El president Mas durant la intervenció al Fòrum Europa Tribuna Catalunya
El president Mas en un moment de la seva intervenció al Fòrum Europa
 
· El cap de l’Executiu ha intervingut aquest matí en l’esmorzar informatiu Fòrum Europa Tribuna Catalunya
 
· Artur Mas subratlla que el futur Govern ha d’actuar “amb coratge i sensibilitat” per fer front al moment més complicat de la seva història
 
· El president es mostra convençut que el procés obert al país es farà en el marc de la UE, però si no és possible “caldrà una reflexió final”  i aposta per seguir el camí iniciat
 
· El cap del Govern diu entendre que hi hagi preocupació en alguns sectors però ressalta “que les enquestes denoten que la majoria del teixit empresarial no té por i vol acompanyar el procés”
 
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, s’ha mostrat convençut aquest matí que l’etapa política que s’obre aquest vespre “tanca el camí dels últims 100 anys del catalanisme i obre una nova etapa”. Un recorregut, ha remarcat el cap del Govern, que “arribarà tan lluny com el poble català decideixi arribar”. I ha afegit “tots ens hem de fer coresponsables d’aquest camí, aquí no hi ha un lideratge i tothom al darrere, aquí hi ha un poble que es mou, que té un projecte i els lideratges necessaris donant la cara per ell”.
 
“A la societat catalana d’avui ens toca fer un camí que Catalunya no ha pogut o no ho ha sabut fer durant tres segles, i ara les circumstàncies de la història ens han posat en aquest punt” ha continuat dient el president, i ha remarcat “tots hem de tenir la voluntat ferma de no afluixar. Cal que fem el camí sense fer bestieses ni fer el ridícul, és el nostre llegat a les generacions que vindran”. 
 
Artur Mas ha fet aquestes afirmacions en la conferència que ha pronunciat aquest matí, en el decurs de l’esmorzar informatiu Fòrum Europa Tribuna Catalunya, organitzat pel Fòrum Nova Economia, i que s’ha celebrat a l’Hotel Palace de Barcelona. El president ha pronunciat la conferència davant nombrosos representants del món econòmic, polític i social català. El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha estat l’encarregat de fer la presentació de la ponència del president.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president de la Generalitat ha afirmat que en aquests moments estan en joc quatre coses importants per al futur del país: el tipus de Govern que tindrà Catalunya “per viure el moment més complicat de la seva història, sense precedents per la seva duresa”; el projecte de país, “que ens ha de situar en un horitzó raonable de 8 anys i empeltar-nos dels objectius de la Unió Europea per al 2020 en ocupació, pobresa, fracàs escolar, etc.”; els instruments necessaris per ser un país capdavanter a Europa perquè “si fem les coses amb els instruments de sempre tindrem els resultats de sempre”, i el dret a decidir del poble català “perquè quan un poble no pot ser consultat és que no hi ha poble o no hi ha democràcia”.
 
En aquesta línia, Artur Mas ha reclamat un futur Govern que actuï “amb coratge i sensibilitat”. “Coratge per prendre les decisions que calguin sabent que no seran d’aplaudiment immediat de la gent, que no seran agradables ni per al subjecte de les decisions ni per aqui les pren, però absolutament necessàries”, ha subratllat el president. “Sensibilitat –ha continuat dient- perquè les decisions que s’han de prendre per complir amb els deures europeus no es poden fer des de la pura ortodòxia, perquè hi ha moltes coses que funcionen bé al país i la gent té dret que es preservin aquests serveis que han costat molt construir”.
 
 
Suport de la UE
 
En el col·loqui posterior a la conferència, el president Mas ha estat qüestionat pel suport que el procés sobiranista de Catalunya té a la Unió Europea. El cap del Govern ha explicat que a Europa s’ha trobat un “clima respectuós, cap dubte que Catalunya és un poble i cap crítica als valors democràtics que suposa el dret a decidir”. Ha reconegut, però, que d’entrada posen interrogants perquè no tenen precedents de com actuar. “Aquest projecte s’ha de guanyar cada dia i suar la samarreta”- ha remarcat, i ha afegit “els nostres aliats seran aquells que estimin la democràcia, perquè si guanyem la batalla del dret a decidir el nostre futur, haurem guanyat”.
 
En aquesta línia, el president s’ha mostrat convençut que si Catalunya té un estat propi “no quedarem fora de la UE, però si arribem a aquesta conclusió, el nostre país ha de fer una reflexió final: si seguim el camí o no, jo seria partidari del sí”. Tot i això, Mas ha insistit que “si ho plantegem bé, molt democràticament i amb majories permanents durant tot el procés, crec que es podrà fer dins el marc de la UE i l’euro”. 
 
 
Legislació sobre desnonaments i pobresa
 
El cap de l’Executiu ha explicat que, tot i que la legislació sobre desnonaments recau a nivell de l’Estat, el seu Govern “estarà amatent als canvis que es facin en aquesta matèria per part del Govern espanyol”. En aquest sentit, Mas ha recordat que tant el Departament de Territori i Sosteniblitat com el de Benestar Social i Família ja duen a terme accions concretes per fer mediació en desnonaments que estan en línia com per ressituar aquelles persones que perden el seu habitatge. “Quan vam accedir al Govern ens vam trobar amb més de 3.000 pisos d’habitatge social buits i els hem anat utilitzant per atendre aquests casos”, ha dit.
 
Pel que fa a l’atenció a la pobresa, el cap del Govern ha declarat “estar en disposició de fer el que calgui per posar recursos addicionals en la lluita contra la pobresa” i ha criticat, una vegada més, el fet “que el TC ens reconeix el dret a gestionar el 0,7% de l’IRPF, però tot i que diuen que la Constitució és sagrada, el Govern espanyol s’ho passa pel clatell i no ens transfereix els recursos”.
 
 
Impost de successions
 
A preguntes dels assistents, el president ha parlat també sobre l’impost de successions, del qual ha dit “que o bé es recupera sencer per tenir tota la capacitat recaptatòria o si no no té sentit, perquè si es deixa en el punt en què el va deixar l’anterior Govern no s’obtindrien els recursos que volem”. A més, Artur Mas ha alertat que si es recupera aquest tribut “afectarà directament les classes mitjanes, que, a diferència d’altres territoris de l’Estat, acabarien pagant un IRPF més alt, un impost de patrimoni i un de successions”.
 
 
Suport del sector empresarial
 
En un altre moment de la seva intervenció, Artur Mas ha afirmat “entendre molt bé que hi hagi un grau de preocupació en alguns àmbits” pel procés obert a Catalunya; per això, ha assegurat que “crec que no hem de demanar a aquesta gent que està preocupada que se signifiqui perquè no els afecti en la seva dinàmica empresarial”. “Nosaltres no collem a ningú, els altres sí que ho fan”, ha subratllat, però ha recordat que “les enquestes aparegudes aquests últims dies detecten que hi ha una certa preocupació però que la majoria del teixit empresarial no té por i fins i tot vol acompanyar aquest procés”. En aquest sentit, el president ha rebutjat també que la nova situació pugui afectar al sector empresarial “tot el soroll que se sent no es correspondrà amb la realitat”, ha dit, i ha instat a obrir encara més la nostra economia que “ja és tan oberta com la d’altres països europeus, com per exemple l’holandesa”.

1  

Imatges

El president Mas durant la seva intervenció

El president Mas durant la seva intervenció 884

1  

Vídeos

Tall de veu del president Mas