• En una roda de premsa a Brussel·les, Artur Mas ha dit que “volem els mateixos instruments que tenen els altres estats europeus de les nostres dimensions”
  • El cap de l’Executiu ha assegurat que “la voluntat del poble de Catalunya és continuar a la UE, la qüestió és si Europa està preparada per oferir solucions”
  • El president Mas ha assegurat que la consulta al poble català sobre el seu futur serà “sí o sí, que no vol dir fora de la llei”
El president Mas, en un moment de la roda de premsa
El president Mas, en un moment de la roda de premsa
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat avui a Brussel·les, que “no espero que la Unió Europea ens tregui totes les castanyes del foc, sinó que fomenti i promogui el valor de la democràcia” i ha demanat que si l’Estat espanyol “es posa absolutament en contra que el poble català pugui ser consultat, que la UE empari la voluntat democràtica del poble català”. 
 
El cap de l’Executiu ha fet aquestes declaracions en resposta a preguntes dels periodistes, durant la compareixença informativa que ha ofert aquest matí a la seu de la Delegació de la Generalitat a Brussel·les. El president es troba avui a la capital belga per pronunciar la conferència “Destinació Europa: El futur de Catalunya a la Unió Europea”, organitzada pel think-tank “Friends of Europe”, un dels més influents del panorama europeu.
 
Artur Mas ha apel·lat a l’empara d’Europa al procés sobiranista català i ha recordat que els tractats europeus “no diuen que Catalunya quedaria dins de la UE però tampoc diuen el contrari” i ha afegit que tampoc estableixen en quina posició quedaria l’Estat “en cas que hi hagués una separació institucional a Espanya”. El president ha expressat el seu desig, com a ciutadà d’Europa, que “les institucions europees, en comptes de treure gent fora, posin gent dins, com han fet en les últimes dècades”.
  
Durant la roda de premsa, Artur Mas ha explicat que “la voluntat de la gent de Catalunya és continuar dins de l’Euro i la UE” i ha afegit que “la qüestió és si la Unió Europea està preparada per oferir solucions a pobles com el català que l’únic que volen és canviar el seu estatus polític”. “El nostre objectiu no és estar separats de la resta, l’única cosa que volem és canviar el nostre estatus polític”, ha reblat.
 
El president Mas, que ha assenyalat que ha anat a Brussel·les per explicar el que està passant a Catalunya, ha dit que "volem els mateixos instruments que tenen els altres estats europeus, també de la nostra dimensió, però dintre d’una Europa forta i interdependent”.
 
 
La consulta es farà “sí o sí, que no vol dir fora de la llei”
 
A preguntes de diferents periodistes, el president Mas ha insistit que la consulta al poble català sobre el seu futur es farà en els propers quatre anys i ha assenyalat que “el nostre objectiu és fer-la en el marc de la llei”. Ha negat que “pretengui fer una consulta il·legal o al marge de la llei”, però ha explicat que “si no hi ha possibilitat d’acord amb el Govern espanyol per fer un referèndum, hem de buscar altres marcs legals”. “Algunes vegades he dit que la consulta es faria sí o sí, però no vol dir fora de la llei, sinó per una via legal, o per una altra via legal, o per unes quantes”, ha reblat.
 
Respecte a les crítiques rebudes per part del Govern espanyol, en el sentit que Europa s’oposaria a l’entrada de Catalunya a la UE, el cap de l’Executiu ha mostrat la seva perplexitat “no pel que vaticinen sinó per com s’expressen, perquè ho diuen sense haver escoltat la veu del poble català a les urnes”. Per aquest motiu, s’ha preguntat “es pot governar sistemàticament contra la voluntat d’un poble? Es poden tallar de soca-rel per a sempre o per a moltes dècades els anhels d’un poble expressat a les urnes democràticament o cal seure’s i trobar solucions que siguin bones per a tots?”.
 

1  

Imatges

Roda de premsa

Roda de premsa 604