una reflexió sobre si les coses s’han fet raonablement bé amb Catalunya”. Artur Mas ha afegit que “com que aquest moviment és molt dèbil, no m’atreveixo a dir que sigui un signe d’esperança”, però ha afegit que “tant de bo aquesta escletxa que es comença a obrir anés agafant una mica de força, perquè voldria dir que allà hi ha una certa capacitat de reflexió i d’obertura mental per parlar civilitzadament”.
 
 
Relacions entre Catalunya i Espanya
 
En la seva intervenció, el cap del Govern ha fet una comparació de les relacions entre Catalunya i Espanya amb les que tindria una empresa amb un soci que “no només no anés a les ampliacions de capital sinó que volgués cobrar sempre els mateixos dividends; que impugna tots els acords que es prenen als consell d’administració i, a més, els porta als tribunals; que es compromet a aportar capital i no ho fa perquè diu que no té diners, però els aporta a altres empreses on participa, o que porta la comptabilitat de l’empresa però sistemàticament amaga els resultats”.
 
El president ha preguntat als assistents, entre els quals hi havia professionals i empresaris, què farien en cas de tenir un soci d’aquestes característiques i ha assenyalat que “segurament arribarien a la conclusió que han de fer alguna cosa i això és el que està passant a Catalunya, no només per impuls d’un Govern sinó per una mobilització molt important de la societat, que s’ha de confirmar a les urnes”.
 
El president de la Generalitat ha explicat que en les relacions entre Catalunya i Espanya es va “intentar un canvi de model de gestió”, amb la proposta del pacte fiscal, que tenia el suport de més del 70% del Parlament, però “el cop de porta va ser rotund”. En aquest sentit, Artur Mas ha demanat al Govern central que “escolti atentament, amb educació i respecte” la voluntat popular que s’expressarà a les urnes el pròxim 25 de novembre.
 
A preguntes dels assistents sobre el futur de Catalunya com a estat dins de la Unió Europea, el cap de l’Executiu ha dit que “un dels pilars fonamentals a Europa és el de la democràcia” i si el poble català “està molt convençut acabarà obrint portes i la Unió Europea haurà de veure com s’adapta per donar una resposta normal a una situació no prevista”.
 
 

1  

Imatges

President al forum Primera Plan@

President al forum Primera Plan@ 610