Interior

Andreu Martín guanya el V Premi Crims de Tinta amb la novel·la Societat negra

query_builder   7 novembre 2012 19:00

event_note Nota de premsa

Andreu Martín guanya el V Premi Crims de Tinta amb la novel·la Societat negra

FOTO
 
El conseller d'Interior, Felip Puig, i el director editorial de RBA Libros, Joaquim Palau, han lliurat aquesta tarda,  al Departament d'Interior, el V Premi Crims de Tinta. La novel·la guanyadora ha estat Societat negra d’Andreu Martín.
 
A l’acte de lliurament, el conseller Puig ha celebrat que “la creativitat intel·lectual s’instal·li també dins l’àmbit de la seguretat” i ha destacat que “és una bona senyal que els Mossos hagin esdevingut un fet normal dins la literatura de la novel·la negra”, i que això ens permet pensar que l’assoliment d’estructures d’Estat “ja no té marxa enrere”.
 
Per la seva banda, el director editorial de RBA Libros, Joaquim Palau, ha dit que estem davant “una novel·la excepcional que sortirà al mes de gener”, i que l’editorial treballarà perquè sigui “un gran èxit el dia de Sant Jordi”.
 
El guanyador, Andreu Martín, ha posat de manifest que li feia il·lusió guanyar aquest premi per la seva bona relació amb els Mossos: “Em vaig proposar que un dia el guanyaria i l’he guanyat”, ha dit Martín.
 
A l'acte de lliurament també ha participat el llibreter Paco Camarassa, que ha llegit el veredicte del jurat. El jurat destaca l'actualitat i originalitat de l'obra, la trama de la qual està vinculada principalment amb les màfies xineses, les ombres i interrogants que les envolten, i també amb els grups juvenils violents. Amb Barcelona i la seva àrea metropolitana com a marc, la novel·la ens parla de situacions noves que cada cop ocupen més espai a les notícies. I ho fa d'una manera àgil, ben construïda i fent gala d'una excel·lent documentació.
 
El jurat dels premis està compost per Paco Camarasa, Jordi Canal, Cristina Manresa, Jordi Rourera i Teresa Solana.
 
 
Sinopsis de l’obra
 
Al carrer Güell de Barcelona, sobre un Lexus, troben un cap de dona tallat. I la resta del cos no triga a aparèixer, arrossegat per un Seat Toledo. L'han lligat amb una corda al cotxe mentre estava aparcat, i el cos ha quedat ocult sota el camió de repartiment que tenia al darrere. Les primeres investigacions dels Mossos d'Esquadra apunten a un cas relacionat amb els grups juvenils violents, una prova macabra o una manera brutal de passar comptes. Però al voltant de la botiga de roba a l'engròs del senyor Soong, al carrer Trafalgar, passen moltes coses, i se senten rumors d'un robatori recent a una central de diner negre. Ben aviat comença a haver-hi veus que assenyalen les tríades xineses.
 
Guanyadora del V Premi Crims de Tinta, Societat negra, l'esperat retorn d'Andreu Martín al gènere, és una novel·la de màxima actualitat, negríssima i sense concessions, on la galeria de sospitosos habituals la formen personatges d'una peça, però carregats d'arestes, com manen els cànons: perdedors, delinqüents de poca volada, prostitutes sense sort, sicaris i advocats corruptes, sense oblidar la llarga mà de la política. I, també, dos protagonistes de tornada de tot que no saben el paper que tenen en un joc que els supera de molt: l'inspector Diego Cañas, veterano, brillant, cansat i víctima d'una vida privada difícil, i el confident Liang, mestre de txi kung, un home en equilibri i segur de si mateix. Potser massa.
 
L’autor, Andreu Martín
 
Andreu Martín (Barcelona, 1949) publica novel·les des de 1979, i ha guanyat nombrosos premis literaris com ara el Círculo del Crimen 1980 per Prótesis (que va inspirar la pel·lícula de Vicente Aranda Fanny Pelopaja), el Premi Nacional de Narrativa de 1989 per No demanis llobarro fora de temporada -amb Jaume Ribera-, on va néixer el popular personatge Flanagan, el Deutsche Krimi Preis International (a la millor novel·la policíaca publicada en Alemania en 1992), La Sonrisa Vertical per Espera ponte así, tres vegades el Hammet de la Associació Internacional d'Escriptors Policíacs per Barcelona Connection(1989), L'home que tenia raor (1993) i Bellíssimes Persones (2000), el Premio de Novela Ateneo de Sevilla 2000 per Bellíssimes persones i el Sant Joan Unimm per Cabaret Pompeya  (2011), entre d'altres. És professor a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barcelonès i acaba de publicar Com escric, un manual molt personal per a aspirants a escriptors.
 
Premis Crims de Tinta
 
El Premi Crims de Tinta, amb una dotació de 4.000 euros, va ser instituït l'any 2008 pel Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya amb els objectius de fomentar la creativitat literària en llengua catalana en aquells gèneres que tracten de temàtiques relacionades amb els àmbits competencials del Departament; aprofundir en la integració social dels fets policials, i apropar la cultura i la policia.
 
 

1  

Fitxers adjunts

FOTO

FOTO
JPG | 3316